Han satsar 25 miljoner på svensk rallystjärna

- Är man gift med en stolle, så... Eva Henriksson pratar om sin man Göran. Han som gör den största enskilda sponsorsatsningen i landet någonsin.En 68-åring som investerar, det är hans eget uttryck, ca 25 miljoner kronor för att Sverige ska få en världsmästare i rally.
Eva stödjer sin man. De har diskuterat projektet åtskilliga gånger.
Göran Henriksson gör något som varken rallyfolket eller övriga idrotts-Sverige sett motsvarigheten till.

Bilden av den kostnadsmedvetne småländske företagaren är total – han älskar att jobba, vilket han har gjort sedan han var drygt 20 när han tog över ett gjuteri. Han har svårt att se tjusningen i många semesterveckor, och vad beträffar åldern har han ingen lust att göra som många andra, dvs trappa ned.
- Visst, jag är 68 år, men mår förträffligt och tycker att det är jädra roligt att företaget växer. Och jag kan bara inte sitta still.
Ordet vd byter han ut mot innovatör, sponsring ersätter han med investering.

Göran Henriksson är född i Eksjö, där han fick chansen att bli egen företagare redan 1960 när han kom direkt från tekniska skolan
- Jag älskar att hitta lösningar på tekniska svårigheter inom elektronik och hydraulik.
Från en verksamhet där företaget framställde motorblock till en utveckling av framför allt styrsystem till lastbilskranar.
I dag består Olsbergs AB av tre bolag:
+ gjuteri i Eksjö.
+ verkstad, också i Småland.
+ elektronik i Vallentuna, som leds av dottern och mågen.

Totalt sysselsätts ca 75 anställda. Omsättningen under 2004 var ca 175 miljoner kronor.  Koncernen expanderar och räknar med en 25-procentig uppgång under 2005.
Resultaträkningen är ett lysande exempel på hans entreprenörskap. Olsbergs AB har visat en vinstmarginal om ca 25 procent i drygt tio år och orderboken är fylld nära fyra år framåt. Just nu funderar Göran Henriksson på var han ska bygga sin nya fabrik om 10 000 kvadratmeter.

- Man kan väl konstatera att vi är ett mycket solitt företag, vi har en mycket stabil och god kassa.
Han berättar det med en blandning av blygsamhet och ärlighet. Hans filosofi är enkel, ett resultat talar för sig självt.

Göran Henrikssons innovationsförmåga är stor. Hemma i Eksjö har han skapat en fabrik av sällan skådat slag. I verkstaden hänger kristallkronor och det är sanslöst rent. Tidigt insåg han fördelarna med en automatiserad verksamhet.
- Tack vare våra robotar producerar vi mer på nätterna än vad människorna förmår på dagtid.
- Jag gillar att det göra det annorlunda och hittills har alla oväntade, åtminstone enligt andra människor, satsningar burit frukt.

I Eksjö är han känd som en framgångsrik företagare med en svaghet för fartsnabba och trendiga bilar.
- Det är vad jag har unnat mig. Mitt stora intresse har alltid varit motorer.
- Men jag blev företagare redan när jag var 22 år och det har inte funnits särskilt mycket tid för att själv köra bil. Jag ägde en formel Ford när jag var i 35-årsåldern, men det var sällan som jag hann köra med den på bana.
- Annars har jag ägnat företaget all min kraft dygnet runt i alla år, skrattar han

Allt tog en vändning under 2000. Till Olsbergsföretagen i Eksjö kom en montör, och inte vem som helst, utan Daniel Carlsson, en av svensk rallysports främsta förare. Han var där i sitt ordinarie jobb, men började prata med Göran Henriksson om rally och, inte minst, uteblivna resurser.
- Men pojken sa aldrig hur bra han var. Det berättade hans kompisar. Det slutade i alla fall med att jag bad honom höra av sig.
I dag kan erkänner Göran Henriksson:
- Där och då hände det, han väckte något inom mig.

Daniel Carlsson ringde Göran Henriksson som var beredd att hjälpa honom och konsekvensen blev att en vässad Toyota Corolla WRC hyrdes in under 2001.
- Daniel gjorde några hyggliga framträdande och visade verkligen att han kan ratta en bil.
- Samtidigt började jag inse potentialen i marknadsföringen. Så redan första året hade vi monterat en av våra styrenheter till en lastbilskran och den visades upp i samband med tävlingar.

På den vägen är det. Introduktionen var avklarad och sedan dess har det rullat på med bättre bilar, flera miljoner och förstärkt PR.
Daniel Carlsson gick vidare till fabrikskontrakt och 2003 kom Tobias Johansson och Thomas Rådström in i bilden. Därmed uppnådde teamet större framgångar såväl 2003 som 2004.

Tobias Johansson har visat att han kan ratta en rallybil bättre än de flesta andra. Det fick Göran Henriksson att ta sitt beslut, ett val som är grundat på affärsmässiga grunder. Det hävdar han bestämt gång på gång.
Hans livsverk, Olsbergs AB, gynnas av vad Olsbergs Rally AB gör.


 

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.