ATG ökade omsättningen

Efter två år med sjunkande spelomsättning kan ATG se tillbaka på 2014 som året då spel på hästar vände uppåt igen.
ATG:s vd Hans Skarplöth är glad över plussiffrorna, men målet är satt högre inför framtiden.

 

- Det är en blygsam ökning med 0,6 procent. Men den är ändå glädjande i och med att vi lyckats vända en nedåtgående trend, säger Hasse Skarplöth, vd på ATG.

Ett plus om än litet

ATG:s svenska spelomsättning 2014 uppgick totalt till 12,23 miljarder kronor att jämföra med 2013 års siffra på 12,16 miljarder (+0,6 procent). Nettoomsättningen, det vill säga omsättningen efter avdrag för utbetalningar till spelarna, ökade med 1 procent till 3,66 miljarder. 

Det här innebär att det finns ger utrymme för att 2015 dela ut mer pengar till ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopp som enligt ett tidigare beslut får 63 miljoner mer än 2014.

- Under mina två första år på ATG kunde jag bara prata om besparingar så för mig känns det såklart bra att nu kunna komma till ägarna med mer pengar än året innan. Men vi har långt kvar på vår resa med ATG:s Manifest och redan 2018 har vi lovat ytterligare 300 miljoner till våra ägare. Så för oss på ATG är det fortsatt hårt jobb som gäller, säger Hasse Skarplöth.

TV-spelen viktigast

Av ATG:s svenska omsättning 2014 på 12,23 miljarder har 8,57 miljarder betalats ut till spelarna i form av vinster och antalet miljonvinnare i Sverige var 153 stycken.

Bland de olika spelformerna ökade omsättningen för V75 med totalt 1,3 procent, V86 med 7,9 procent och V64/V65 med 8,9 procent. Dagens Dubbel minskade däremot med 3,8 procent och Vinnare/Plats, Trio och Tvilling hörde också till de spelformer som tappade.

- Vi vill inte tappa på någon spelform. Men eftersom vi, och därmed våra ägare trav- och galoppsporten, tjänar bäst på de stora poolspelen, de så kallade v-spelen, så är dessa extra viktiga. Därför är jag glad att V75, V64/V65 och framför allt V86 stått starka under året, säger Hasse Skarplöth.

Långt ifrån målet

Jämfört med den övriga svenska spelmarknaden är ATG:s ökning med 0,6 procent en bra siffra då flera andra i Sverige reglerade bolag tappar 2014. Och tittar man på andra stora hästspelsländer som Norge, Danmark, Finland och Frankrike så ser man en stor nedgång i omsättning även där.

- I ljuset av det är vårt resultat helt okej, men nöjd är jag inte. Vi måste leverera betydligt bättre för att nå våra mål, säger Hasse Skarplöth.

ATG:s internationella omsättning 2014 uppgick till drygt 2,8 miljarder kronor.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.