Engborg betalar lönen för sex elitspelare

Koncernen Fortaxa Security omsätter 600 miljoner kronor om året. Företaget tillverkar i förta hand mekaniska inbrottsskydd. Ägare och vd är Marco Engborg, född och uppvuxen i Stockholm. 48-åringen är landets största bandysponsor.
Daniel Mosssberg, mångfaldig landslagsman, är en av de spelare som får lön av sponsorn Marco Engborg. Notera också att hans företag, Fortaxa Security, finns med på tröjan i Sandviken. Foto: Pernilla Wahlman, TT

 

Favoritlaget är Sandvikens AIK. Utan Marco Engborgs tjocka plånbok skulle inte Saik vara den toppklubb den är och har varit under många år. På Fortaxa Securitys lönelista finns sju Saik-are: tränarna Anders Jakobsson och Stefan Söderholm, spelarna Daniel Mossberg, Erik Pettersson, Linus Pettersson, Erik Säfström. Söderholm och Säfström jobbar halvtid och får halv ersättning.

35 000 kr i månadslön

- Alla tjänar lika mycket, 35 000 kronor i månaden, säger Marco Engborg.

Ingen av spelarna behöver stå på verkstadsgolvet och tillverka rullgaller, jalusier och andra produkter. Deras jobb är att vara bra på bandy.

Hur länge har du sponsrat Sandviken?

- Det är väl 15 år sen jag började (för säkerhets skull ringer Marco Engborg Anders Jakobsson och frågar, får ett jakande svar). 

Hur mycket sponsrar du Saik med under ett år?

- Mellan två och två en halv miljon kronor.

Marco Engborg håller sig informerad vad som händer i klubben.

- Jag brukar få som jag vill, säger han belåtet.

Sponsrar fler klubbar än SAIK

Det är inte bara Sandviken som får ta del av Marco Engborgs pengar. Hammarby har han sponsrat nästan lika länge som Saik. Nyligen skrevs ett nytt tvåårskontrakt som ger Hammarby 350 000 kronor. 

Vidare sponsrar han Broberg och Vetlanda med 100 000-120 000 kronor om året (”jag har inte den exakta siffran i huvudet”, säger Marco Engborg). Dessutom har han mindre avtal med Kalix och Ljusdal.

Klubbarnas motprestation (dock inte Kalix och Ljusdal): att bära Fortaxa Security på matchtröjorna.

Marco Engborgs företag går bra, säsongen 2015-16 kan det bli aktuellt att han sponsrar en eller två nya klubbar. 

Får du igen pengarna?

- Det är nog svårt att räkna hem dom…

”Zeke” värvade Marco Engborg

Det blev en viss uppståndelse när det blev känt att Sandvikenspelarna Christoffer Edlund, Daniel Mossberg och Magnus Muhrén samt Hammarbys David Karlsson stod på hans lönelista. David var först ut, stod på lönelistan mellan 2006-08. Mossberg 2008-11, Edlund 2009-14 och Muhrén 2010-11 och 2013-14. Alla har varit proffs i Ryssland.

Marco Engborg har ingen bakgrund som spelare. Livet är tillfälligheter heter det. Stämmer när det gäller Marco. Han och hustrun var bjudna på nyårsfest i Sandviken. Bland gästerna fanns Sandvikens stjärnback Daniel ”Zeke” Eriksson. Han började snacka bandy med Marco Engborg.

- Det lät kul. Det var så det började, säger Marco Engborg.

Han ser Sandvikens alla hemmamatcher, hälften av deras bortamatcher. Fem, sex matcher med Hammarby på Zinken plus resor till Söderhamn, Vetlanda och andra orter. 35-40 matcher per säsong.

Kärleken till Sandviken har sin förklaring. Hans mamma kommer från Barkhyttan två mil från Sandviken, hustrun Christina är från Sandviken. 

Stjärnförsäljare av dammsugare

- Från det jag föddes tills jag var 16 år tillbringade jag somrarna i Barkhyttan hos min morbror, säger Marco Engberg.

