Svenska Spel måste byta strategi

Svenska Spel är på offensiven. Marknadsföringen, inklusive sponsring, ses över och snart presenteras den nya taktiken. Det handlar om mediainvesteringar på 500 miljoner årligen då Svenska Spel är en av landets största sponsor och reklamköpare. ”Vi måste bli bättre på att prioritera ”, säger Johan Lindvall.
Svenska Spel är för många synonymt med stryktipset. Men i dag hårdnar konkurrensen på spelmarknaden och nu ska Svenska Spel förändra sin strategi i syfte att få flera spelare. Foto: Jessica Gow, Scanpix

 

I mars utsågs han till chef för Varumärket Svenska Spel.

- Jag är ansvarig för modervarumärket, som han uttrycker det.

"Allt ifrågasätts"

Johan Lindvall har i sju år haft rollen som sponsorchef. Nu har han tagit nästa steg och behåller sponsring men ska också sköta medieköp och varumärket.

Han har sannerligen fått att göra.

Efter en sommar hemma på Gotland är han laddad.

- Vi ser över hela vårt sätt att jobba på. Hur kan vi bli effektivare i allt vi gör? Allt ifrågasätts, vi värderar insatserna och vänder och vrider på projekt och tidigare beslut.

Bygger på motprestation

- Det innebär inte att allt ska förändras. Men allt vad vi gör ska driva intresset och spelet.

- Vi måste utveckla vår kommunikation och optimera investeringarna, betonar Johan Lindvall.

Ett första bevis kom nyligen när RF fick till ett nytt avtal med Svenska Spel. Det bygger helt på motprestation. I projektet Svea är idrotten utlovat 50 miljoner kronor. Syftet är att knyta Svenska Spels modervarumärke ännu närmare idrotten samt att driva användandet av spelkortet.

En halv miljard ska investeras

Många håller andan i Sverige i väntan på Svenska Spels presentation. PR- och reklambranschen och inte minst sponsormottagare är mycket beroende av var en halv miljard ska investeras årligen.

Så gigantisk är budgeten för marknadsföringen.

Johan Lindvall framhåller:

- Vi vrider på allt och uppdaterar oss. I en tid av effektivisering behöver vi prioritera hårt i alla aktiviteter. Vi kan inte göra allt i en framtid.

"Inget är heligt"

Han känner ett starkt stöd från vd:n Lennart Käll och koncernledningen.

Inget är heligt, säger Johan.

- Vi måste ha rätt att avsluta samarbeten. Men det har hänt så sällan att det blir hård kritik när det sker. Att vi är ett statligt bolag gör saken svårare. Många tar för givet att vi finns där, nästan för tid och evighet.

- Vi har ett ansvar både mot samarbetspartners och mot oss själva. Vi kan inte gå kvar i något som inte gynnar båda parterna.

Lagidrotter säkrar spelobjekten

Partnerskapet med RF är ett exempel. Den tidigare överenskommelsen som riktade sig till specialidrottsförbunden gav RF 20 miljoner att fördela årligen 2009-11. Men Svenska Spel tyckte att tre år var nog, parterna fortsatte dock samtalen och nådde ett mera affärsrelaterat samarbete via projektet Svea.

- Sponsring, mediainköp och affärer ska hänga samman, men vi är tvungna att hitta bättre modeller i alla våra åtaganden, säger Johan Lindvall.

Via framför allt de största förbunden får idrotten ytterligare 200 miljoner. Sponsringen i fotboll, ishockey, bandy, innebandy och handboll säkrar spelobjekten.

Tappar markandsandelar

Det är också den vägen Svenska Spel investerar i internationella mästerskap och TV-exponering.

Trots alla egentligen svindlande belopp tappar det statliga spelbolaget marknadsandelar. Från 58 procent för tio år sedan till dagens cirka 50 procent.

Samtidigt växer spelmarknaden snabbt. VD:n Lennart Käll har pekat på 150 konkurrerande spelbolag med liten eller stor verksamhet.

- Och de får egentligen inte marknadsföra sig här i Sverige enligt främjandeförbudet, framhåller Johan Lindvall.

Snabbt avancerat

Med en mindre marknadsandel och flera bolag har inte Svenska Spel något alternativ utan måste finna nya vägar.

Johan Lindvall, 41 år, är inne på sitt tionde år på bolaget. Från rollen som programledare för Keno-dragningen i TV har han nu utökat sitt ansvar i bolaget.

Det är mannen med två kontorsrum, ett på Svenska Spels huvudkontor på Gotland och ett på kontoret i Sundbyberg.

Klippkort på flyget

Det låter som ett ständigt flackande.

- Nejdå, inte alls, det fungerar utmärkt. Jag bor med min hustru och två döttrar i Visby och har klippkort på flyget. Har vi medvind tar det inte mer än 30 minuter över havet. Är jag på flygplatsen vid kvart i sju så är jag framme på kontoret i Sundbyberg vid halv åtta.

- Och jag älskar det här jobbet, framhåller Johan Lindvall.

- Nu ser jag fram emot att utveckla vår koppling till idrotten och vår kommunikation runt modervarumärket. Det blir spännande, det kan jag lova.

Thomas Ejderhov

Fakta

Johan Lindvall

Ålder: 41
Yrke: Chef Modervarumärket SvS och ingår i koncernledningen på Svenska Spel.
Bor: Visby
Familj: hustru och två döttrar, 8 och 12 år.
Bakgrund: Läste till journalist på Jakobsbergs folkhögskola i Järfälla, började 1994 som sportreferent på lokalradion på Gotland, fortsatte hos Radio Stockholm, gjorde en visit hos radiosporten, men var också anställd på Golfkanalen och Tip-TV. Han bodde tio år i Stockholm när han jobbade år inom radio och tv. Vid OS i Sydney 2000 refererade han olika idrotter, bl a tillsammans med Sven ”Plex Pettersson på SVT. Kom till Svenska Spel 2003 som sportredaktör och programledare för Keno-dragningen, tillträdde som sponsringschef 2005 och är sedan i våras chef för modervarumärket Svenska Spel.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.