AIK redovisar perfekta spelaraffärer

De köptes billigt och såldes dyrt. Överskottet blev 33 miljoner kronor. I AIK Fotboll AB är belåtenhet större än störst efter de mest lönsamma spelaraffärerna på år och dag. När ekonomin var hotfullt dålig blev två grabbar från Sierre Leone räddningen.

Ni kan historien. När ekonomin pressade AIK mot stupets yttersta kant och ovissheten inför framtiden blev allt större.

Banguras succé

På arenan dök först upp en spelare upp och en kort tid ytterligare en. Mohamed och Teteh Bangura gjorde succé på fotbollsplanen och inte minst också bredvid gräsmattan.

För i takt med deras framgångar växte intresset och slutade med att Celtic och Bursaspor köpte dem - och i AIK såg de ansvariga hur miljonerna bara växte i antal i takt med att kontrakten signerades.

Klubben var räddad.

Skillnad mot spekulationerna

”Realisationsvinsten ingår i posten Spelarförsäljningar som under perioden uppgår till 34,7 MSEK (13,5) och under det tredje kvartalet till 33,3 MSEK (0,3)”, skriver klubben i sin delårsrapport som nu är presenterad.

- Det resultat vi gör på de här två försäljningarna är drygt 33 miljoner kronor, bekräftar finanschef Erik Saers i Sportbladet.

Nu hör det till historiebeskrivningen att alla tidigare spekulationer visar hur siffrorna då var fullständigt uppåt i väggarna. Det talades om runt 25 miljoner för var och en av spelarna.

Riktigt så bra var ändå inte sanningen.

Kan bli ännu mer

Men det är inte heller så att spelaraffärerna är avslutade. AIK har klausuler i kontrakten som kan ge utdelning om spelarna går vidare i karriären.

- Det finns inga garantier men ett antal klausuler som gör att vi kan få intäkter om de blir framgångsrika i sina nya klubbar.

I AIK torde också spelaragenten Patrick Mörck hyllas. Han ligger bakom övergångarna både till och från klubben. Samtidigt har han sett till att Mohamed och Teteh Banguras moderklubb, FC Kallon i Sierra Leone, har fått en del av pengarna.

Klubbarnas dröm

- Det här är resultatet vi gör på de här två. Det är spelarförsäljningarna netto efter agentkonstnader, solidaritetsersättning och andra utgifter. Det här är vårt resultat, säger Erik Saers till Sportbladet.

Köpa billigt och sälja dyrt är drömmen för de flesta av landets elitklubbar som är beroende av proffspengar.

- Ser man det i ljuset av att det här är två killar som var här kring ett år båda två och levererat fantastiska upplevelser och resultat, med dessutom det här ekonomiska utfallet, så är vi väldigt nöjda.

Lägger man därtill den påtvingade nyemissionen för ett år sedan då klubben var i skriande behov av nytt kapital för att dels lösa lån och dels ge bolaget en finansiell flexibilitet är situationen i dag som den omvända.

Glön heller inte att ett år innan dess, i december 2009, tvingades klubben låna 7,7 miljoner kronor. Så nog har fotbollsbolagets ekonomi skiftat högst dramatiskt.

Victor Capel (inte verifierad)

fre, 2011-11-04 16:41

1. 50 Mkr brutto blir ungefär 35

50 Mkr brutto blir ungefär 35 Mkr netto, förutsatt vidareförsäljningsklausuler på 20%, solidaritetsersättningar (4%), agentavgifter och avskrivningar av tillgångar (spelarkontrakten). Så "helt uppåt väggarna" vet jag inte om det är. Nån miljon högt kanske, men helt fel ute var inte tabloidpressen.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.