Tillfälligheter var det. Marco Engborg sålde dammsugare, knackade dörr.

- Dammsugarna kostade mellan 3 500 och 5 500 kronor. Jag är Electroluxs tredje bästa dammsugarsäljare i hela världen, säger han.

Hur många sålde du per år?

- Mellan 550 och 600.

1992 sitter Marco Engborg i en lägenhet i Stockholm och spelar kort med några killar. En berättar att han börjat sälja gallergrindar. Något nästan okänt i dåtidens oskyldiga Sverige men vanliga på kontinenten liksom jalusier.

- Jag visste knappt vad det var. Han frågade om jag ville försöka sälja några. Jag skulle få tusen kronor per grind. Jag sålde sju på två och en halv timme…

Fabriker i Sverige och Polen

Det var upprinnelsen till dagens Fortaxa Security, bildat 2010. Företaget hette tidigare Fortress Axalux. Marco Engborg har gått på smällar, varit nere för räkning men aldrig varit uträknad. Kompanjoner har köpts ut under resans gång. I dag står företaget stadigt, växer med 20 procent om året.

Tillverkning sker i Årsta bland partihallarna, och i en ny fabrik i Traryd, Markaryd. Dessutom har Marco två fabriker i Polen. Säljkontor finns i Göteborg, Malmö och Vänersborg. Ett nytt kontor öppnas i dagarna i Gävle.

- Vi har vuxit ur kostymen här i Årsta. Vi ska bygga nytt i Länna (söder om Storstockholm).

Marco Engborg tar plats, hans syns och hörs. Han har drag under galoscherna. Temperament. Pappan är grek. Den som tror att han kan säga ”Marco Engborg, ställ dig här” inser snabbt att den gubben gick inte. Han beskriver sig själv som ”hårt arbetande, plikttrogen, lojal, målmedveten, rastlös”.

Förresten, är det ingen från Svenska bandyförbundet som uppvaktat dig?

- Jag har aldrig fått frågan. Jag är nog för mycket rätt på…

Edlund kommer hem?

Rykten går om Christoffer Edlund, Rysslandsproffset, som i lördags blev rysk mästare när hans Jenisej 5-2-besegrade Dynamo. ”Chrille” sköt 4-2. Han vann skytteligan med 61 mål men sägs längta hem. Miljonstaden Krasnojarsk, Sibiriens tredje största stad, är låååångt från Sandviken.

- Kommer han hem är det Saik som gäller. Han har två år kvar på kontraktet med klubben. Vill någon svensk klubb lösa honom får de räkna med att slanta upp en miljon, säger Marco Engborg.

Skulle Sandviken ha råd med honom? Och skulle han nöja sig med 35 000 i månaden?

- Lönen skulle vi säkert lösa på något sätt, säger Marco Engborg, utan en rynka i pannan…

När Daniel Berlin och Per Hellmyrs flyttade hem från Ryssland inför den gångna säsongen trodde de flesta att Berlin skulle återvända till Sandviken där familjen och huset finns. Men det blev Bollnäs för båda.

- De lär ha tackat nej till månadslöner på 150 000-200 000 kronor från Dynamo Moskva så det är väl inte så svårt att räkna ut vad de tjänar i Bollnäs. Enligt ryktet mellan 100 000 och 120 000 kronor i månaden, kanske mer, säger Marco Engborg.

I år missar han bandy-VM, 29 mars-4 april, i Chaborovsk.

- Jag har väl sett alla sen 10-15 år tillbaka. Men hustrun har bestämt att vi ska ha 14 dagars semester i USA. Fan, jag är helt rastlös efter en vecka…

Göran Söderlund

Fakta

Namn: Marco Ola Engborg

Ålder: Född den 13 augusti 1966

Familj: hustrun Christina, en dotter

Bor: Sandviken och Stockholm

Bakgrund: Efter en kort men framgångsrik karriär som dammsugarsäljare för Electrolux började han sälja gallergrindar 1992

Tjänar: Tar ut 500 000 kronor om året

Fritid: Bandy till 70 procent

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.