Viasat har gjort sin största värvning

Viasat tar över Premier League-sändningarna och kan redan presentera ett nyförvärv - Sportbladets prisbelönte journalist Erik Niva. ”Jag hoppas kunna förklara varför så många bryr sig om engelsk fotboll, säger Niva.

- Då vi adderade Premier League till Champions League får våra tittare möjligheten att se den bästa internationella klubbfotbollen. Då vill vi även kunna ge dem de bästa analyserna, säger Viasats Per Tellander och fortsätter:

Vill förmedla känslor

- Engelsk ligafotboll handlar om så mycket mer än bara taktik, den bär med sig ett stort kulturarv och en enorm passion. Vi är övertygade om att Erik är rätt person att förmedla dessa känslor, och samtidigt både bredda och fördjupa tittarnas kunskaper om Premier League.

Niva kommer främst att finnas med i Viasat Fotbolls lördagssändningar.

- Det känns fantastiskt kul. Först och främst känns det som ett stort ansvar att förvalta det här enorma intresset för engelsk fotboll som finns i Sverige, som tv-sändningarna ligger till grund för, säger Niva.

Från en lappländsk tv-soffa

Det egna engelska fotbollsintresset klarvaknade i en lappländsk tv-soffa i mitten på 80-talet.

- Nico Clasen bröt in från högerkanten och lobbade in ett 3-0 mål, jag tror det var hösten 1985, men jag är inte säker. Och jag kanske har byggt upp en romatisk idealbild av upplevelsen, men vill ogärna bryta den.

Niva tycker svensk tv-sport har blivit bra, inte minst på att analysera matchavgörande detaljer.

Tåg en lördag i England

- Men jag tycker det är lite synd att detaljgranskandet har tillåtits skymma de stora berättelserna, från alla de ställen där fotbollen genomsyrar samhället.

Niva vill ge en bättre bild av vad det snackas om.

- Från klubbar till nattklubbar, från experterna på puben till experterna på tidningsredaktionerna.

- Åker man tåg genom England en lördag, stannar det varje gång på en station som stinker fotboll. Det är en match som ska spelas, och det är bortasupportar på väg. Det finns inget land där så många människor går på fotboll, man pratar om flera miljoner en lördag.

Niva blir kvar på Sportbladet som krönikör, bloggare och expert.
 

Nivas Premier League

Favoritlag: Men tar inte rationella och genomtänkta beslut som sexåring. Men man fångas av någonting. Tottenham Hotspurs var ett lite annorlunda engelskt lag på den tiden, de spelade i vitt och hade långhåriga tekniker i Ricky Villa, Glenn Hoddle och Chris Waddle. Det fanns en karisma runt klubben.

Bästa matchen: Det går inte vara objektiv, ligacup-semifinalen Tottenham-Arsenal 2008. Det hade gått tio år sedan Spurs slagit Arsenal. Och de vann med 5–1. Någon beskrev stämningen ungefär som när Ceauşescu störtades, det var ett kuvat folk som reste sig. Jag har aldrig upplevt en lika högljudd fotbollsarena.

Tre favoritspelare

Ryan Giggs: En sympatisk syntes mellan den gamla och nya fotbollen. Han var med när Old Trafford var en lervälling med 20 000 ståplatser på Stretford End. Och han är fortfarande lika sympatisk och sevärd.

David Ginola: Tottenham hade ett bedrövligt lag på den tiden när jag bodde i London 1997-99. Men vi hade en spelare, som spelade i linje med klubbens självbild. När Man United vann trippeln 1999, blev Ginola utsedd till ligans bäste spelare av både spelarna och journalisterna. Han gjorde alltid något väldigt Spursaktigt varje match som fick oss att behålla hoppet.

Bryan Robson: På samma sätt som Giggs, binder Robson ihop den engelska fotbollskulturens själ och hjärta på och utanför planen. Han var en hård, schysst gammal krigare som sprang från straffområde till straffområde, och vägrade att förlora. Men utanför planen var han en klassisk pinthävare på puben, och jag kan tycka att det finns något sympatiskt med det också. Hade han inte spelat hade han stått på läktaren.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.