21-årig racerförare fick donation

21-åriga racingföraren Felix Rosenqvist säljer andelar i sin racingverksamhet. Försäljningen ger Felix upp till 3,75 miljoner kronor att använda till att finansiera sin racingverksamhet. Nu har han fått ett annorlunda tillskott.
Felix Rosenqvist är en 21-åring smålänning som lyckas bekosta en dyrbar racingsatsning. Nu har han också fått ett annorlunda tillskott. Foto: Mattias Persson

 

Felix Rosenqvist är en 21-årig svensk racingförare från Värnamo. Felix kör Formel 3 och slutade 2012 på tredje plats i FIA European F3 Championship, och på andra plats i Macau Grand Prix i Kina, världens största Formel 3-race.

Ur Ronnie Petersons Minnesfond

År 2011 blev Felix utsedd till Årets Racingjunior på Bilsportgalan i Stockholm och fick ett stipendium av Ronnie Petersons Minnesfond.   

Nu har en anonym donator investerat 25 000 kronor i Felix och skänker investeringen till Ronnie Petersons Minnesfond.

I samband med Bilsportgalan januari tillkännagavs att en donator har investerat 25 000 kronor i formel 3-föraren Felix Rosenqvist. Andelsinnehavet har sedan skänkts till Ronnie Petersons Minnesfond. Eventuell avkastning från andelsinnehavet kommer följaktligen att gå till minnesfonden och till att finansiera framtidens racingtalanger.

Gynnar också andra

Försäljningen av andelar sin racingverksamhet sker via sportbörsen tradeinsports.com. I utbyte får investerarna15 procent av Felix löneintäkter under de kommande åtta åren. Andelsinnehavarna i den investerargrupp består av privatpersoner.

Ronnie Petersons Minnesfond delar varje år ut stipendium till unga och lovande karting- och formelförare. Felix Rosenqvist fick stipendiet 2011 och han delade själv årets stipendier till Andreas Wernersson, Joel Eriksson och Philip Hall.

Det är första gången som Ronnie Petersons Minnesfond, i samarbete med en donator, stödjer en aktiv inom bilsporten genom en kapitalinvestering istället för en donation.  

Introducerar ny finansieringsmodell

- Den här investeringsmodellen skapar nya möjligheter för hur donatorer och fonder kan stödja de aktiva, säger Monica Möller som är ledamot i uttagningskommittén på Ronnie Peterson Minnesfond.

- Genom att investera istället för att donera så räcker pengarna längre eftersom avkastningen kan återinvesteras i nästa generations talanger.

Det är företaget Trade in Sports som hjälper Felix Rosenqvist med kapitalanskaffningen.

- Det finns en brist på finansiellt stöd för talangfulla och ambitiösa idrottare som vill satsa professionellt och tyvärr blir det ibland en klassfråga vilka som kan genomföra sina satsningar, säger Trade in Sports VD Claes Holmström.

- Här kan vi få en mer hållbar finansiering där de idrottare som lyckas och har överskott av pengar betalar tillbaka en del till investerarna.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.