Miljonkampen om Marta

Sveriges främsta damfotbollsklubbar har stått på kö sedan en tid och efter måndagens besked om att den amerikanska damligan ställer in kommande säsong kommer jakten att intensifieras. Marta, den största stjärnan av alla, vill återvända till Sverige, men till vilket pris?

Det kan bli den dyraste spelaraffären inom svensk damfotboll. LDB FC Malmö, Umeå, Tyresö och Linköping har utpekats som konkurrenter.

Men kanske är det bara ett utspel från agenten Fabiano Farah, Martas agent, eftersom prislappen uppges ligga runt 7 miljoner.

- Hon har legat på 4-5 miljoner på en säsong. Att jämföra med vår totala budget på 2,9 miljoner kronor, säger Niklas Westman, sportchef i Umeå IK.

LDB klarar inte en affär

LDB FC Malmö med en mycket ansträngd ekonomi har omgående backat, inte minst med hänsyn till omvärlden och menar att de resurserna saknas just nu.

- Även om vi hade haft de pengar som krävs så hade vi inte värvat henne. Däremot blir jag inte förvånad om hon dyker upp i allsvenskan, säger klubbdirektör Niclas Carlnén.

Eurosport har i en intervju med Martas agent Fabiano Farah fått besked om att han varit i kontakt med LDB FC Malmö, Umeå, Tyresö och Linköping.

Extern hjälp

En värvning av Marta kräver kapital och säkerligen även extern hjälp.

- Hösten 2010 la vi ett bud på Marta, men fick ett orimligt motbud, säger Niclas Carlnén i Malmö.

Tyresö har visat att kapital finns till rekryteringar av format efter värvningarna av tre landslagsspelare.  Linköping är i stort behov av förstärkning och Umeå, ja, det är Martas hemtrakter efter hennes spel där, 2004-2008, då hon vann Uefa Womens cup under sin första säsong i Sverige och därpå fyra raka SM-guld.

En klubbägare förstörde

Den 25-åriga brasilianskan har utsetts till världens bästa fotbollsspelare fem år i rad (2006-2010), men kan nu inte stanna kvar i den amerikanska proffsligan WPS som bara ska innehålla ha fem lag i år.

Det som splittrar ligan är en juridisk kamp med Dan Borislow, ägare till klubben MagicJack . Den 50-årige affärsmannen köpte Washington Freedom 2011 och flyttade laget till Florida och döpte om det till MagicJack.

Borislow tappade uppenbarligen intresset för laget. Han struntade i marknadsföringen och lät laget spela på en stadion arena med plats för inte fler än 1500 åskådare.

Laget uteslöt slutligen ur ligan som nu har svårt att locka sponsorer. Och i saknad av resurser finns det ingen möjlighet att spela vidare. Samtliga spelare har informerats i ett email om att kommande säsong är inställd och därmed råder också en ovisshet inför framtiden.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.