Miljardköpet som kan gynna Lagrell

Miljardköpet av engelsk fotboll till nordiska tittare kan gynna svensk fotboll och Lars-Åke Lagrell kan drömma om en jätteaffär. När det inte längre är självklart att Canal+ får behålla rättigheterna till toppmatcherna i Premier League de närmaste tre åren blir allsvenskan och landslaget plötsligt mera attraktiv.

Agenten Rune Hauge och Kentaro har just inlett uppdraget från Svenska Fotbollförbundet att sälja rättigheterna till elitfotbollen. I det läget kommer nyheterna om förändringarna för Premier League. Konsekvenserna kan bli att svensk fotboll får tjäna som en backup inför risken att intressenterna tappar all fotboll.

Snuvade jättarna

På tisdagen blev det klart att det svenska bolaget Medge Consulting köpt de nordiska rättigheterna till Premier League till och med 2012 för drygt 1 miljard kronor. Det lilla bolaget snuvade jättar som Bonnier och MTG på juvelen i tv-utbudet.

Frågan är med vilka konsekvenser jätteaffären genomförs. Inte minst för alla älskare av engelsk tv-fotboll. Köparna låter förstå att de kan vilja förändra tv-landskapet.

- Vi har lite nya idéer på hur det här kan distribueras. Vi har fått bra respons från marknaden. Det kan se olika ut för olika länder i slutändan, menar Medges representanter, Timothy Smart och Peter Liljestrand som säkert kan tänka sig att stycka upp rättigheterna.

Nya, men erfarna

Canal+ har varit leverantören och det givna valet av tv-abonnemang för engelsk toppfotboll. Det är många människor som har lockats och som har varit beredda att betala för matcherna som är så många som nära 300 per säsong.

När det blev dags för en ny upphandling var Medge Consulting på hugget. Bolaget är nybildat, inte ens ett år gammalt och med endast tre innehavare, å andra sidan desto mera erfarna.

Timothy Smart har jobbat som försäljningsdirektör på Canal+ och Peter Liljestrand som sportchef (då med efternamnet Harrysson).

- Jag har förvärvat rättigheterna fyra gånger tidigare när jag jobbade på Canal Plus och har goda kontakter, säger Peter Liljestrand till Dagensmedia.se.

Inte självklar leverantör

De första diskussionerna mellan Medge Consulting och företrädare för Premier League om ett köp skedde för omkring ett år sedan. Ett fullbordande skulle innebära en mycket spektakulär affär, insåg alla inblandade, i synnerhet när Canal+ har betraktats som en självklar leverantör som det bolag med de nuvarande rättigheterna.

Att Timothy Smart och Peter Liljestrand har fördel av ett stort förtroende hos ansvariga för Premier League påvisar den slutliga överenskommelsen. Något som också Liljestrand själv framhåller:

- Jag är stolt över att Premier League gett oss det här förtroendet, säger han till tidningen SvD.

- Vi har dessutom fungerat som bollplank och utvecklat rättighetsförfarandet för Premier Leagues räkning.

Säkrat finansiering

För en dryg vecka sedan läckte de första uppgifterna om en begynnande affär ut. Köparna medger att de senaste dagarna har varit oerhört intensiva. Det var nu den finansiella garantin skulle få sin lösning.

- Det har handlat om att presentera vissa finansiella säkerheter och nu är de sista formaliteterna lösta, bekräftar Peter Liljestrand.

Han och Smart låter yppa att det är via internationella kontakter som inte kommer från den traditionella rättighetsmarknaden som så stora pengar har kommit fram.

- Det är en oberoende internationell finansiär och det är varken en agent eller industriell aktör.

Enligt sajten Kampanje.com fick Medge betala 1,5 miljarder för rättigheterna.

- Det är Nordens mest exklusiva rättigheter alla kategorier och det var inte billigt. Men jag kan inte säga någon siffra, kommenterar Peter Liljestrand.

Räkna hem affären

Frågan är hur de tänker utnyttja rättigheterna till Premier League i tv, webb och mobil för hela Norden. I samma grad är frågan hur de har tänkt sig att räkna hem affären. 

Nu inleds förhandlingarna och här uppstår omgående ett spel mellan aktuella parter. Hur gör Bonnier som ägare till både TV4 och Canal+? Och hur resonerar MTG med Viasat?

Uppgifter gör dessutom gällande att en ren Premier League-kanal kan startas i Sverige under 2010, men här finns ett mycket starkt tvivel bland branschbedömare.

Timothy Smart och Peter Liljestrand ger sken av att det  finns nya planer på hur köpet ska finansieras och att de då inte bara tänker på de två självklara och potentiella köparna, Canal Plus och Viasat. I intervjuer säger de också att Canal+ inte är tillfrågat och att likaså ska inte heller Rune Hauge eller Kentaro vara inblandade. Däremot vill Smart-Liljestrand hävda att de också sneglar mot rättigheterna för La Liga och Serie A.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.