128 åsikter om spelutredningen

Inte ett dugg oväntat förkastar spelbolagen spelutredningen medan Svenska Spel ser sin egen roll som självklar. Det är kontentan när nu remissvändan hos totalt 128 betraktare ska analyseras.

”En stärkt och moderniserad spelreglering” var rubriken på den statliga spelutredningen som presenterades i december av Jan Nyrén. Där fanns två huvudalternativ till en ny spellagstiftning:

+ Dagens system kvarstår med monopolföretaget Svenska Spel som enda tillåtna aktör, men med en betydligt striktare ålders- och marknadsföringsregler.
+ Systemet öppnas, nya bolag släpps för att ansöka om licens för sportspel. Svenska Spel förlorar sportspelen men tar ansvar för "farliga spelen", som nätpokern, Jack Vegas och kasinoverksamheten.

"Genant och odemokratisk"

Spelutredningen får skarp kritik av de privata spelbolagen och i Göteborgs-Posten kallar Unibets vd Petter Nylander förslaget för "genant" och Ladbrokes nordiske vd Lasse Dilschmann menar att modellen är "odemokratisk".

Ladbrokes avstyrker spelutredningens två alternativ och anser att regeringen bör tillsätta en ny utredning vars syfte är att formulera en reglering i konkurrens. Ladbrokes menar att en modern spelreglering som stärker de allmänna skyddsintressena bäst tas tillvara genom en omreglerad marknad inom samtliga spelområden byggd på licenser", skriver Ladbrokes i sitt remissvar.

- Vi tycker inget alternativ är bra. Det andra alternativet är också helt orimligt eftersom man då särbehandlar sportspelen, det finns inget som helst stöd i EG-rätten att man får göra på det sättet. Det blir också en orimlig situation för Svenska Spel som då förlorar hela sin folkliga förankring, säger Ladbrokes Norden-chef Lasse Dilschmann till GP.

Kritiserar blockering

Unibets vd Petter Nylander underkänner förslaget och menar att staten ska reglera men inte själv driva spelverksamhet, vilket inte är förenligt med EG-rätten.

Nylander och Dilschmann är hårda i sina omdömen när det gäller förslaget att de utländska spelsajterna i framtiden ska kunna få sina IP-adresser blockerade av staten och att bankerna ska tvingas stoppa överföringar till deras konton.

Finansminister Anders Borg har en tydlig taktik. När EU uppmanar Sverige till en internationell anpassning ska den svenska modellen bestå av en prägel av större ansvar än vinst. Därför är statens huvudmannaskap motiverat, då kan monopolet behållas.

- Anders Borg försvarar monopolet med näbbar och klor. Han vet vad han har men inte vad han kan få. Men vi tror att svensk ekonomi skulle kunna tillföras 12 miljarder kronor om konkurrensen släpptes fri även om statskassan kanske skulle gå miste om 1 eller 2 miljarder kronor från Svenska Spel, säger Lasse Dilschmann.

"Hög att skapa ordning"

Svenska Spels vd Meta Persdotter betonar att en reglerad spelmarknad innebär ett ansvar för individen och samhället.

- Behovet av en reformerad spelreglering är stort. Dagens situation på spelmarknaden, där lagar och regler systematiskt kringgås är ohållbar om man vill värna den sociala skyddshänsynen. Det är hög tid att skapa ordning och reda på spelmarknaden.

I betänkandet föreslår Svenska Spel en rad åtgärder inom flera områden – åldersgränser, marknadsföring, tillståndsgivning, tillsyn, sanktioner med flera – för att stärka det sociala ansvarstagandet på spelmarknaden.

Svenska Spel ogillar utredningens alternativ två med nya privata aktörer och konkurrens genom ett licenssystem. ”Ökad konkurrens på sportspelsområdet leder till ökat spelande och därmed ökad risk för att spelberoendeproblemen växer”.

Men oavsett av vad utredningen så småningom resulterar i ser Meta Persdotter framtiden an med tillförsikt: ”Två beståndsdelar blir avgörande för att nå framgång i framtiden: Att kunna erbjuda ett attraktivt utbud av säkra, underhållande spel som kunderna uppskattar och att kunna stå för ett starkt, generellt spelansvar”.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.