SOK saknar sponsormiljoner

Kan själv, under det måttot driver Sveriges Olympiska Kommitté sponsorjakten. Fast SOK har ingen större lycka då företagen tvekar om utbytet av miljonsatsningar.
Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), kan inte annat än anslå en optimistisk ton.
- Jag räknar med att det blir klart under hösten.

Han trodde ursprungligen att nya Olympialaget kunde presenteras under första kvartalet.
Dessutom har han kalkylerat med 30 sponsormiljoner, vilket är förvånansvärt mycket. Inte ens företrädaren med sina kontakter i svenskt näringsliv kom upp i de beloppen.

För nu finns Olof Stenhammar bara i bakgrunden som rådgivare. Stenhammar var mannen som startade Olympialaget. Han förmådde övertyga storföretagen och han utmanade regeringen lyckosamt vilket innebar att i varje satsning bidrog staten med lika mycket pengar som sponsorerna. Ett koncept som gäller även i fortsättningen. Lindeberg har till och med förhoppningar om att kunna höja penningnivån när han nu samtalar med idrottsminister Bo Ringholm.

22 företag fanns med i det senaste Olympialaget. Alla hade avtal som upphörde i somras efter sex år, där företagen tillsammans satsat 85 miljoner kronor på svenska olympier.


Nu gäller ett nytt koncept:
/Två huvudsponsorer, vardera 7,5 miljoner kronor årligen. Här är ATG och Nordea trogna. De litar till sina egna arrangemang med Olympiatravet respektive Olympiafonden.
/Fyra teamsponsorer, vardera 2,5 miljoner kronor varje år. De kan begära en exklusivitet i sin respektive bransch.
/Fyra officiella leverantörer, bidrar med pengar eller tjänster.
/Ett antal företag, vardera 600 000 kronor per år.

Förändringar väcker åsikter. Där har nu SOK hamnat. Lindeberg har gjort sig av med alla externa medarbetare i sponsorjakten och det har väckt tvivel hos flera företag i gamla Olympialaget. Sedan den 1 april är Annika Runström anställd som marknadsansvarig och hon sköter uppvaktningarna tillsammans med Lindeberg.

Han har också antagit en formel där färre företag ska ge mer pengar.
- Vi har lyssnat till företagen som vill synas mer än tidigare, förklarar SOK-basen till Svenska Dagbladet.
Samtidigt har företagen väckt kritik just på den punkten, dvs synbarheten har minskat och därmed ger SOK-avtalen inte vad de hade hoppats. 
Lindeberg känner dock ingen oro:
- Det finns pengar avsatta för hela 2005 och även om vi ännu saknar ett antal underskrifter är fler på väg.

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.