Nu betalar han också konkurrenten

Torsten Sahlin i Norrköping älskar speedway. Det är därför han har varit ordförande i Vargarna – och ställt upp med egna pengar, mer än 2 miljoner för att rädda klubben. Nu försöker han också rädda sporten.
Vargarna är en klassisk speedwayklubb, men som har ekonomiska problem som många andra i sporten. I Norrköping finns det en välgörare. Foto: Emma Asplund Nyrén

 

- Klubben är 98 år, vi kan ju inte låta den gå omkull. Det vore ju för bedrövligt. Och dessutom finns det så många människor som har en glädje i sporten och vad som händer runt omkring, berättar Torsten.

- Fast egentligen är jag gammal rallyförare...

Saknades lite

Han har själv aldrig ägnat sig åt speedway, men han har alltså tillfört Norrköpingsklubben över 2 miljoner av egna pengar. 

Det började för elva år sedan och då blev han med i styrelsen på kuppen.

Då var Vargarna illa ute ekonomiskt och tvingades till en rekonstruktion. Han såg inget alternativ utan gick in med nära 1 miljon kronor. 

Under åren har han varit både ordförande och vice ordförande, upplevt kriser – och bidragit med olika belopp. 

- Ibland har det saknats pengar och det har behövts tillskott, säger han lite försiktigt.

"Den där Sahlin..."

I Norrköping och i speedwaykretsar har det blivit känt att ”den där Sahlin” är en oerhörd tillgång för Vargarna.

Som han själv uttrycker det:

- Men egentligen har jag bara en pension på några tusenlappar... 

Sanningen är en annan och det medger han utan omsvep:

- Utöver det att jag har jobbat som säljare i många år startade jag ett fastighetsbolag en gång. Men därifrån kan jag ju inte bara plocka pengar...

Torsten Sahlin berättar öppet:

- Jag har belånat min villa för att få loss de där 2 miljonerna.

900 000 igen

Senast i fjol saknades medel i klubben igen. Torsten Sahlin ställde upp med 900 000 kr.

- Fast så här kan det inte pågå i längden. 

- Men sporten har problem. Vissa klubbar har bättre ekonomi, men det lönetak som infördes om 3 miljoner kronor fungerar inte riktigt. Med direkt sponsring är den verkliga summan snarast 6 miljoner. 

- Då är det klubbar med mindre resurser som får lida. I Vargarna försöker vi få ordning på kassan. Det gäller att få balans mellan sportsligt engagemang och ekonomiskt ansvar. 

Skänker 10 000 till konkurrenten

- Därför vill vi och andra klubbar bygga något som vi kallar riskkapital, en reserv till de stunder när det krisar.

Hos Vargarna har man också antagit ett nytt system för styrelsen. Nya ledamöter slussas in i arbetet ett halvår före det att de tillträder, allt i det syftet att de ska få inblick i verksamheten och inte överraskas av stora skulder.

Torsten Sahlin jobbar 30 timmar i veckan i sitt eget bolag och sedan minst 30 timmar för Vargarna. Inte nog med det. Nu ska han ge Värmlandsklubben Valsarna 10 000 kronor.

Han stöttar en en konkurrent. I Valsarnas ungdomssektion blev de bra förvånade när östgöten lät meddela sina avsikter. Samtidigt utmanar han näringslivet i Hagfors med omnejd.

- Vi måste tänka mer på varandra. Finns inte Valsarna längre då har vi igna att tävla mot längre. Vi måste hjälpa varandra. Större är inte sporten.

Thomas Ejderhov 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.