Yle lyckades med vad SVT missade

I Finland lyckades statstelevisionen med vad de svenska kollegorna inte förmådde. Yle har skaffat sig sändningsrättigheterna för sommar-OS år 2012 och 2016 samt för vinter-OS år 2014.

I Sverige tvingades SVT-chefen Eva Hamilton konstatera att MTG presenterade ett bättre bud och tar därför över de svenska sändningsrättigheterna för det vinter-OS 2014 och sommar-OS 2016.

Det innebär att för första gången någonsin står SVT utanför sändningsrätten till OS. Desto större är glädjen hos MTG.

Men Yle köpte av Sportfive

Men i Finland kan alla tittare via TV-bolaget Yles fria kanaler följa världens största idrottsevenemang  även i fortsättningen.

Det gäller vinter-OS i Sotji  2014 och sommar-OS i Rio de Janeiro 2016. Yles köp inkluderar även OS i London i sommar.

De olympiska spelen samlar tittarna framför tv-apparaterna och hör år efter år till de mest populära tv-programmen.

"OS vårt flaggskepp"

- Vi är stolta över att kunna erbjuda ett så här mångsidigt sportutbud på våra fria kanaler. De olympiska spelen är vårt flaggskepp. Finländarna har alltid ivrigt följt med idrott, och sporten har en stor betydelse såväl i tv och radio som på internet, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

De två följande spelen arrangeras i Europa och Yles Londonprojektet är redan i full gång.

- Då vi förbereder oss inför OS i London känns det fint att kunna blicka framåt ända till år 2016 och veta att vi kan sända de följande tre spelen på våra kanaler. Vi sänder OS i samarbete med den Internationella olympiska kommittén (IOK), de europeiska rundradiobolagens organisation (EBU) och Sportfive. Vår strävan är att sändningarna från London, Sotji och Rio de Janeiro ska höra till Finlands mest sedda tv-program, fortsätter Kivinen.

450 timmar TV, 200 timmar radio

I tv sänder Yle sammanlagt 450 timmar program på två kanaler från spelen i London och närmare 200 timmar radioreferat utlovas i Radio Puhe. Största delen av tv-sändningarna från OS refereras också på svenska. 

- De olympiska spelen är kronan på verket i Yles mångsidiga sportutbud. Yles OS-sändningar har långa anor och vi vill fortsätta den betydelsefulla traditionen. Vi vill kunna bjuda finländarna på upplevelserika stunder också under de följande åren”, säger YLE Sportens chef Markku Jylhäsalo.

Yle fick sändningsrättigheterna till London 2012 som en del av EBU:s avtal. Medierättigheterna för Sotji 2014 och Rio 2016 kom till Finland via Sportfive som förmedlar rättigheter till internationella idrottsevenemang.

Sportfiveskaffade sig rättigheterna för Finland av den Internationella olympiska kommittén (IOK), och sålde dem vidare till Yle.

Johan (inte verifierad)

mån, 2011-11-28 20:22

1. OS är perfekt för kommersiell TV

Räkna mig till det, eventuella fåtal, som tycker det är trevligt att MTG:s kanaler kommer sända OS. Varför? Jo för att SVT konstant förpassar oss till webben för vissa evenemang, och har en massa annat de måste lägga in i tablåerna på ett redan fåtal kanaler. Deras undanskuffande till förmån av andra program är värre än de reklambreak vi kommer bevittna 2014 och 2016. Reklambreak till just OS gör inget då det finns gott om pauser i evenemangen.. Mellan set, mellan heat osv. Och framförallt, OS är zapparens mekka. Det är bara att slå över till nästa kanal och kika på något annat en stund. MTG kan gå all-in på OS på ett helt annat vis och det tror jag att man kommer göra. Vi kommer få mer livesänt i TV och HD(förmodligen 3D också) än vad SVT kunnat leverera.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.