Anders Borgs taktik styr Svenska Spel

Det svenska spelmonopolet kritiseras ideligen av EU-kommissionen. Efter utnämningen av Margareta Winberg till ny ordförande i Svenska Spel tycker regeringen och finansminister Anders Borg att Svenska Spel står väl rustat om kritiken mynnar ut i ett fall för EG-domstolen.
- Regeringens politik fortsätter på två spår. Det som betraktas som farliga spel ska ske i statlig regi under socialt ansvarstagande. Mindre farliga spelformer ska öppnas mer genom licensgivning. En utredning pågår för hur detta ska ske, sa Anders Borg.

- Vi och Svenska Spel bör nu öka vår information till kommissionen. Våra argument blir starkare i Bryssel genom att vi tar socialt ansvar.

Kommissionen kräver att Sverige ändrar sin lagstiftning för sportvadslagning eftersom den diskriminerar privata aktörer. Vidare anser kommissionen att de statliga spelbolagen inte är icke-kommersiella eftersom de har årliga intäktsmål och ofta använder sig av kommersiella försäljningsställen.

Förekommer EU-kommissionen

EU-kommissionen har tidigare visat att man menar allvar. I fjol skickades ett så kallat sista varningsbrev till regeringen och de senaste månaderna har tonen trappats upp. Bedömare gör gällande att kommissionen varit nära att ta det slutliga steget och då hamnar Sverige i EG-domstolen.
- Margareta Winberg har en tyngd och kompetens att företräda Sveriges spelmonopol mot kommissionen som jag tror är viktig om vi vill bevara en socialt inriktad spelpolitik, säger Borg.
Annars ville varken Margareta Winberg eller Anders Borg diskutera spelmonopolets framtid utan hänvisade enbart till den pågående spelutredningen, där ett betänkande inte kommer förrän i december.

”Med ordförandebytet vill vi tydliggöra inriktningen för Svenska Spels arbete. Med Margareta Winberg som ordförande förstärker vi inriktningen mot socialt ansvarstagande och folkhälsa", skriver finansminister Anders Borg i ett pressmeddelande.

Med en mindre vinst i Las Vegas som enda spelerfarenhet blir socialdemokraten Margareta Winberg ny ordförande för statliga Svenska spel.

På hennes cv finns också ambassadörskapet i Brasilien och ett antal ministerroller i flera socialdemokratiska regeringar.

”Kommer och aggresivt”

Uppenbarligen anser regeringen att det finns ett behov av att förstärka Svenska spels arbete med socialt ansvarstagande och folkhälsa.

Hon själv känner starkt för uppgiften att gå in och förändra inriktningen i bolaget. Att två procent av svenskarna mellan 15 och 74 år, omkring 130 000 personer, lider av någon form av spelmissbruk och att detta sällan diskuteras i samhället var ett starkt skäl att tacka ja, uppger hon.

Margareta Winberg erkänner att hon blev förvånad när Borg ringde, och det krävdes viss övertalning innan hon insåg att jobbet var både "intressant och viktigt för samhället".

- Uppdraget innebär att jag tillsammans med styrelsen ska försöka att fokusera Svenska Spels verksamhet så att det sociala hänsynstagandet kommer i fokus.

- I dag är det väldigt mycket kommers och ganska aggressiv marknadsföring.

Att den borgerliga regeringen nu tillsätter en socialdemokrat motiverade Borg med Winbergs EU-erfarenhet och många år i politiken. Dessutom, regeringen anser att kursändringen inom Svenska Spel innebär ökat arbete och höjer därför ordförandearvodet till 250 000 kronor om året.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.