50 nya miljoner till idrotten

50 nya miljoner att fördela till breddidrotten.I dag är Erik Strand en glad generalsekreterare på RF. Efter lyckade förhandlingar med Svenska Spels vd Lennart Käll är de överens om ett nytt avtal som ska gynna föreningar med bredd och ungdomsverksamhet.
Lennart Käll, Svenska Spels vd, ser affärsnyttan i Svea som det nya sponsoravtalet med RF benämns. Nu ska klubbarna gynna spelandet och var och en bestämmer vilken förening ska gynnas av hans insats. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix


För bara några månder sedan var tonen en helt annan.

Svenska Spel sa då upp det avtal som gav RF 20 miljoner tre år i rad. Totalt alltså 60 miljoner och om inte RF-ledningen tog dem för givet så såg man i alla fall fram mot en ny stor sponsorcheck fortsättningsvis.

Men RF ville annat.

Dyster februaridag

Samma februaridag som spelkoncernen presenterade det tredje bästa resultatet någonsin 2011 och redovisade 5 miljarder kronor tvingades RF och Erik Strand konstatera faktum.

Parterna hade diskuterat saken under en tid, RF hade kommit med alternativa förslag till utbyte men Svenska Spel stod fast vid sitt beslut.

Samtidigt betonades att grundsponsringen om 200 miljoner kronor till idrotten gällde fortfarande.

En motprestation

Parterna har fortsatt sina samtal och nu står det klart att de har hittat ett affärsavtal. I det här paketet finns nämligen en motprestation.

Vid varje speltillfälle med Spelkortet får kunden poäng i relation till den insats man spelat för. Poängen kan sedan valfritt fördelas på upp till tre olika föreningar. Det kan vara den lokala föreningen där familj och vänner är engagerade eller favoritlaget i en högre serie. Totalt 50 miljoner kronor ska betalas ut och de ska först och främst gå till föreningens ungdomsverksamhet.

- En av drivkrafterna bakom Svea är främst att stötta ungdoms- och breddidrotten. Vi vill stärka vår relation till svensk idrott ännu mer och samtidigt bidra positivt till Sveriges idrottsföreningar, säger Lennart Käll, vd vid Svenska Spel.

Ny finansiering för klubbarna

Förutom att kunden genom Svea kan vara med och stötta svensk idrott innebär modellen att fler kunder kan få tillgång till vinstbevakning och spelansvarsverktyg via Spelkortet.

Inledningsvis gäller det att föreningar ansluter sig. I oktober kan Svenska Spels kunder börja fördela poängen som därefter omvandlas till sponsringspengar.

I februari var Erik Strand på RF besviken och frågande inför framtiden. Nu är han lättad, nya pengar kommer fram och klubbarna får en möjlighet att hitta ny finansiering.

- Svenska Spels hjärta har alltid klappat för svensk idrott. SVEA är ett unikt och enkelt sätt att tillföra idrotten nya pengar. Vi tror att det blir ett stort stöd för många duktiga föreningar och engagerade eldsjälar, där ekonomin ofta är en utmaning, säger Erik Strand, generalsekreterare för Riksidrottsförbundet.

Jonna (inte verifierad)

tis, 2012-10-09 12:10

1. Ridsport och sponsor pengar

Måste få ställa frågan om varför ridsporten sällan får några sponsor pengar? Nu menar jag inte eliten som rider utan vanliga svensons som sliter med att försöka ha råd att bli något innom ridsporten. Vi är många killar och tjejer, små som stora, som verkligen får hanka oss fram om man har hästar som intresse. Vi på små orter tex har mkt lite eller ingen tillgång alls till tränings möjligheter medans det ofta finns både fotbolls planer och ishocky rinkar. För att inte tala om alla idrotts hallar som ploppar upp här och var. Jag har själv häst och på min ort är vi väldigt många som rider och flera är lovande ryttare. Tyvärr är vi begränsade att komma någon vart då det speciellt vintertid är både dyrt och långt att åka föra att träna. Vi här kämpar hårt för att försöka hitta sponsorer som skulle vilja investera i oss. Men då ridsporten tydligen inte ger tillräckligt med pengar är det många som avstår. Det är så himla synd att det är så svagt intresse av både komuner och andra instanser då ridsporten trots allt är stor! Vi skulle verkligen också behöva bli lite supportade. Tack för ordet och hoppas att folk får upp ögonen även för oss. /Jonna

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.