SVT:s rekordbud räckte inte mot MTG

Så kom då beskedet. MTG köper de svenska sändningsrättigheterna för det 22:a vinter-OS, som genomförs 2014, och det 31:a sommar-OS två år senare, 2016. Från SVD uppger vd Eva Hamilton att deras bud var av rekordformat, men det räckte inte.

För första gången någonsin står SVT utanför sändningsrätten till OS. Desto större är glädjen hos MTG.

"Ett förtroende från IOK"

- Vi har fått förtroendet av IOK att ta hand om detta prestigeuppdrag. Olympiska Spelen är en enormt stark och högt uppskattad sporträttighet och är en stor ära att förädla den för landets TV-tittare, säger MTG:s Sverigechef Manfred Aronsson i ett pressmeddelande.

Vi har Sveriges största TV-sportredaktion som redan i dag direktsänder över 5 000 timmar sport per år, och som dessutom har vunnit pris för sin sportbevakning.

Totalt erbjuder MTG tolv svenska TV-kanaler utöver Viaplay, vilket möjliggör för mer OS-sändningar än någonsin tidigare.
- Fler än 9 av 10 svenskar har tillgång till våra fria TV kanaler. De stora händelserna och allt av högt nationellt intresse kommer att göras tillgängligt utan kostnad för TV-tittarna, säger Manfred Aronsson.

I alla kanaler

Förutom TV-kanalerna blir spelen även tillgängliga på Viaplay, som är en komplett tjänst för TV, sport och film online. Viaplays innehåll kan man ta del av via antingen en dator eller mobila enheter såsom smartphones och surfplattor.

- Kombinationen av alla våra kanaler och Viaplay gör att landets TV-tittare kommer att kunna få sitt lystmäte av OS, säger Manfred Aronsson.

I avtalet ingår även tillgång till programinnehåll från de olympiska spelens arkiv. Det utförliga arkivet av OS-innehåll kommer att inkluderas som en del av regelbundna program med höjdpunkter och profiler för att marknadsföra spelen och direktsändningarna.

Har också radiorättigheter

MTG har också tillgång till de icke exklusiva svenska radiorättigheterna för båda spelen.

Vinter-OS 2014 arrangeras mellan den 7 och 23 februari 2014 i Sotji, beläget i vid Svarta Havet i Södra Ryssland, i nybyggda anläggningar.

Sommar-OS 2016 arrangeras mellan den 5 och 21 augusti 2016 i Rio de Janeiro i Brasilien i fyra olika områden i staden, välkända platser som Copacabana och Maracana.

Ett nederlag som svider

Hos SVT beklagar vd:n Eva Hamilton, att kampen är förlorad. Hon avslöjar också:

- Vi har sträckt oss mycket långt, längre än någonsin tidigare. Men IOK valde att sälja rättigheterna till en sportagent, som styckat upp de olympiska spelen i olika paket.

- Nu finns det risk för att stora delar av OS blir en betal-tv-produkt.

"Ännu tråkigare för TV-publiken"

Hamilton betonar också:

- Det är tråkigt för SVT och ännu tråkigare för den svenska idrottsintresserade publiken.

Per Yng är SVT-Sportens chef som tvingas konstatera att redaktionens främsta uppdrag upphör.

"Ska göra ett kanonjobb i London"

- Nu tar vi sikte på att göra ett kanonjobb på OS i London nästa sommar, där SVT har ensamrätt.

Han tillägger:

- Hos oss finns det alltid en plan B och C. Vi tänker fortsatt bevisa att vi kan ge den svenska publiken ett starkt sportutbud.

Sigge (inte verifierad)

tis, 2011-06-21 10:45

1. Huvudlöst

Protestera mot att OS sänds i MTG genom att skriva under denna namninsamling! http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5690

kent (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 10:45

2. OS

Inte med de politiker vi har idag, vad har de gjort för idrotten mer än pratat. Det enda som hjälper är att rösta med fötterna, alltså titta inte på reklameländet. Själv har jag många kanaler men zappar konsekvent till annan när reklamen kommer. så gör även alla jag känner. Undrar när reklamköparna fattar detta. PS röstar även med fötterna vid val till riksdag och kommun. Det kvittar vem du väljer, allt bestäms i slutna rum.

kent (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 10:46

3. Sigge

lägg ut rätt länk

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.