Vinterstudion laddar med nostalgi

Det är endast ett par dagar kvar tills att de olympiska spelen i Vancouver invigs. Eftersom helgen är tävlingsfri laddar Vinterstudion inför OS genom att visa några av våra största idrottsögonblick från tidigare olympiska spel.

I sammanlagt åtta timmar under lördagen och söndagen visas delar av SVT:s klassiska OS-krönikor. André Pops gästas i studion av Pernilla Wiberg, Tomas Gustafson, Curt Lundmark och Jacob Hård.

Starka minnen

- Under vintern har vi bett tittarna att komma med förslag om vilka OS-minnen de vill se igen. Vi har sökt igenom vårt arkiv och tagit fram några av tittarnas starkaste minnen från OS-historien. Det kommer att bli den perfekta uppladdningen, säger Jacob Hård, som varit på plats på alla OS sedan 1988.

I lördagens sändning ser Pernilla Wiberg tillbaka på sina guld i Albertville 1992 och Lillehammer 1994. Tre Kronors förre förbundskapten, Curt Lundmark, minns den klassiska straffläggningen som gav guld mot Kanada i Lillehammer och berättar även om när han som expertkommentator upplevde fiaskot mot Vitryssland i Salt Lake City 2002.

Det blir också bilder från OS 1980 i Lake Placid med Thomas Wassbergs hundradelskamp mot Juha Mieto, Ingemar Stenmarks dubbla OS-guld, USA:s "Miracle on Ice" och Eric Heidens fantastiska guldskörd. Det blir även arkivbilder från så långt bak som OS i Garmisch-Partenkirchen 1936.

Nykänens genombrott

På söndagen kan tittarna återuppleva bland annat Tomas Gustafsons guld från Sarajevo 1984 och Calgary 1988, Matti Nykänens genombrott 1988, Gunde Svans storartade framgångar i Sarajevo 1984, OS i St Moritz 1948 samt guldregnet i Turin 2006 med bland annat Björn Lind, Tre Kronor och Anja Pärson.

SVT1 lördag 6 februari kl 14.00: Vinterstudion: OS-klassiker special
SVT1 söndag 7 februari kl 13.00: Vinterstudion: OS-klassiker special

SVT:s sändningar från OS i Vancouver inleds med den Olympiska vinterstudion kl 18.15 fredag 12 februari.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.