Psykologen hyllar satsningen

 

En bra miljö, ett lekfullt lärande och långsiktighet. Det är idrottspsykologen Johan Fallbys tre favorituttryck för att göra lyckliga ungdomar till vana världsstjärnor. Han hittar alla tre i Golfäventyret.

Johan Fallby har varit på allas läppar inom idrotten senaste månaderna.

Samma trupp som Waldner

Efter flera års forskning som idrottspsykolog, ett flertal publicerade artiklar i internationella tidskrifter och idrottspsykolog i Svenska Fotbollförbundet skrev han boken ”Gör det bättre själv om du kan!” – om utmaningen i att vara idrottsförälder. 

Boken tar utgångspunkt i Johan Fallbys egen karriär som bordtennisspelare – han ingick i samma generation och landslagstrupp som Jan-Ove Waldner, Mikael Appelgren, Jörgen Persson och Erik Lindh.

Titeln spelar an på en speciell händelse under Johans ungdomsår, när hans pappa kom fram och gav honom ”goda” råd under en paus i en match där det rätta flytet inte ville infinna sig.

Uttrycket från unge Johan kom både snabbt och spontant - och har alltså blivit titeln till hans bok tre decennier senare.

Nyttitg debatt om ungdomarna

Hur mår ungdomsidrotten i dag, egentligen?

- Det pågår en debatt som har polariserat åsikterna, bland annat om vi ska ha tabeller eller inte före 14 års ålder. Elitidrott för ungdomar har i vissa fall blivit synonymt med barnmisshandel. I den andra änden har vi de som bara vill ha lek utan krav. 

- Det är en nyttig debatt. Jag tror att den kommer att leda till något bra inom några år. Det brukar ta ett tag för forskningen att få fäste i alla läger.

Det säger Johan Fallby och följer upp genom att slå fast tre viktiga komponenter för ”bra” ungdomsidrott: en bra miljö, ett lekfullt lärande och långsiktighet.

Lek fram färdigheter

- En bra miljö är en miljö där du känner dig trygg och är omgiven av bra ledare. Lekfullt lärande handlar om möjligheten att få testa och utveckla. Även när ledaren inte är på plats sker det utveckling. 

- Långsiktighet handlar om att ha tålamod att låta spelarna just leka fram sina färdigheter – även högt upp i åldrarna. Jag får ofta höra under mina föreläsningar att ”vi har inte tid att vänta på resultat”, men jag menar att det handlar om att ha tålamod i några månader snarare än i flera år. 

- I de miljöer där det finns tålamod ser vi också en bra utväxling vad gäller lärande och utveckling.

Johan Fallby har gott om egen erfarenhet, inte minst från sin nuvarande roll som ansvarig idrottspsykolog i danska Superligans fotbollslag FC Köpenhamn där han ansvarar för såväl akademin – från U14 till U19 – som A-laget.

Glädje även för seniorer

- Det var mycket som redan var bra när jag kom hit. Det jag är mest stolt över att ha tillfört glädje i lärandet även i seniortruppen. Vi har en extremt bra stämning i truppen just nu och det är mycket glädje och skratt både före och efter träningarna. En stor del av gruppens framgång handlar om att klara av balansgången mellan ”av” och ”på”. Det är signifikant för alla framgångsrika idrottsmiljöer. Den dagen du bara kommer till träningen, byter om, tränar, duschar, klär på dig och går hem utan att känna glädje är du slut på elitnivå.

Johan Fallby har tagit del av materialet för Golfäventyret. Han blev glad när han läste det.

- Det innehåller framför allt en lärande miljö, glädje och möjlighet för spelarna att utvecklas på egen hand genom att de bygger banorna de ska spela på. Det finns ett par idrotter till som har liknande material med liknande synsätt, bland annat innebandyn och fotbollen, annars tror och hoppas jag att fler förbund går i den riktningen.

Förutom gladare ungdomar, genererar Golfäventyret-materialet fler världsstjärnor inom golfen fram över?

- Utan att veta exakt vilken typ av material som ungdomsgolfen jobbat med tidigare, vågar jag nog ändå svara ”ja” på den frågan. Men det kommer att ta tid, så det gäller att ha tålamod.

Fotnot: Vill du läsa mer om utmaningen i att vara idrottsförälder kan du gå in på Johan Fallbys Facebook-grupp ”Idrottsföräldrar”. 

Foto: Fredrik Sandin Carlson