Tv-kanalerna satsar hårt på fridrott-VM

Tv-utbudet från friidrott-VM blir omfattande och är en succé redan på förhand. Tittarna gillar friidrott och även om de svenska atleterna lär bli mindre framgångsrika räknar kanalerna med ett mycket stort intresse.

På lördag inleds tävlingarna och pågår till och med söndag om åtta dagar. Svt och TV4 delar på rättigheterna och har kommit överens om att sända varannan dag. Eurosport satsar och propagerar och anslår att det är den enda svenska kanalen som sänder hela VM från Berlin. Eurosport, inklusive hd-kanalen, planerar för över 100 sändningstimmar.

Kanalerna bytte jämnt - nästan

I början på året skrev Svt och TV4 ett  sportavtal för 2009 och 2010. Här uppnåddes enighet runt främst friidrott och fotboll, men också utbyte av nyhetsbilder. SVT fick möjlighet att sända Fotbollskväll med allsvensk fotboll de kommande två åren, medan TV4 direktsänder halva friidrotts-VM i Berlin i sommar.

Förhandlingarna slutade också med en förändring till friidrotts-EM i Barcelona nästa år. Ursprungligen delade kanalerna på rättigheterna, men nu får TV4 ensamrätten till mästerskapen i Spanien.

Eurosports sändningar från Berlin kommenteras av Anders Borgström och Lorenzo Nesi. Anders Borgström som tidigare varit svensk förbundskapten i friidrott firar i år 10-årsjubileum som kommentator av stora friidrottstävlingar på Eurosport.

Njuta av världsstjärnor

Första stora mästerskapet var VM i Sevilla 1999 som han kommenterade tillsammans med nuvarande svenska förbundskaptenen Stefan Olsson. De två gjorde sedan nio stora utomhusmästerskap tillsammans (tre OS, tre VM och tre EM) och mängder av inomhusmästerskap och andra stortävlingar.

- Det har varit fantastiskt att få följa det svenska friidrottsundret på plats under tävlingar som VM i Paris 2003 och Helsingfors 2005 eller på hemma-EM i Göteborg 2006, säger Anders Borgström som inte tror att vi får uppleva något liknande i Berlin.

- Det skulle vara en väldigt stor positiv överaskning med svenska medaljer i Berlin men på längre sikt ser det bra ut och vi kommer alldeles oavsett att få se fantastiska VM-tävlingar i Berlin med världsstjärnor som till exempel Usain Bolt och Jelena Isinbajeva, säger Anders Borgström.

Många ser via Svt Play

Svt slår också på stora trumman. Utöver sändningarna i SVT1 och SVT2 livesänds mästerskapen i SVT Play. Tv-sändningarna går att se i repris och Svt anpassar sig efter de allt mera vanliga tv-vanorna, dvs människor vill se sitt program när det passar dem själva.

- SVT ska leda utvecklingen när det gäller hur framtidens bevakning av stora mästerskap ser ut, och det här är ett steg i den satsningen, säger Albert Svanberg, sportchef på SVT.

Vid VM lanserar Svt för första gången två unika webbkanaler som följer tävlingarna i Svt Play och gör det möjligt för alla människor framför en dator att också se tävlingarna. Det här är en följd av OS i Peking där en webbkanal presenterades under namnet Peking+ som utan kommenterat följde grenar som oftast hamnade utanför tv-sändningarna.

Starkt Svt-team

Men på Svt märkte man en stark respons från tittarna och nu tar man steget fullt ut och från Berlin blir det ett massivt utbud i Svt Play.

- Vårt team av kommentatorer och experter besitter en enastående källa av kunskap inom friidrott. Spännande reportage och reflektioner i Friidrottskväll, kombinerat med en gedigen tävlingsbevakning under galorna och VM, borgar för att SVT:s satsning på friidrott under sommaren ska bli den bästa någonsin, säger Albert Svanberg, chef för SVT Sport.

André Pops och experten Erica Johansson lotsar tittarna genom sändningarna från studion i Berlin. Kommentatorer på plats är Jonas Karlsson, Jacob Hård och Anders Gärderud medan Marie Lehman tar plats i den mixade zonen.

 

Fakta

Olympiastadion byggd till OS 1936

Friidrotts-VM arrangeras på Berlins Olympiastadion som byggdes inför OS 1936. Det var här som Jesse Owens tog fyra OS-guld framför ögonen på Adolf Hitler. Tävlingarna sågs av ca 3,8 miljoner åskådare och det blev ett nytt deltagarrekord med 3 961 deltagare från 49 länder.

110 000 åskådare fick plats när arenan stod klar, men delar förstördes under andra världskriget. Britterna som kontrollerade den här delen av Berlin lät bygga upp arenan igen och arenan rymmer sedan dess 75 000 åskådare.

I friidrott-VM deltar ca 2 500 aktiva från 213 nationer.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.