Han skapade idrottens eget lotteri

Får vi lov att presentera mannen som lade ned 5 000 timmar under 17 år för att idrottsrörelsen skulle få ett eget lotteri: Ingemar Nilsson, 68 år, med rötterna i nykterhetsrörelsen.
Kärleken till Hammarby har drivit Ingemar Nilsson att inte överge sin idé om ett nytt lotteri för idrotten. Nu efter 17 år kan han se hur hans tankar blir förverkligade.

 

Lotteriets namn är Klubblo. Det har mognat fram likt ett årgångsvin. 17 år har det nämligen tagit för idén att bli verklighet.

Folkrörelselotterierna förebilden

Idén att skapa ett lotteri där 100 procent av överskottet går direkt tillbaka till idrotten, och där spelet drivs av att spelarna i form av medlemmar och supportrar styr vinsten till favoritklubben, fick Ingemar Nilsson i slutet av 90-talet.

Då hade han ett uppdrag för Folkspels utvecklingsbolag FINAB och Miljonlotteriet. Han var med och skapade laguppställningen för folkrörelselotterierna A-lotteriet och Miljonlotteriet i samarbete med Aftonbladet och Ålands Penningautomatförening, Paf, som senare blev Spero-online – det första folkrörelselotteriet på nätet.

1997 fyllde Hammarby, laget i Ingemar Nilssons hjärta, 100 år. Nilsson kom i kontakt med Hammarbys kassör Henrik Östling och presenterade idén om ett spel som skulle kunna bli Bajens egen kassako. Östling tände på alla cylindrar, men hänvisade till den nyvalde kassören Henrik Appelqvist som senare blev vd i Hammarby Fotboll.  

Insåg potentialen

Appelqvist tände också på idén, men insåg även dess stora potential och skickade därför Nilsson till Svenska Fotbollförbundet. Där mötte dåvarande marknadschefen Mikael Salzer med öppna armar och orden. ”Precis vad vi har sökt efter! Den här idén skulle passa perfekt hos Svenska Spel!”. 

På Svenska Spel sken medarbetarna Ove Kindvall och Pelle Kotschack upp, men ledningsgruppen gjorde tummen ned. 

Nu är vi framme vid 2006. Ingemar Nilsson var på väg att ge upp. Då fick han kontakt med Bonnier vars bolag Bonnier Gaming visade intresse. Ledningen där ville dock ha en spelaktör med och föreslog Folkspel, som så småningom valde att tacka ”Nej”… Ingemar Nilsson insåg att han hamnat i en återvändsgränd och tog beslutet att utveckla idén på egen hand, med hjälp av ett antal starka samarbetspartners.

Bearbetade specialförbunden

Henrik Appelqvist och Lars Liljegren hade tillsammans med Ingemar Nilsson under flera års tid fungerat som en arbetsgrupp för Klubblo. 2009 kom gruppen fram till att bilda Idrottsalliansen, med stiftarna Svenska Bågskytteförbundet, Svenska Fäktförbundet, Svenska Konståkningsförbundet, Svenska Mångkampsförbundet, Svenska Taekwandoförbundet, Svenska Varpaförbundet samt Hammarby och Djurgården. Alla insåg potentialen i lotteriet och började bearbeta RF:s övriga specialförbund. 

2012 gick mediaföretaget Metro Nordic Sweden AB in som samarbetspartner, på villkoret att en stark aktör med stor kunskap om spelmarknaden fanns med. Strax därpå skrev Cherry-företagen, ledande på spel på krogar och restauranger, på som partner. 

Alla 69 specialförbunden i RF bjöds nu in till Metro huvudkontor på Ringvägen i Stockholm för att få Klubblo presenterat. 

27 av specialidrottsförbunden, förutom de som nämnts tidigare bland annat även Svenska Skidskytteförbundet, Svenska Bordtennisförbundet och Svenska Curlingförbundet såg en möjlighet till nya intäkter och gick med, liksom AIK. Tillsammans representerar de 4 400 föreningar och 870 000 medlemmar. 

Trötta på att sälja salami

Många av klubbarna och dess medlemmar är trötta på att främst ungdomar ska behöv sälja salami och tulpaner på fritiden för att stärka lag- och klubbkassan, och vill att ungdomarna utövar sin idrott istället för att springa omkring och knacka dörr och hantera pengar. 

Från och med i torsdags kan de göra så. Då öppnade nämligen spelsajten med produkter som Klubbskrapet, Superstjärnan, Raketen och Slutspel. 

Idégivaren Ingemar Nilsson kan äntligen se sin baby stå på egna ben. Han är fortfarande med som rådgivare till både den ideella Idrottsalliansen och driftbolaget som bildats för att marknadsföra och administrera Klubblo:

- Drivkraften som fått mig att orka har varit att göra något bra för idrotten, och att se hur idén kan förverkligas på egen hand med hjälp av samarbetspartners. Om jag någon gång varit på väg att ge upp? Ja, runt 2005-2006 såg det mörkt ut, men jag har kämpat på. Och det är jag glad för i dag, säger den envise entreprenören som räknat ut att han lagt ned cirka 5 000 timmar sedan han började sälja in idén om idrottens eget lotteri 1997 – vilket är ungefär tre år på heltid räknat på 1 600 arbetstimmar på ett år.

Hur stort kan Klubblo bli – och hur mycket kan det ge till idrotten?

- Kom igen om sex månader så kanske jag kan svara. Jag har egna drömmar om hur stort det kan bli, men dem behåller jag för mig själv än så länge…

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.