Här är Northugs unika sponsorupplägg

Petter Northug har skänkt 1 miljon kronor till Rädda Barnen under de senaste sex åren när han konsekvent har tagit av bonusen i sina sponsorkontrakt. Och nu medger han också att Vasaloppet är ett mål nästa säsong.

- Han har gett mycket mer till Rädda Barnen, än han har lagt på aktiemarknaden, säger pappa John Northug.

Petter är engagerad

- Helt unikt. Han är i nivå med några av våra största affärspartners, säger projektledare Anne Brude i Rädda Barnen.

Det började vid VM i Sapporo och under de två kommande åren gav han 300 000 kronor från sitt avtal med SAS till Rädda Barnen.

- De var först med utbildning för barn i krigsområden. Det är ett mycket viktigt skäl, säger Petter.

"Jag är stolt"

När han sedan skrev ett nytt lukrativt avtal med revisionsbyrån BDO under 2008 ville han hålla fast vid sin övertygelse. Och efter att ha utvecklat och följt sin tanke från diverse sponsorkontrakt och uppdrag har han skrivit över ytterligare 630 000 på Rädda Barnen.

Han säger också i dag:

- Jag är stolt, verkligen. Jag visste faktiskt inte att beloppet har blivit så stort. Men det känns jättebra att pengarna går till ett viktigt syfte, just nu till Rädda Barnen skyddsåtgärder. De gör ett utmärkt jobb och jag litar på dom.

"Vår skyldighet"

Det var när sponsoravtalen började anta proportioner och det ideligen kom att handla om miljonbelopp som Petter och hans far, John Northug, tyckte att de hade en skyldighet att bidra med något:

- Rädda Barnen är en seriös organisation som verkligen vet vad de gör. Men vi kände också att det var rättvist att ge något när vi fick så mycket pengar ytterligare. Dessutom är Petter engagerad i ämnet, säger John Northug.

I den norska tidningen Adresseavisen avslöjas Petter Northugs generositet som har pågått i flera år.

Han tänker fortsätta

- Jag tycker inte att Rädda Barnen tar för mycket av mig. Jag får en hel del information om det arbete de gör, och det finns egentligen inget som intresserar mig mera. Det är därför jag gör detta och det är därför jag tänker fortsätta med det, säger Petter själv.

Bara i år har han gett Rädda Barnen 430 000 kronor. 110 000 för framgångarna i VM och dessutom bonusen från BDO, intäkter från auktionerna av guldjackorna i världscupen. Jackorna har sålt för 321 000 kronor totalt.

Hos norska Rädda Barnen är tacksamheten stor.

Galet många förslag

- Vi har fyra stora samarbetspartners, Accenture, Byggmakker, SAS och Norsk Hydro som vardera ger minst 1 miljon dollar per år. Men Petter är unik som individ som ger så mycket pengar.

Pappa och son Northug har fått en mängd nya förslag till sponsring och affärer efter vinterns framgångar.

- Det har varit galet. Vi har nog 20 förfrågningar från sjukhus, handikapporganisationer och olika kampanjer.

- Visst, det finns många som arbetar med välgörande ändamål, men vi kan inte göra allt. Petter är som vanligt här också: han satte full fokus på ett område, säger John Northug.

- Vasaloppet lockar mig

Annars tittar Petter fram emot nästa säsong då inga stora mästerskap gäller.

- Tour de Ski är det viktigaste målet, men jag vill också försöka mig på ett par långa lopp om det passar in med resten av programmet, Marcia Longa i Italien och Vasaloppet, medger han och låter förhoppningarna växa ordentligt i Mora.

Han vill delta, erkänner han. Men först ska han avrunda denna säsong och då ingår ett antal uppdrag för sponsorer – och Rädda Barnen.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.