Woods otrohet kostar 12 miljarder

Tiger Woods kärleksaffärer kostar sponsorerna och företagens aktieägare runt 12 miljarder dollar. Det är tre amerikanska forskares slutsats efter att de har räknat på hur kändissponsring kan påverka ett företag.

- Vår analys visar att även om det onekligen finns fördelar med att ha stöd från en kändis av Tiger Woods rang, så är risken för negativa konsekvenser stor, säger Victor Stango, professor i nationalekonomi vid University of California till The Age.

Jämförde avkastningen

Under 13 dagar granskade Stango och hans kollegor aktiemarknadens förändringar och det skedde under de 13 dagar som följde efter Woods bildkrasch vid hemmet i Florida den 27 november och därpå alla avslöjanden om älskarinnor.

Forskarna jämförde avkastningen för Woods sponsorer jämte deras respektive största konkurrent. Victor Stange och hans kollegor synade nio sponsorer, Accenture, American Express, AT&T, Tiger Woods PGA Tour Golf (Electronic Arts), Gillette, Nike, Gatorade, TLC Laser Eye Centers och Golf Digest.

Slutligen framkom att företagen tappade 12 miljarder dollar i aktievärde. Granskningen visade ett tapp på 2,3 procent. Forskarna var också noga med att betona att motsvarande förändringar inte kunde förklaras med normala variationer i aktiekurserna.

Sportföretagen största förlorarna

Dessutom var Tiger Woods PGA Tour Golf, Gatorade och Nike de största förlorarna. Aktieägare i de tre idrottsrelaterade företagen tappade alltså mest. Forskarna menade att där uppstod en värdeförlust på 4,3 procent, lika med sex miljarder dollar.

- Det är extra hårt för företag som EA och Nike . De är beroende av hans tävlingsresultat. Människor är inte intresserade av Tiger Woods om han inte spelar. Om han inte är synlig så köper inte folk hans tv-spel, säger Stangos forskarkollega, Christopher Knittel, till New York Post.

Tidigare har det det finansiella informationsföretaget, Bloomberg gjort gällande att TV-nätverken och sponsorerna förlorar 220 miljoner dollar, drygt 1,5 miljard kronor. Utlåtandet baseras på att Woods försvinner från tävlingsbanorna och  siffrorna kommer från tidigare uppehåll som Woods har gjort.

Lion (inte verifierad)

tis, 2010-01-05 00:28

1. .

Det där är verkligen ett långskott att skriva att aktieägare säljer sina aktier i sportföretag bara för att en sportstjärna är otrogen.

Phil Knight (inte verifierad)

tis, 2010-01-05 13:04

2. Vaddå sälja?

vem har skrivit något om att sälja? Det handlar väl om att de aktier man har tappar i värde beroende på Mr Woods äventyr.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.