HIF förhandlar med konkursförvaltaren

Helsingborg tar hem Álvaro Santos och förhandlar med Gais – och konkursförvaltaren. Örgryte Fotboll AB:s konkurs gör övergången unik. Det samma gäller också landslagsspelaren Johan Elmanders byte av proffsklubb.

Dagen efter att Gais har säkrat Wanderson står det klart att en annan nyckelspelare, Alvaro Santos, beger sig till Helsingborg, där han debuterade 2000 när han kom från Brasilien.

Halv tio på onsdagsmorgonen stegade han in i HIF:s klubbrum på Olympia och visade ett stort leende.

Kräver snabb förhandling

- Väldigt roligt att vara tillbaka. Jag har lång erfarenhet och kommer inte bara få en roll på planen. Kan jag hjälpa till att utveckla yngre spelare är det jätteroligt, sa Santos på presskonferensen.

Supportrarna jublade och HIF-ledningen med sportchefen Jesper Jansson i spetsen klappade om honom.

Men nu återstår det att få honom spelklar. Viljan är att det ska ske omgående, men frågan är om det är möjligt. I synnerhet som Gais sportchef Mats Persson säger att alla turer måste redas ut senaste fredag.

Advokat ska bedöma affären

Att Santos erbjudits ett treårskontrakt är en sak, men varken Gais eller konkursboet i Örgryte Fotboll AB har gett klartecken.

Santos är utlånad till Gais från Örgryte Fotboll AB vars tillgångar och skulder hanteras, efter konkursen i februari, av Rosengrens advokatbyrå i Göteborg.

- Min uppgift är att den tillgången, som Álvaro Santos utgör, hanteras på ett varsamt sätt. Sen får vi se om det resulterar i pengar till konkursboet, säger advokaten Christian Andersch.

Har alla spelaravtal

Det är för övrigt Andersch som har lämnat in en förvaltningsberättelse om Örgryte Fotboll AB till tingsrätten.

Det var i slutet av januari, alltså före konkursen, som Örgryte Fotboll AB lånade ut Alvaro Santos till Gais. När ÖFAB sedan gav upp övergick alla avtal till konkursförvaltaren, dvs både Santos och andra spelares avtal.

- Det är mycket frågor kring de här spelarna som påverkas och Álvaro är en av dem, bekräftar Christian Andersch för Expressen.

Motstridiga uppgifter

Samtidigt skriver Göteborgs-Posten att Öfabs förre ordförande, Lars Ranäng, uppger att en privatperson äger 60 procent av fotbollsspelaren Alvaro Santos, de resterande 40 är konkursboets egna.

Gais ordförande, Christer Wallin har enligt TT en annan version:

- När vi lånade Álvaro så tog vi över hans lön och grejer. I gengäld ville vi ha pengarna för en eventuell försäljning. Så det är vi som får hela övergångssumman.

Beroende på säljdatum

Men det komplexa i övergången framkommer också i Fotbollskanalen där advokat Ulf Sahlin, kollega till Christian Andersch, förklarar:

- Det finns ett avtal som säger att Gais har rätt att sälja och få hela övergångssumman, men det beror på hur stor summan är och när de säljer spelaren.

- Det är ju så att avtalet sträcker sig året ut och sedan har inte Gais något med honom att göra. Så ja, det kan ju stämma att de har ett intresse av att sälja honom innan avtalet går ut.

Procentpengar på Elmanders klubbyte?

Uppgifter gör också gällande att konkursförvaltaren jobbar med landslagsspelaren Johan Elmanders övergång från Bolton till Galatasaray.

Johan Elmander värvades som 17-åring för cirka 400 000 kronor från Holmalund till Örgryte där han fick sitt genombrott våren 2000.

Nu ska en vidareförsäljningsklausul ge Örgryte rätt till ersättning.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.