50 miljoner till ungdomsidrotten

Ett tack borde riktas till de 271 612 kunderna. De som har tippat och hoppats. Om de blev vinnare, är en sak, men vinnare är i alla fall 6 935 föreningar som får dela på 50 miljoner.
50 miljoner kronor ska gynnar undomsidrotten i Sverige. Svenska Spels sponsorsatsning är maffig. Foto: TT

 

Spelarna har via sponsringssatsningen Gräsroten hjälpt Svenska Spel att fördela 50 miljoner till ungdomsidrotten. Idag presenteras alla summor som nu når 6 935 föreningar i 70 olika idrotter. Fotbollen får mest och tre föreningar får över en miljon kronor var. Full redogörelse finns på www.svenskaspel.se/grasroten

14 största vinnarna

- Ungdomsidrotten är basen i svensk idrott. För alla oss som slår ett slag för ungdomsidrotten är detta glada dagar. Föreningssverige har verkligen gjort sig förtjänta av pengarna, säger Svenska Spels vd, Lennart Käll.

Tre föreningar fick över 1 miljon kronor var och elva föreningar över 500 000 kr. Svenska Spels ambassadör Peter Forsberg vet vad satsningen på ungdomsidrotten innebär.

- Modo fick över en halv miljon kronor även i fjol. Det är pengar som går rakt in i ungdomsverksamheten. Det är otroligt mycket pengar till ungdomarna i föreningen och skapar bättre förutsättningar för alla unga killar och tjejer som vill spela hockey. Klubben är otroligt tacksam för alla som valt att stötta dem via Gräsroten, säger Peter Forsberg.

Föreningarna

• Totalt fick 6 935 föreningar ta del av Gräsrotens pengar.

• Mest fick Hammarby Fotboll med 1 283 342 kronor.

 Hammarby följdes av AIK Fotboll och Leksands IF Ishockey. Elva föreningar fick över en halv miljon kronor.

Idrotter

• Pengar delades ut till samtliga Riksidrottsförbundets 70 olika idrotter.

• Storleken på idrotterna i Sverige tangerar i stort hur pengarna fördelades i Gräsroten.

• Fotbollen tillsammans med Ishockey, Innebandy, Handboll och Bandy blev de populäraste idrotterna. På topp 10 finns även Golf, Bowling, Ridning, Bordtennis och Sportskytte.

• Basket, Taekwondo, Danssport och Tyngdlyftning är några av de idrotter som ökat mest jämfört med 2013.

Sverige

• Stockholm, Skåne och Västra Götaland är de tre län med flest registrerade föreningar och flest anslutna supportrar, vilket även resulterade i mest pengar.

• Fotbollen tog hem förstaplatsen i 16 av 21 län. Ishockeyn blev störst i Dalarna, Gävleborg, Norrbotten, Västerbotten samt Västernorrland.

• Det finns skillnader bland topp-5 idrotter på länsnivå. För att nämna några så kvalade Skidor in i Dalarna, Ridning i Halland, Friidrott i Jämtland, Bowling i Kalmar och Gymnastik i Stockholm på topplistorna för respektive län.

Gräsroten lanserades i oktober år 2012. Det är en omfattande och långsiktig sponsringssatsning mot ungdomsidrotten där Svenska Spels kunder bestämmer vilka föreningar som varje år får dela på 50 miljoner kronor. Alla föreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet får vara med. För mer information om hur tjänsten fungerar vänligen se svenskaspel.se/grasroten.

Topp 20, föreningar och belopp i kr

1 Hammarby IF Fotbollförening 1 283 342

2 AIK FF 1 208 263

3 Leksands IF Ishockey 1 071 788

4 Helsingborgs IF 953 696

5 Brynäs IF 943 195

6 Djurgårdens IF Fotboll 850 550

7 Syrianska FC 810 182

8 IFK Göteborg 644 173

9 Djurgårdens IF Ishockey 629 974

10 Malmö FF 617 707

11 Modo HK 576 463

12 Skellefteå AIK Hockeyklubb 455 628

13 Luleå HF 451 438

14 Frölunda HC 430 849

15 AIK Ishockeyförening 426 980

16 Färjestads BK 369 712

17 GAIS 349 400

18 IFK Norrköping FK 289 837

19 Södertälje SK 287 405

20 HV 71 280 202

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.