Vasaloppet och Skatteverket i strid

Vasaloppets Marknads AB och Vasaloppsföreningen Sälen-Mora har under en snart tvåårig process granskats av Skatteverket. Det gäller tjänster och varor från företag vid evenemang och berör många arrangörer i idrotts-Sverige. Vasaloppet ska t ex betala moms på blåbärssoppan.
Spåren av blåbärssoppan i Vasaloppet syns nu även hos Skatteverket som upptaxerar Sveriges största motionsevenemang. Foto: Jurek Holzer, ScanpixEfter revisionen har Skatteverket stått fast vid beslutet angående varumärket och sponsring. Och det innebär att Skatteverket har upptaxerat Vasaloppet.

Tvingas betala 1 miljon

Vasaloppet ska betala cirka 1 miljon kronor för ytterligare moms för alla varor och tjänster som sponsorer tillhandahåller under evenemanget, t ex blåbärssoppa.

Frågan är brännhet eftersom tillvägagångssättet är likartat hos en rad olika arrangörer. Det är mycket vanligt att företag bidrar med varor och gör en så kallad barter, alltså byte som exempelvis kan innebära varor mot exponering.

Vasaloppet anser att frågorna har hanterats helt i enlighet med det domslut som fattades i kammarrätten 2008 och delar inte i Skatteverkets bedömningar och tolkningar av regelverket.

Tänker överklaga

Vasaloppet vill överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

- Vi har en öppen och god dialog med Skatteverket men det är samtidigt otillfredsställande att granskning av samma fråga vid olika tillfällen och av olika handläggare kan leda till så olika slutsatser, säger Karin Svärd, ekonomichef på Vasaloppet.

- Allt för att få veta vad som gäller vill vi därför ha frågan slutligt prövad av högre instans.

Blir prejudicerande

Vasaloppet är ett av världens största idrottsevenemang och har vuxit snabbt såväl i antal deltagare som i sponsorvärde och ligger i framkant på många områden i evenemangs- och idrottsvärlden.

Slutresultat av det här fallet kan därför komma bilda modell för andra arrangörer.

- Lagstiftningen lämnar utrymme för tolkningar och att Skatteverkets uppdrag är att lyfta frågor och pröva dessa. Vi efterlyser samtidigt ett långsiktigt och tydligt regelverk för föreningar och idrotts-Sverige och hoppas att vi genom detta överklagande kan bidra till det, säger Anders Selling, vd för Vasaloppet.

Olle Ekengren (inte verifierad)

lör, 2013-02-02 13:07

1. Moms på blåbärssoppa

I stället för att arrangören får varor gratis av leverantörerna kunde ett alternativ vara att man gör ett normalt köp så att arrangören kan lyfta av ingående moms. Sedan kan resp. leverantör sponsra arrangemanget och arrangören betalar reklamskatt, vilket man väl ända ska göra även när reklamen betalas in natura.

Benke S (inte verifierad)

fre, 2013-02-08 13:57

2. Vasaloppet och Skatteverket

Vore väl en perfekt fråga för IA:s krönikör tillika skatteexpert att förklara och utreda för oss läsare.

Olle Ekengren (inte verifierad)

lör, 2013-02-09 17:22

3. Moms på blåbärssoppa

Ja gärna, det skulle vara intressant. Vad heter krönikören?

Benke S (inte verifierad)

lör, 2013-02-09 19:25

4. Moms på blåbrssoppa

Bra med ditt inlägg. Krönikören i fråga är skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos, som hittills haft två krönikor, dels 2012-06-13, dels 2012-09-26. Hon kan säkert ha synpunkter på sakfrågan och även på dina funderingar!

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det blev en dyr nota för AIK efter matcherna mot Maribor i Champions League-kvalet. Böterna gäller både bortamatchen och returen den 31 juli på Friends. Läktarbråken kostar AIK 991 880 kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.