Vasaloppet och Skatteverket i strid

Vasaloppets Marknads AB och Vasaloppsföreningen Sälen-Mora har under en snart tvåårig process granskats av Skatteverket. Det gäller tjänster och varor från företag vid evenemang och berör många arrangörer i idrotts-Sverige. Vasaloppet ska t ex betala moms på blåbärssoppan.
Spåren av blåbärssoppan i Vasaloppet syns nu även hos Skatteverket som upptaxerar Sveriges största motionsevenemang. Foto: Jurek Holzer, ScanpixEfter revisionen har Skatteverket stått fast vid beslutet angående varumärket och sponsring. Och det innebär att Skatteverket har upptaxerat Vasaloppet.

Tvingas betala 1 miljon

Vasaloppet ska betala cirka 1 miljon kronor för ytterligare moms för alla varor och tjänster som sponsorer tillhandahåller under evenemanget, t ex blåbärssoppa.

Frågan är brännhet eftersom tillvägagångssättet är likartat hos en rad olika arrangörer. Det är mycket vanligt att företag bidrar med varor och gör en så kallad barter, alltså byte som exempelvis kan innebära varor mot exponering.

Vasaloppet anser att frågorna har hanterats helt i enlighet med det domslut som fattades i kammarrätten 2008 och delar inte i Skatteverkets bedömningar och tolkningar av regelverket.

Tänker överklaga

Vasaloppet vill överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

- Vi har en öppen och god dialog med Skatteverket men det är samtidigt otillfredsställande att granskning av samma fråga vid olika tillfällen och av olika handläggare kan leda till så olika slutsatser, säger Karin Svärd, ekonomichef på Vasaloppet.

- Allt för att få veta vad som gäller vill vi därför ha frågan slutligt prövad av högre instans.

Blir prejudicerande

Vasaloppet är ett av världens största idrottsevenemang och har vuxit snabbt såväl i antal deltagare som i sponsorvärde och ligger i framkant på många områden i evenemangs- och idrottsvärlden.

Slutresultat av det här fallet kan därför komma bilda modell för andra arrangörer.

- Lagstiftningen lämnar utrymme för tolkningar och att Skatteverkets uppdrag är att lyfta frågor och pröva dessa. Vi efterlyser samtidigt ett långsiktigt och tydligt regelverk för föreningar och idrotts-Sverige och hoppas att vi genom detta överklagande kan bidra till det, säger Anders Selling, vd för Vasaloppet.

Olle Ekengren (inte verifierad)

lör, 2013-02-02 13:07

1. Moms på blåbärssoppa

I stället för att arrangören får varor gratis av leverantörerna kunde ett alternativ vara att man gör ett normalt köp så att arrangören kan lyfta av ingående moms. Sedan kan resp. leverantör sponsra arrangemanget och arrangören betalar reklamskatt, vilket man väl ända ska göra även när reklamen betalas in natura.

Benke S (inte verifierad)

fre, 2013-02-08 13:57

2. Vasaloppet och Skatteverket

Vore väl en perfekt fråga för IA:s krönikör tillika skatteexpert att förklara och utreda för oss läsare.

Olle Ekengren (inte verifierad)

lör, 2013-02-09 17:22

3. Moms på blåbärssoppa

Ja gärna, det skulle vara intressant. Vad heter krönikören?

Benke S (inte verifierad)

lör, 2013-02-09 19:25

4. Moms på blåbrssoppa

Bra med ditt inlägg. Krönikören i fråga är skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos, som hittills haft två krönikor, dels 2012-06-13, dels 2012-09-26. Hon kan säkert ha synpunkter på sakfrågan och även på dina funderingar!

Rättegången mot Daniel Kindberg och två personer till blir tidigast av i höst. Detta eftersom sent inlämnad bevisning i form av sju kvitton måste utredas ytterligare, bland annat genom att förhöra personer i Spanien. Enligt Sollefteåmannen är det originalhandlingar som han har lämnat in, som ska bevisa att jobb har utförts. Men Nationellt forensiskt centrum (NFC) har redan nu slagit fast att det rör sig om kopior.

"Hela den olympiska rörelsen, och speciellt IOK, är rörd över den stora kopplingen som fransmännen har gjort mellan Notre-Dame och OS i Paris 2024."IOO

Thom Bach, ordförande i IOK, reagerade efter branden i Notre-Dame och lät meddela att den olympiska rörelsen erbjuder 500 000 euro – motsvarande cirka 5,5 miljoner kronor – till återuppbyggnaden av katedralen så att den ska stå färdig till OS i Paris 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Anna och Emil Jönsson Haag , avslutade sina framgångsrika karriärer som skidåkare och vill vänja sig utan alla resor och träningar. Nu gäller ett annat liv. Från hemmet på Frösön beger de sig ut på olika uppdrag. Senast - de är ambassadörer för Folkspel.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Fotbolls'älskare har fått ett nytt alternativ för att se fotboll. Sedan en tid tillbaka streamar Strive Sport samtliga matcher från La Liga, Serie A och MLS. Kanalen har skrivit avtal med Telenor som första distributör.