Sponsorer protesterar mot fyllan

Fylla ingår ofta när ett idrottslag ska fira. När Finlands nyblivna VM-hjältar, inklusive spelare och ledare, kom hem firade till den grad att de nu ifrågasätts av huvudsponsorn Finnair som också kan ompröva framtida kontrakt.

- Toppidrottare måste komma ihåg att de är förebilder, inte minst för unga idrottare, säger idrottsministern Stefan Wallin till Yle.

- Överdriven alkoholkonsumtion passar ingenstans, säger Finnairs marknadschef Antti Nieminen till affärstidningen Kauppalehti.

Sluddrade rejält

Reaktionerna är starka efter glädjehysterin efter VM-segern. Många har lagt märke till hur överledaren Timo Jutila sluddrade rejält i intervjuer, NHL-spelaren Anssi Salmela bytte mellan svenska och finska i intervjuerna och målvaktstränaren Pasi Nurminen föll handlöst från flygplanstrappan och rakt över VM-bucklan vid hemkomsten.

Finnairs marknadschef Antti Nieminen menar att i fortsättningen kan en klausul mot sprit bli lika motiverad som dagens klausul mot dopning.
Idrottsminister Stefan Wallin påpekar viken av rätt beteende:

- Många finländare förstår på ett mänskligt plan att spelarna hade orsak att jubla över sitt guld. Men samtidigt ska toppidrottare komma ihåg att de är förebilder. Inte minst för unga idrottare som kan ta felaktiga intryck av sådant här beteende.

"Ansvaret hos förbundet"

Stefan Wallin menar att ansvariga ledare, både i förbundet och i truppen, har ett ansvar:

- De ska påverka i vilket skick spelarna kommer ut ur planet. Men de är förstås fria individer och vuxna människor, så alla är förstås i sista hand ansvariga för sig själv.

Idrottsminister har redan haft ett samtal med ishockeyförbundets ordförande, Kalervo Kummola:

- Vi har gjort honom uppmärksam på att på den här diskussionen.

"Sponsorerna förstår nog"

Affärstidningen Kauppalehti har frågat landslagets största sponsorer, telefoniföretaget Elisa och flygbolaget Finnair, som båda har reagerat.

Finnairs marknadsföringschef Antti Nieminen påpekar att överdriven alkoholkonsumtion inte passas någonstans och Elisas kommunikationschef, Katiye Vuorela, medger att beteendet inte är optimalt.

Förbundets informationschef Henna Malmberg säger, enligt Yle, att landslaget nog har regler för hur alkohol får konsumeras. ”Lejonen har förtjänat sin fest”, säger Malberg och menar att sponsorerna nog har förståelse för lejonens firande

Ikväll har Östersunds Fotbollsklubb ett extra årsmöte. Bara två frågor på dagordningen: en nödvändig valberedning och stadgar som är RF:s normalstadgar. Men de som tror att det ska bli ett lugnt möte tror fel. ÖFK:s supporterförening Falkarna är på krigsstigen. 

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Göteborgsvarvet får ny chef.och det blir för första gången kvinna som högst ansvarig. Annika Knutsson byter stol på göteborgsvarvets kansli. Hon blir Race director för Göteborgsvarvet  och tillförordnad förbundschef för Göteborgs Friidrottsförbund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inte nog med att landslaget inte är på plats vid kvällens TV-sända fotbollsgala, vilket innebär fullt utrymme för damlandslaget, men det var nära ett fiaskot närSvenska fotbollförbundet glömde att boka Globen. Nu hålls galan på Hovet.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.