ATG satsar trots miljardförlust

”Den svenska spelmarknaden fungerar inte längre”, säger Hans Ljungkvist, ordförande för Svensk Travsport och riktar kritik mot regeringen. Ljungkvist menar att spelet på hästar har minskat med 1 miljard på två år.
Hästsporten tappar 1 miljard och det bekymrar Hans Ljungkvist Svensk Travsport, Mats Denninger AB Trav och Galopp och Hans Hansson Svensk Galopp.

 

Han beräknar att spelet kommer att fortsätta backa under 2014. Den totala budgeten för svensk trav- och galoppsport (inkluderat ATG) kommer därför att bli 133 miljoner kronor lägre än 2013.

Utländska bolag

- Utländska spelbolag tillåts sälja spel utan restriktioner och betalar vare sig tillbaka till trav- och galoppsporten eller skatt i Sverige. Därmed dräneras ATG:s möjligheter att finansiera sportens verksamhet, och det får vi nu ta konsekvenserna av, säger Hans Ljungkvist.

AB Trav och Galopp (ATG), som ägs av Svensk Travsport och Svensk Galopp, är det enda spelbolaget i Sverige som helt eller delvis försörjer en hel näring. Allt överskott går tillbaka till trav- och galoppsporten, som finansieras till 87 procent genom spelet. ATG är dessutom en ekonomisk motor för hästnäringen som helhet. Minskat spel får därför direkt negativa följder för hela hästsektorn i Sverige.

Spelomsättningen på hästar i Sverige 2013 beräknas bli 12,1 miljarder kronor. Nu har ATG antagit en budget för 2014 som vilket innebär en minskad tilldelning med 7,4 procent till trav- och galoppsporten mot 2013.

- Det är ett smärtsamt beslut. Men vi har tillsammans nått fram till en lösning där besparingarna fördelas på ett rimligt sätt mellan Svensk Travsport, Svensk Galopp och ATG, säger Mats Denninger,  styrelseordförande i ATG.

Offensivare ATG

- Den beräknade spelomsättningen, kostnaderna och utdelningen till trav- och galoppsporten är nu tillbaka på 2008 års nivå. De två senaste åren har vi mildrat effekten av det vikande spelet genom att skjuta till sparade medel ur Hästsportens fond till trav- och galoppsporten. De pengarna finns inte längre och det är nu nödvändigt att skapa en ekonomi i balans, säger Mats Denninger.

Samtidigt får ATG resurser för att spelandet ska kunna få en uppgång igen.

- Vi måste vända utvecklingen. I ATG:s budget för kommande år har vi, genom besparingar och omfördelningar, skapat resurser för offensiva satsningar på 35 miljoner kronor trots att vi dragit ner budgeten med ytterligare 11 miljoner kronor jämfört med 2013, säger Mats Denninger.

"Statens märkliga beteende"

- Alla parter är överens om att vi inte kan bromsa i uppförsbacke utan måste ge ATG förutsättningar att möta den allt hårdare konkurrensen på den svenska spelmarknaden.

Företrädarna för svensk hästsport återkommer hela tiden till hur fel statens villkor har blivit.

- ATG bidrar till stor del till 30 000 jobb, säger säger Hans Hansson, ordförande i Svensk Galopp, och gör sig till talesman för allihopa:

- Klart att de frågar sig varför staten gynnar spelbolag på Malta framför ATG, säger Mats Denninger.

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.