Fotbollen - hockeyn utreder spelbolag

Spelutredaren och chefsjuristen Jan Nyrén har arbetat i 1,5 år och levererat över 600 sidor. Hans utredning om framtidens spel i Sverige väcker åsikter. En konsekvens kan bli att Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet startar ett eget spelbolag.

Fotbollen och ishockeyn är tungviktarna som gör gemensam igen. Nyligen blev det känt att de driver bolagiseringsfrågan i svensk idrott. De vill slippa 51-procentsägarna och tycker att det är dags att släppa fram investerare, privat som företag.

Möte med Svenska Spel

Nu är det framför allt fotbollsbasen Lars-Åke Lagrell som är drivande.
– Jag har bokat in ett möte med Svenska Spels vd Anders Hägg, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till Sportbladet.

– Jag och Anders ska träffas på torsdag och då får vi börja diskutera en strategi. Sen handlar det om att prata med de andra inblandade förbunden, framförallt då hockeyn som är den andra stora idrotten på tipskupongerna. Vi vill ju bara ha hand om fotbollsspelen. Men det är svårt att säga mer eftersom jag inte har läst utredningen ännu, jag har bara hört på radio.

Inga utländska bolag

Jan Nyrén föreslår att vadslagningsspelen, som tips och oddset, inte längre ska drivas av Svenska Spel utan här ska kommersiella bolag släppas fram enligt en reglering.

– Vi tycker att Svenska Spels monopol fungerar bra i dag och vi ser bara nackdelar med en avreglering. Men om det blir en avreglering, då måste vi agera. Det handlar om att se till att pengarna från fotbollstipsen inte försvinner till utländska bolag. Då har vi ett stort intresse av att ta över verksamheten av fotbollstipsen, säger Lars-Åke Lagrell.

Han har varit förutseende och redan bokat in ett möte med Svenska Spels tillförordnade vd Anders Hägg.

Ishockeyförbundet avvaktar

I hockeyförbundet är ordförande Christer Englund lyhörd:
– Jag diskuterade det här löst med Lars-Åke redan i somras, sen har det varit svårt att göra mer innan utredningen varit presenterad. Vi är inte lika nöjda med hur det ser ut i dag, vi får inte alls samma pengar som fotbollen och tycker att hockeyn har ett högre värde än vad vi har i dag. Men vi ser absolut stora möjligheter att göra det här tillsammans med fotbollen, säger Englund till Sportbladet.

Reaktioner från några av de aktörer som berörs av spelutredningen var omedelbara. Här är några röster:

Idrotten har också spelbolag

- En fortsatt säker finansiering från en reglerad och ansvarstagande spelmarknad. Det är idrottsrörelsens utgångspunkt, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson.

Drygt två tredjedelar av det statliga stödet till idrottsrörelsen, i första hand till den lokala barn- och ungdomsverksamheten, kommer från Svenska Spels överskott.
- Dessutom är idrotten, via Folkspel och lokala föreningslotterier, också en egen aktör på spelmarknaden.

I regeringsförklaringen 2006 sa Fredrik Reinfeldt: "Idrotten spelar en stor roll i många människors liv vare sig man är aktiv utövare eller intresserad åskådare. Regeringen eftersträvar ett stabilt finansieringssystem”.

- Vi litar på att regeringen lever upp till sitt löfte från 2006, helt oavsett var den landar i spelfrågan, avslutar Karin Mattsson.

Sämre och dyrare

På Expekt.com förvånades man över det svaga förslaget från lotteriutredningen.
- Vi är överraskade och besvikna över att se ett förslag som går rakt emot EU:s intentioner, säger Mårten Forste, Sverige-chef på Expekt.com.

- Förslaget är mycket negativt för de svenska spelkunderna som tvingas välja sämre och dyrare produkter som monopolet erbjuder från sin av staten skyddade position.

- Som helhet kommer förslaget ha väldigt svårt att få fotfäste. Att öppna upp en liten del av spelmarknaden och därigenom skydda Svenska Spel är inte en hållbar lösning för kunderna.

Värnar inte konsumenterna

- Dagens spelutredning missar samtliga mål som en modern spelmarknad kräver. Betänkandet inför dagens offentligörande visar tydligt att syftet inte är att värna spelkonsumenter, säger Lasse Dilschmann, Ladbrokes VD i Norden.

- Utredningen kunde ha öppnat upp för en starkare finansiering för idrotten och föreningslivet samtidigt som svenska spelare fått möjlighet till bättre priser på speltjänster.

- Jag är orolig, inte så mycket för Ladbrokes, men bekymrad för att staten inte tar chansen att lära sig mer, nu backar man in i framtiden genom att konkurrensutsätta enbart en liten del av spelmarknaden medan man lämnar resten och EU-kritiken orörd,  avslutar Lasse Dilschmann.

Hästarna slipper vilda västern

Förslaget är att ATG får fortsatt ensamrätt på spel på hästar i Sverige.

- Utredningen innehåller flera bra förslag, men det är en lång väg kvar att gå innan de är genomförda. För oss är det positivt att utredningen tar tag i de utländska aktörerna och vill skapa en svensk spelmarknad som fungerar med ordning och reda.

- Trav- och galoppsporten har haft tio år av vilda västern på spelmarknaden och det har kostat oss uppåt en miljard som gått till utländska spelbolag istället för till våra aktiva och våra banor, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg.

- Vi är kritiska till att utredaren har som mål att införa den nya regleringen först 1 januari 2011. Det är två år och en mycket lång tid i en spelmarknad som inte fungerar.
 

Fakta

Överdosering på spelarmarknaden

Jan Hansson, krönikör i Borås Tidning, skriver om spelutredningen:
 
”I dag beräknas 150 000 människor vara spelberoende i Sverige. Diagnosen innebär att de inte klarar hantera alla varianter av penningspel.
Överdosering framför enarmade banditer, på travbanor, runt kasinobord och på internet får ofta svåra följder. Det kan handla om spruckna äktenskap, ekonomiska tragedier, kriminalitet, missbruk.
Det är i skenet av en sådan utveckling som Spelutredningen måste ses.
Alltså är det inte en dag för tidigt att myndigheterna försöker få ordning på den spretiga verksamheten. Det är snarare i senaste laget”.
 

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.