Tv-kanalerna satsar hårt på fridrott-VM

Tv-utbudet från friidrott-VM blir omfattande och är en succé redan på förhand. Tittarna gillar friidrott och även om de svenska atleterna lär bli mindre framgångsrika räknar kanalerna med ett mycket stort intresse.

På lördag inleds tävlingarna och pågår till och med söndag om åtta dagar. Svt och TV4 delar på rättigheterna och har kommit överens om att sända varannan dag. Eurosport satsar och propagerar och anslår att det är den enda svenska kanalen som sänder hela VM från Berlin. Eurosport, inklusive hd-kanalen, planerar för över 100 sändningstimmar.

Kanalerna bytte jämnt - nästan

I början på året skrev Svt och TV4 ett  sportavtal för 2009 och 2010. Här uppnåddes enighet runt främst friidrott och fotboll, men också utbyte av nyhetsbilder. SVT fick möjlighet att sända Fotbollskväll med allsvensk fotboll de kommande två åren, medan TV4 direktsänder halva friidrotts-VM i Berlin i sommar.

Förhandlingarna slutade också med en förändring till friidrotts-EM i Barcelona nästa år. Ursprungligen delade kanalerna på rättigheterna, men nu får TV4 ensamrätten till mästerskapen i Spanien.

Eurosports sändningar från Berlin kommenteras av Anders Borgström och Lorenzo Nesi. Anders Borgström som tidigare varit svensk förbundskapten i friidrott firar i år 10-årsjubileum som kommentator av stora friidrottstävlingar på Eurosport.

Njuta av världsstjärnor

Första stora mästerskapet var VM i Sevilla 1999 som han kommenterade tillsammans med nuvarande svenska förbundskaptenen Stefan Olsson. De två gjorde sedan nio stora utomhusmästerskap tillsammans (tre OS, tre VM och tre EM) och mängder av inomhusmästerskap och andra stortävlingar.

- Det har varit fantastiskt att få följa det svenska friidrottsundret på plats under tävlingar som VM i Paris 2003 och Helsingfors 2005 eller på hemma-EM i Göteborg 2006, säger Anders Borgström som inte tror att vi får uppleva något liknande i Berlin.

- Det skulle vara en väldigt stor positiv överaskning med svenska medaljer i Berlin men på längre sikt ser det bra ut och vi kommer alldeles oavsett att få se fantastiska VM-tävlingar i Berlin med världsstjärnor som till exempel Usain Bolt och Jelena Isinbajeva, säger Anders Borgström.

Många ser via Svt Play

Svt slår också på stora trumman. Utöver sändningarna i SVT1 och SVT2 livesänds mästerskapen i SVT Play. Tv-sändningarna går att se i repris och Svt anpassar sig efter de allt mera vanliga tv-vanorna, dvs människor vill se sitt program när det passar dem själva.

- SVT ska leda utvecklingen när det gäller hur framtidens bevakning av stora mästerskap ser ut, och det här är ett steg i den satsningen, säger Albert Svanberg, sportchef på SVT.

Vid VM lanserar Svt för första gången två unika webbkanaler som följer tävlingarna i Svt Play och gör det möjligt för alla människor framför en dator att också se tävlingarna. Det här är en följd av OS i Peking där en webbkanal presenterades under namnet Peking+ som utan kommenterat följde grenar som oftast hamnade utanför tv-sändningarna.

Starkt Svt-team

Men på Svt märkte man en stark respons från tittarna och nu tar man steget fullt ut och från Berlin blir det ett massivt utbud i Svt Play.

- Vårt team av kommentatorer och experter besitter en enastående källa av kunskap inom friidrott. Spännande reportage och reflektioner i Friidrottskväll, kombinerat med en gedigen tävlingsbevakning under galorna och VM, borgar för att SVT:s satsning på friidrott under sommaren ska bli den bästa någonsin, säger Albert Svanberg, chef för SVT Sport.

André Pops och experten Erica Johansson lotsar tittarna genom sändningarna från studion i Berlin. Kommentatorer på plats är Jonas Karlsson, Jacob Hård och Anders Gärderud medan Marie Lehman tar plats i den mixade zonen.

 

Fakta

Olympiastadion byggd till OS 1936

Friidrotts-VM arrangeras på Berlins Olympiastadion som byggdes inför OS 1936. Det var här som Jesse Owens tog fyra OS-guld framför ögonen på Adolf Hitler. Tävlingarna sågs av ca 3,8 miljoner åskådare och det blev ett nytt deltagarrekord med 3 961 deltagare från 49 länder.

110 000 åskådare fick plats när arenan stod klar, men delar förstördes under andra världskriget. Britterna som kontrollerade den här delen av Berlin lät bygga upp arenan igen och arenan rymmer sedan dess 75 000 åskådare.

I friidrott-VM deltar ca 2 500 aktiva från 213 nationer.

Lycka för en allsvensk fotbollsklubb när det gäller ekonomi är att sälja spelare till en utländsk proffsklubb. Malmö FF som redan har pengar så de klarar sig tog hem mera kapital via internationella matcher i höstas, men inte nog med det. Nu framkommer att MFF tjänade runt 60 miljoner på just spelarförsäljningar. Klubbens kapital är nu uppe i 500 miljoner.

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

UteblivenPubliktillströmningensom en följd av höga biljettpriser och mindre marknadsföring har diskuterats flitigt i samband med fotbollslandskamper. Men nu har fotbolllförbundet mobiliserat och ansträngningarna ger resultat. Intresset för damlandslagets match mot Tyskland på Friends Arena i april är fortsatt stort. Samtidigt som tjejerna tränar i Sydafrika har försäljningen på hemmaplan nu passerat 18 000 sålda biljetter. Siktet är inställt på att överträffa det befintliga publikrekordet, 20 301. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Vad gör man inte för att visa glädjen över ett nytt sponsorskap. I synnerhet när värdet är så högt, då kan fyra herrar till och med ta på¨sig hockeyutrustning.

200 miljoner kronor i botten plus möjlighet till en mästerskapsbonus. Bonusen är densamma för herr-och damlandslaget och kan uppgå till maximalt 1,5 miljoner kronor per år om både Tre Kronor och Damkronorna vinner VM-guld. 

De nya spelreglerna kräver mycket mer av de bolag som erbjuder spel och vadslagning på nätet. Med nya krav om licens även för kasinon och bettingbolag som finns på servrar i andra länder så förväntas den svenska spelmarknaden bli tryggare.

Staffan Lindeborg ser fram mot sitt nya liv friherre. Efter 50 år på Sveriges Radio och Sveriges Television är han nu Senior Advisor i barnens bolag Lindeborgs Communications AB. Och nu ska han skriva en bok som resande i sportens underbara värld. Han har en del att berätta efter bland annat ha kommenterat 18 olympiska spel.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.