Spela inte bort hästarna, Ardalan Shekarabi

Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken säkrar en rättvis finansiering av trav- och galoppsporternas grundläggande infrastruktur som anläggningar och tävlingskostnader samt de breda satsningar inom hästsektorn som idag finansieras via ATG.

Foto: Jessica Gow / TT, AP Photo/Patrick Semansky

Under 45 år har ATG-modellen - ett av sporten ägt spelbolag med ensamrätt på hästspel och under statlig juridisk kontroll - varit en avgörande byggsten i en fantastisk utveckling av såväl trav- och galopp som svensk hästnäring. Sverige har idag flest hästar per innevånare i EU. Antalet hästar är fler än antalet mjölkkor. Hästnäringen växer och blir en allt viktigare näringsgren inom jordbruket. Idag den fjärde största intäktskällan i svenskt lantbruk.

Forskningen visar att människor mår bra tillsammans med hästar och det skriver säkert över 500 000 aktiva hästälskare i Sverige under på. Det gör hästsporten till en av landets största folkrörelser och våra hästar håller mycket hög internationell klass såväl sportsligt som inom avel och uppfödning.

Trav-och galoppsportens intäkter kommer nästa uteslutande från spel och kan därför inte jämföras med andra sporter som finansierar sin verksamhet t.ex. via stora medieavtal och i många fall statliga och kommunala medel. Förutom att ATGs överskott finansierar 36 tävlingsarenor för trav- och galopp från Boden i norr till Malmö i söder samt trav-och galoppsportens tävlingskostnader, som prismedel, travskolor och ungdomsverksamhet har också medel avsatts till Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) för utbildning, utveckling och forskning. Mycket av denna verksamhet genomförs på de välkända riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Här utbildas ungdomar inom trav, galopp, islandshäst och ridsport. Utbildningar som är helt avgörande för att bibehålla och fortsatt lyfta nivån inom svensk hästnäring och sport.

Den här modellen slängs på sophögen om spelutredningens förslag blir verklighet. Då kan alla spelbolag som vill ta spel på svenska trav- och galopplopp utan att betala en enda krona till sportens infrastruktur. Kvar står ATG som ensamt spelbolag att ta ansvar för tävlingskostnaderna och därmed få sämre konkurrensvillkor än övriga aktörer. De insatser inom utbildning och utveckling som idag görs via HNS, står då helt utan finansiering liksom stora delar av verksamheten vid de tre riksanläggningarna med drygt 500 elevplatser och ca 160 medarbetare. Konsekvensen blir att inte bara trav- och galoppsporten riskeras, utan hela den svenska hästnäringen och delar av jordbruket kan dras ned i en negativ spiral.

Andra länder som redan genomfört en omreglering av spelmarknaden har detta. I länder som Frankrike, Storbritannien, och snart även i Danmark, har man säkerställt trav- och galoppsportens finansiering genom att införa en avgift för spelbolag som arrangerar spel på hästar. Tyskland har en egen modell, som är anpassad till de egna förutsättningarna, för att säkra att hästsportens kostnader täcks. På så sätt bidrar alla spelbolag på lika villkor till sportens tävlingskostnader och får i utbyte de spelobjekt de tjänar pengar på.

Vi föreslår att, i likhet med i andra länder, en avgiftsmodell införs också i Sverige för att omreglering av spelmarknaden ska bli långsiktigt hållbar. Avgiften skall ligga till grund för att säkerställa infrastrukturen för sporten och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) verksamhet för utbildning, utveckling och forskning. På det sättet säkerställs en politisk konstruktion som fungerat väl under 45 år och kan föras vidare till en omreglerad marknad.

Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet
Mats Denninger, ordförande Hästnäringens Nationella Stiftelse
Hans Ljungkvist, ordförande Svensk Travsport
Lars Nordström, ordförande Svensk Galopp
Lotta Folkesson, ordförande LRF Häst

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.