Det tokroliga fotbollsdygnet

Dygnet som vi sent ska glömma. Ett AIK som knockade CSKA Moskva på bortaplan och belönades omgående 17 miljoner. Därtill de sista dygnet på silly season som kulminerade i en sanslös köp- och säljcirkus.
I Grimaldi Forum i Monaco hölls lottningen av European League. Och bland alla mer eller mindre kända europeiska lag fans AIK och Helsingborg. I TV4 Sport sänds deras matcher. Foto: Antonio Calanni, AP Photo/Scanpix

 

Fotbollssupporters fick hektiska timmar innan klockan blev 12 natten till lördagen. Rykten, sanning, klara och uteblivna övergångar, det var inte lätt att hänga med i alla turer runt hundratals spelare.

MFF sålde, HIF köpte

För svensk del köpte Helsingborg Peter Larsson från FC Köpenhamn och Malmö sålde Mathias Ranégie, 28, till Udinese..

- Det är en bra chans för Mathias och vi gör en bra affär, kommenterade Malmö FF:s sportchef Per Ågren ett femårsavtal.

Häcken får också en bra summa. Där spelade Mathias Ranégie innan han flyttade till Malmö och då nådde Häcken ett bra avtal.

Fast samtidigt minskade MFF:s chanser att konkurrera i slutspurten av allsvenskan även om nye Tokelo Rantie ger hopp om fortsatt målproduktion.

MFF ett bevis på betydelsen

Ett MFF som så sent som i fjol deltog i Europa Leagues gruppspel och belönades, trots fler förluster än vinster och en slutlig jumboplats, med drygt 1,3 miljoner euro från Uefa.

En miljon euro fick klubben för själva kvalificeringen och de sex gruppspelsmatcherna och dessutom tillkom biljettintäkter.

Malmö FF uppskattar med att man totalt drog in 35-40 miljoner på förra säsongens Europa-spel. Nu ska AIK och Helsingborg göra sig gällande där och hoppas på motsvarande intäkter.

Då, ett AIK som tvingades låna

Ett AIK som så sent i september 2009 tvingades teckna ett kortfristigt lån på 7,7 miljoner kronor. Klubben hade då pressen att förbättra likviditeten i bolaget och via lånet fick man tidsfrist.

Det är stor skillnad mot i dag.

Från förhandlingarna om kommande arena och slutliga valet av Friends Arena gick klubben som den stora vinnaren. Avtalet gav 10 fräscha miljoner utöver att ekonomin tidigare har förbättrats avsevärt.

AIK har därför kunnat förstärka truppen avsevärt under ett par månader och innan ens Henok Goitom, Mohamed Bangura och Daniel Majstorovic är spelklara kom skrällen i Moskva. 2-0-segern och avancemanget måste betraktas som en av de mest sensationella på många år i svensk fotboll.

Räkna med här hemma och i Europa

Klubben är garanterad 1,3 miljoner euro för avancemanget, dryga 11 miljoner kronor, och sedan blir det ytterligare plus via publikintäkter och poängbonusar, totalt runt 25 miljoner kronor.

AIK har en medvind av sällan skådat slag.

Av all inspiration, en bred trupp med många riktigt bra spelare, blir klubben att räkna med i både allsvenskan och Europa League.

En sådan framgångsvåg för AIK

Det måste finnas inspiration i överflöd i föreningen. Och som om inte det skulle vara nog med alla framgångar både på och vid sidan om planen har AIK äran och förmånen att snart få spela på Friends Arena.

Hur mycket bättre kan det bli...

”Miraklet i Moskva” kallar ordföranden Johan Strömberg segern och ser själv också möjligheterna.

- Det är ett ekonomiskt uppsving för oss. Det tillkommer givetvis kostnader för bortaresor och sådana saker, men det är ett stort uppsving. Samtidigt ger vi spelarna ett energitillskott under hela hösten. Det betyder enormt mycket, säger Strömberg till Sportbladet.

Svårt men inte omöjligt

AIK och Helsingborg ska nu hävda sig i Europa League.

Efter fredagens lottning står det klart att AIK får möta Napoli och Ola Toivonens PSV Eindhoven. Därtill Dnipro Dnipropetrovsk från Ukraina. Napoli får betraktas som favoriten, sedan kan AIK mycket väl konkurrera om andraplatsen.

Helsingborg har att kämpa med Twente, Hannover och Levante. Tuff konkurrens, tre starka europeiska motståndare

Här är grupperna

Lottningen i sin helhet: 

Grupp A: Liverpool, Udinese, Young Boys, Anzhi Makhackala.

Grupp B: Atletico de Madrid, Hapoel Tel Aviv, Viktoria Plzen, Académica de Coimbra.

Grupp C: Marseille, Fenerbahce, Borussia Mönchengladbach, Limassol.

Grupp D: Bordeaux, Club Brügge, Newcastle, Maritimo.

Grupp E: Stuttgart, FC Köpenhamn, Steaua Bukarest, Molde.

Grupp F: PSV, Napoli, FC Dnipro Dnipropetrovsk, AIK.

Grupp G: Sporting, FC Basel, KRC Genk, Videoton.

Grupp H: Inter, Rubin Kazan, Partizan Belgrad, Neftci.

Grupp I: Lyon, Athletic Bilbao, Sparta Prag, Hapoel Shmona.

Grupp J: Tottenham, Panathinaikos, Lazio, Maribor.

Grupp K: Leverkusen, Metallist Kharkiv, Rosenborg, Rapid Wien.

Grupp L: FC Twente, Hannover, Levante, Helsingborg.

Mera om värvarcirkusen

Föj Silly Season här

Fakta

Det här gäller

I gruppspelet i Europa league deltar 48 lag; sju direktkvalificerade, tio förlorare från Champions league-kvalet, som Helsingborg, samt 31 från kvalspel, bl a AIK.
48 lag ha nu lottats in i tolv grupper, där de två bästa i varje grupp går till slutspel.
De 24 lagen samt de åtta treorna från Champions leagues gruppspel möts i direktutslagning i 16-delsfinaler för vidare spel i åttondelsfinaler och vidare.
Speldagar:
Gruppspel: 20 september, 4 oktober, 25 oktober, 8 november, 22 november, 6 december.
16-delsfinaler: 14 februari/21februari.
Åttondelsfinaler: 7 mars/14 mars.
Kvartsfinaler: 4 april/11 april.
Semifinaler: 25 april/2 maj.
Final, Amsterdam arena: 15 maj.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.