Och när tidningen ringde...

Det är tradition att idrottsförbund bjuder sin sponsorer och partners till internationella mästerskap. Så gör också Svenska Fotbollförbundet till EM. Många företag säger ja – Folksam säger nej.
I orten Champagne skulle fotbollförbundets sponsorer umgås och vid ett tillfälle provsmaka vin. Men nu hoppar allt flera av.

 

En vinprovning ställer till det och är uppenbarligen svår att förhålla sig till, enligt flera företag.

Folksam finner det så graverande att det inte blir någon resa överhuvud taget.

De får stanna hemma

- Den här typen av event ska vi tacka nej till, säger Ylva Wessén som är chef för regelefterlevnad på Folksam, till SvD Näringsliv.

100 personer är inbjudna från ett stort antal sponsorer. De har i sina avtal med förbundet inskrivet att de ska få möjlighet att närvara på mästerskap. Erbjudandet gäller resa, hotell, middag och biljetter.

I programmet ingår också en föreläsning av förbundets förre mediaansvarige Jonas Nystedt plus att alla ser ett värde i att träffa andra sponsorer och nätverka.  

Men Svenska Dagbladet synade fakta och då började några företag att backa. Folksam gick allra längst...

Två personerna skulle representera Folksam, men de går nu miste om hela äventyret inklusive utflykten till distriktet Champagne för att smaka på vin hos Taittinger.

De personerna får helt enkelt stanna hemma.

"Våra etiska regler"

- Det har att göra med Folksams etiska regler. Den här typen av event ska vi tacka nej till, säger Ylva Wessén som är chef för regelefterlevnad på Folksam.

- Vi kan också välja att delta, men bekosta vissa delar själva. Vi har valt att avstå resan helt, säger Ylva Wessén.

Från Svenska Fotbollförbundet uppges att resan inte är annat än en sponsorresa och ingår i de avtal som är upprättade. 

Svenska Spel deltar med nio personer, men så har de också ett kontrakt som ger fotbollen 900 miljoner över sex år. Bland övriga företag finns exempelvis Ica, Aftonbladet, Intersport och Adidas. 

Fast nu är det flera i gruppen som struntar i vinet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.