Johan Olsson tjänade 400 000 kr

Pengarna inom skidåkningen är mycket större än vad många tror. Petter Northug är i en klass för sig med mångmiljonlopp från sponsorer årligen. Johan Olsson VM-succé med dubbla medaljer gav nära 200 000 kr från FIS och därtill 200 000 från Svenska skidförbundet.
En glad Johan Olsson på Arlanda på måndagskvällen. En stor delegation från Åsarnas IF var på plats plus en stort uppbåd av fotografer. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Inför VM höjde Svenska Skidförbundet VM-bonusen. Ett guld blev värt 150 000 kronor och innebar en väsentlig skillnad mot Världscupen där en seger värderas till 50 000 kronor.

400 000 kr till Johan

Johan Ohlsson lyckosamma VM gav ett skaplig tillskott. Han kommer att få totalt 194 500 kronor för segern i femmilen samt andraplatsen på 15 km och en andraplats i stafetten. För de pengarna står internationella skidförbundet, FIS.

Johan kan också se fram emot pengar från Svenska Skidförbundets bonus som hamnar på runt 200 000 kr för de tre lyckosamma loppen.

Sverige tog sex silver och ett guld under skid-VM. Johan Olsson hade stor del i den medaljskörden. Det hade också Ida Ingemarksdotter med sina tre andraplatser (sprint, lagsprint och stafett) och kan se fram emot 115 500 kronor på bankkontot. Plus bonuspengar från Svenska Skidförbundet.

I löneligan följde sedan Emil Jönsson och Charlotte Kalla på dryga 55 000 kronor från FIS.

Sponsorbudget har nästan dubblats

VM-drottningen Marit Björgen tog fyra guld, ett silver och 425 000 svenska kronor. Petter Northug fick nöja sig med 232 000 kronor. Även det norska skidförbundet har systemet med bonuspengar.

Dessutom är sponsoravtalen i dagens skidåkning på en hög nivå. Inte minst gynnas åkarna av att det finns en mängd varumärken när det gäller utrusning. Det är stavar, skidor, valla och kläder m m. Alla företag vill synas med sina loggor och åkarna är de som syns.

Ett bevis är hur Svenska Skidförbundets sponsorintäkter har ökat på fem år från 18 miljoner till 33 miljoner kronor.

Fakta

Prispengar från FIS

Johan Olsson - 194 500 kr
Ida Ingemarsdotter - 115 500 kr
Emil Jönsson - 58 500 kr
Charlotte Kalla - 57 500 kr
Marcus Hellner - 46 500 kr
Anna Haag - 26 500 kr
Calle Halfvardsson - 26 500 kr
Stina Nilsson - 16 500 kr
Emma Wikén - 15 500 kr
Daniel Richardsson - 15 500 kr
Källa: Expressen

Hammarby fotboll sätter omsättningsrekord för fotbollsåret 2019. ”Mellan 190 och 200 miljoner kronor”, säger vd Henrik Kindlund. Siffrorna blir officiella den 4 mars. ”Större omsättning har vi aldrig haft”, betonar Kindlund i Sportbladet.  

2017 var omsättningen 124 miljoner. 2018: 136 miljoner. Förklaringen till rekordomsättningen är i första hand spelarförsäljningar.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Tommy Höglund, sporchef i Vasaloppets organisation, är luttrad efter 20 år i organisationen. Men nu prövas arrangörerna mer än på länge. På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö har de ansvariga tvingats ta beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.