En ding, ding spelvärld

Svenska folket älskar helt enkelt att spela med pengar som insats. Därför tar Idrottens Affärer ett nytt avstamp. Med flera artiklar varje vecka ska vi belysa alla sidor av spelbranschen.
Lockelsen att vinna pengar är stark. Åtskilliga svenskar gillar att spela i någon form. Foto: TT

 

”De skriker bingo i rutan”, sjöng Ulf Lundell redan 1996. Så var det, men faktum är att det finns bevis för att det arrangerades organiserade tärningsspel i Sverige så tidigt som på 300-talet. Och på vikingatiden några hundra år senare var olika slags spel om mynt eller förnödenheter rejält utbrett i hela vårt land. 

Belysa spelmarknaden

Att bedriva den här formen av spel är alltså inte någon ny företeelse – den har bara bytt skepnad under århundradena som gått. 

De närmaste månaderna kommer Idrottens Affärer att belysa dagens och framtidens spelmarknad gällande framförallt sport och hästar ur alla tänkbara perspektiv:

* Det så kallade spelmonopolet, existerar det verkligen?

* De i utlandet baserade nätbolagen, vilken roll spelar dessa?

* Hur kommer den av regeringen nytillsatta Spelutredningen att arbeta?

* Går det att få en ”rättvis” spelmarknad där alla aktörer har lika villkor, i så fall hur?

* Vilka konsekvenser medför spelandet, i form av spelberoende, matchfixning, skatteintäkter e t c?

* Hur ser det ut i våra grannländer och i övriga världen?

* Vad vill egentligen de olika aktörerna – och vilka är de?

Tipstjänst först

Det som vi i dag kallar det svenska spelmonopolet sträcker sig tillbaka till 1934, då AB Tipstjänst fick ensamrätt på den från England importerade spelformen tippning. 1997 slogs sedermera företaget samman med statliga Penninglotteriet och blev Svenska Spel.  

Spel på hästar har funnits i Sverige sedan 1920-talet, men tog ordentlig fart först 1974 då bolaget ATG bildades och då lördagstravet fick ett naturligt skyltfönster i populära tv-programmet Tipsextra. ATG är ett aktiebolag som samägs av Svensk Travsport och Svensk Galopp, och verksamheten regleras av ett avtal mellan ägarna och staten.  

Men trots att Svenska Spel och ATG alltså är de enda bolagen som enligt svensk lag får bedriva spel på sport och hästar i Sverige, så ser verkligheten annorlunda ut. 

100-tal spelbolag på nätet

På internet finns ett hundratal spelbolag som vänder sig till svenska spelare, och de kan göra detta eftersom de har sina licenser på ställen som Malta och Gibraltar. Dessa nätbaserade bolag omfattas inte av de lagar och restriktioner som gäller för Svenska Spel och ATG, och de har därför helt andra konkurrensmässiga förutsättningar. 

Det är under de senaste 15 åren, alltså på 2000-talet, som nätbolagen för varje år har tagit allt större andelar av kakan. Enligt Lotteriinspektionens statistik ser marknadsandelarna nu ut enligt följande:

* Svenska Spel, 44 procent.

* Utlandsbaserade nätbolag, 20 procent.

* ATG, 19 procent. 

* Svenska Postkodföreningen, 11 procent.

* Övriga (Folkspel, IOGT NTO:s Miljonlotteriet och SAP/SSU:s lotterier), 6 procent. 

Ny spelutredning

Civilminister Ardalan Shekarabi har precis sjösatt en ny spelutredning i syfte att avreglera spelmarknaden – där Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt ska leda arbetet. 

De friande domarna i matchfixningshärvan häromveckan kommer att överklagas av åklagare Thomas Forsberg på Riksenheten för korruption. 

Tidningsutgivarna släppte nyligen nya och tydligare riktlinjer till sina medlemsföretag (dagstidningar) om hur annonseringen från spelbolag bör se ut. Och ATG siktar på att om fem år vara Nordens största spelbolag alla kategorier – samtidigt som de snart kommer att utmanas av en helt ny aktör ägd av svenska miljardärer och traventusiaster …

Häng med – i en ding, ding Spelvärld!

Tobias Jansson

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.