Livsmedelsjättarna i tuff sponsorkamp

En tuff lansering av långloppen i Ski Classic utmanar nu den mera traditionella skidåkningen i Världscupen. Det är också en kamp mellan de stora livsmedelsjättarna som nu går in med mångmiljonbelopp för att hitta sina kunder. Samtidigt vaknar kommuner och vill stärka turismekonomin.
Marcus Hellner och övriga i Världscupen känner allt mera av konkurrensen från långloppsserien Ski Classic. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix


Många intressegrupper kraftsamlar inför vintern och här gäller inte ”ur spår”... Skidåkning berör så många människor och är vägen till handel och den slutliga kunden i affären.

Satsar på varsitt håll

Det är därför Ica och Coop nu sponsrar skidåkningen med åtskilliga miljoner

Motionsåkaren är målet och vägen dit går via stora sponsorer, spektakulär TV-bevakning och dessutom kommuner som ser jättelika intäkter från besöksnäringen.

Först kom beskedet att Coop Norge investerar i det världsledande långloppsteamet inom längdskidor, Team Exspirit, som blir Team Coop.

Större än Vattenfall?

David Nilsson som är teamchef och ledande inom långloppscirkusen Ski Classic beskrev flerårsavtalet som det kanske största sponsoravtalet inom svensk skidåkning. Då bör det vara stort med tanke på hur Vattenfall öser in miljoner i svensk skidåkning.

Team Exspirit drivs och ägs av svenska TV-produktionsbolaget IEC in Sports i Stockholm. Affärsidén var raffinerad – vi skapar ett evenemang och säljer TV-sändningar från varje tävling.

Nu är Ski Classic etablerat och växer för varje år. Mer än 15 länder väntas sända från tävlingarna och TV-distributionen växer snabbare än FIS World Cup. Samtidigt slår tävlingarna deltagarrekord.

Coop presenterar eget stall

Inte bara åkarna lockas i allt större skaror. Sponsorerna upptäcker möjligheterna och avtalet med norska Coop omfattar både själva tävlingsserien och en omfattande kampanj på hemmaplan.

Coop vill inspirera medlemmar och kunder att äta och leva sundare. Team Coops åkare blir frontfigurer för utvalda produkter.

- Det är väldigt spännande för oss att ge namn och samarbeta nära vårt eget långloppslag. Idrottssponsring passar oss bra då vi satsar starkt på ”en aktiv livsstil” segmentet och tillhandahåller både sportprodukter och sund mat, säger Svein Fanebust, VD på CoopNorge Handel.

Vid avslöjandet om sponsoraffären framkom att målet också är att Coop Sverige ska involveras.

Ica i tre-årigt avtal

Nu kommer nyheten att ytterligare en livsmedelsjätte går in i skidsporten. Ica väljer att bli ny teamsponsor till längd- och alpina landslaget.

Precis som vid Coops engagemang anslår man en offensiv via ”En aktiv livsstil”. Därför gäller samarbetet även skidförbundets projekt ”Alla på snö” som syftar till att få fler barn att prova på skidåkning under lekfulla former.

Avtalet är treårigt och innebär att Ica tar en aktiv roll i arbetet med att sprida kunskap om mat, kost och hälsa.

- Icas engagemang med fokus på hälsa, barn och ungdomar blir en stor styrka för båda parter, säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

Sofia Olsson, sponsorchef ICA Sverige AB framhåller samma fördelar:

- Längdskidor och utförsåkning har en lång tradition i Sverige och främjar ett aktivt liv, hälsa och välbefinnande på ett sätt som vi värdesätter.

Åre vill ha även längdåkarna

Ett Mora utan Vasaloppet är svårt att tänka sig.

Nu om inte förr kanske uppskattningen växer lokalt för vad Vasaloppets organisation åstadkommer. De olika loppen ger turismintäkter på omkring 250 miljoner varje år.

En enorm ekonomisk motor, numera året om, och det är fakta som andra kommuner sneglar mot. I Åre vill jämtlänningarna åstadkomma något liknande.

Köper säsongsfinalen

Kommunen investerar 3 miljon kronor tre år framåt och köper säsongsfinalen av Ski Classic. Uförsåkningens Åre blir längdskidåkningens Åre.

- Förr var det här otänkbart, men nu har längdtrenden nått oss, medger Jan Andersson, näringslivschef i Åre Kommun.

Jämtlänningarna tror sig ha hittat ett vinnande koncept i det faktum att alla åkare som har tränat frenetiskt under hösten och vintern inför Vasaloppet nu får ett till lopp att se fram emot.

- Årefjällsloppet kommer bjuda på jämtländsk lågfjällsterräng, i påsktider då fjällvärlden är som vackrast. Det borde dra.

Två klasser gäller, 75 km respektive 35 km. 7.5-klass ingår i Ski Classics final.

"Huvudsaken vi blir synliga"

- Vi vill haka på den otroligt positiva längdtrenden, medger Jan Andersson.

Apropå striden om marknadsandelar mellan traditionella Världscupen och Ski Classic säger Andersson:

- Det har inte så stor betydelse. Vi kommer ändå ut på ett bra sätt och blir synlig inför en stor publik.

David Nilsson är synnerligen nöjd med överenskommelsen med Åre:

- Här finns en fantastiskt potential och en fantastisk miljö. Jag är överväldigad av allt stöd vi fått från markägare, vilket inte alltid är så givet. Den här tävlingen kommer absolut att lyfta cupen.

Spektakulär TV

I allt som sker är TV ett viktigt, ibland viktigast inslaget.

David Nilsson lovar:

- TV-sändningen från Åre kommer att likna den från Tour de France. Vi ska använda flygplan och helikoptrar. Det blir världens svåraste TV-produktion, med tanke på alla svåra faktorer, typ väder och vind, säger David Nilsson.

TV4-Gruppen har också köpt tv-rättigheterna till Ski Classics tv-rättigheterna till fem av de sex långloppen i Swix Ski Classics av IEC in Sports. 

- Långloppen i Swix Ski Classics har utvecklats väldigt positivt de senaste åren med en kraftig ökning av antalet motionärer, säger Hans Pekkari sportchef TV4-Gruppen.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.