MTG i nytt avtal med Champions League

MTG förlänger sina exklusiva direktsändningsrättigheter till UEFA Champions League-fotbollen i Sverige. Det nya avtalet gäller till och med 2014-15 och ska utnyttjas maximalt med sändningar i TV, mobiler och internet. I synnerhet om affären kostara 210 miljoner euro.

Obekräftade uppgifter hos resume.se anger att MTG betalar 210 miljoner euro – runt 2 miljarder kronor – för de nya Champions League-rättigheterna för Skandinavien fram till 2015. Att priset bev så högt berodde främst på att TV4 länge var en konkurrent, men fick ge sig när priset antog sådana höjder.

MTG:s gällande avtal kostade 85 miljoner euro. Det inkluderar rättigheterna i tre år för Skandinavien och ska ha kostat 85 miljoner euro. Kostnadsökningen skulle alltså vara cirka 250 procent för att nå 210 miljoner euro.

- När vi köper så här stor rättighet är det viktigt för oss att visa allt. Våra tittare kommer att kunna se varje minut, säger Manfred Aronsson, MTG:s Sverigechef.

Alla kanaler utnyttjas

MTG ska sända samtliga Champions League-matcher på sina TV-kanaler. De flesta matcherna från turneringen kommer även i fortsättningen att visas på Viasat Fotboll.

En match i veckan visas på den reklamfinansierade TV-kanalen TV10, men Viasat ska också erbjuda ytterligare sändningar via sin portfölj av tematiska betal-TV-kanaler. Förutom matcher i HD möjliggörs också vissa sändningar i 3D för Viasats parabolkunder, något som Viasat var först med i Sverige.

Matcherna blir även tillgängliga på Viaplay, som är en skärmoberoende internetbaserad streaming-tjänst för video. Viaplay erbjuder direktsändningar av premiumsport till persondatorer, läsplattor, smarta mobiler och TV-apparater med internetuppkoppling.

18 år hos MTG

- Det är naturligtvis mycket glädjande att vi har förlängt detta avtal. Champions League är världens bästa fotboll och har haft sin hemvist hos oss i 18 år, säger MTG:s Sverigechef Manfred Aronsson.

MTG innehar redan de exklusiva sändningsrättigheterna till och med slutet av 2011/2012 års säsong. Koncernen har haft sändningsrättigheterna till turneringen sedan 1993. Rättigheterna har förvärvats från TEAM Marketing, som är UEFAs globala agent för försäljning av de kommersiella rättigheterna till UEFA Champions League, och gäller för hela Skandinavien.

- Vi är oerhört glada och det är riktigt kul att få fortsätta visa världens bästa fotboll för våra TV-tittare, säger Hans Skarplöth, VD Viasat Sverige.
Tre år i rad har Viasat utsetts till årets TV-bolag av Sponsor World och Sport Business. Viasat Fotbolls expertkommentator Glenn Strömberg har vunnit Guldskölden som årets TV-kommentator.

Noterbart – MTG har nu en palett bestående av OS, Premier League och Champions League.

Fakta

MTG:s sporträttigheter

Fotboll: Champions League, Premier League, FA-cupen, Ligue 1 och U21-EM för herrar.

Golf: Ryder cup, Solheim Cup, LPGA-, PGA samt Europatouren och ett flertal andra tävlingar.

Ishockey: NHL, Hockeyallsvenskan och KHL.

Motor: F1, WRC, Nascar, MotoGP och STCC och ytterligare tävlingar.

Övrigt: Svenska basketligan och NFL.

Källa: Viasat Sport

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.