Vasaloppet och Skatteverket i strid

Vasaloppets Marknads AB och Vasaloppsföreningen Sälen-Mora har under en snart tvåårig process granskats av Skatteverket. Det gäller tjänster och varor från företag vid evenemang och berör många arrangörer i idrotts-Sverige. Vasaloppet ska t ex betala moms på blåbärssoppan.
Spåren av blåbärssoppan i Vasaloppet syns nu även hos Skatteverket som upptaxerar Sveriges största motionsevenemang. Foto: Jurek Holzer, ScanpixEfter revisionen har Skatteverket stått fast vid beslutet angående varumärket och sponsring. Och det innebär att Skatteverket har upptaxerat Vasaloppet.

Tvingas betala 1 miljon

Vasaloppet ska betala cirka 1 miljon kronor för ytterligare moms för alla varor och tjänster som sponsorer tillhandahåller under evenemanget, t ex blåbärssoppa.

Frågan är brännhet eftersom tillvägagångssättet är likartat hos en rad olika arrangörer. Det är mycket vanligt att företag bidrar med varor och gör en så kallad barter, alltså byte som exempelvis kan innebära varor mot exponering.

Vasaloppet anser att frågorna har hanterats helt i enlighet med det domslut som fattades i kammarrätten 2008 och delar inte i Skatteverkets bedömningar och tolkningar av regelverket.

Tänker överklaga

Vasaloppet vill överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

- Vi har en öppen och god dialog med Skatteverket men det är samtidigt otillfredsställande att granskning av samma fråga vid olika tillfällen och av olika handläggare kan leda till så olika slutsatser, säger Karin Svärd, ekonomichef på Vasaloppet.

- Allt för att få veta vad som gäller vill vi därför ha frågan slutligt prövad av högre instans.

Blir prejudicerande

Vasaloppet är ett av världens största idrottsevenemang och har vuxit snabbt såväl i antal deltagare som i sponsorvärde och ligger i framkant på många områden i evenemangs- och idrottsvärlden.

Slutresultat av det här fallet kan därför komma bilda modell för andra arrangörer.

- Lagstiftningen lämnar utrymme för tolkningar och att Skatteverkets uppdrag är att lyfta frågor och pröva dessa. Vi efterlyser samtidigt ett långsiktigt och tydligt regelverk för föreningar och idrotts-Sverige och hoppas att vi genom detta överklagande kan bidra till det, säger Anders Selling, vd för Vasaloppet.

Olle Ekengren (inte verifierad)

lör, 2013-02-02 12:07

1. Moms på blåbärssoppa

I stället för att arrangören får varor gratis av leverantörerna kunde ett alternativ vara att man gör ett normalt köp så att arrangören kan lyfta av ingående moms. Sedan kan resp. leverantör sponsra arrangemanget och arrangören betalar reklamskatt, vilket man väl ända ska göra även när reklamen betalas in natura.

Benke S (inte verifierad)

fre, 2013-02-08 12:57

2. Vasaloppet och Skatteverket

Vore väl en perfekt fråga för IA:s krönikör tillika skatteexpert att förklara och utreda för oss läsare.

Olle Ekengren (inte verifierad)

lör, 2013-02-09 16:22

3. Moms på blåbärssoppa

Ja gärna, det skulle vara intressant. Vad heter krönikören?

Benke S (inte verifierad)

lör, 2013-02-09 18:25

4. Moms på blåbrssoppa

Bra med ditt inlägg. Krönikören i fråga är skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos, som hittills haft två krönikor, dels 2012-06-13, dels 2012-09-26. Hon kan säkert ha synpunkter på sakfrågan och även på dina funderingar!

Inte många såg det komma men nu är Åby/Tjureda klart för elitserien i bandy. I byn Åby, 24 kilometer norr om Växjö, bor 431 personer men klubben har 1 300 medlemmar. Dessutom är småländska Åby/Tjureda vid Helgasjön landets rikaste bandyklubb.

Det handlar ofta om icke handlingskraftiga politiker. Nu har motsatsen skett och då har gruppen av handlingskraftiga bara fått kritik, bl a av kollegor som tittade på.

Det som har hänt i Bjurholm slår rekord och är ytterligare ett inslag i byråkrat-Sverige. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska skidförbundets och längdlandslagets satsning med Team Bauhaus har blivit en sportslig succé med bland annat nio pallplaceringar i världscupen i vinter.

Nu utvecklas samarbetet ytterligare genom att Bauhaus går in och premierar framgångar i världscupen.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Vinterstudion är programmet som aldrig har varit så efterlängtat, uppskattat och fylligt som just nu. Men så är utbudet också rekordartat.

Mitt i lördagens sändning fick Sverige också en VM-medaljör i Anna Swenn-Larsson.Och på söndagsmorgonen har uppemot 1 miljon svenskar reserverat tid för fortsättningen på alpina VM.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.