23 förbund kräver OS i TV

23 ordföranden i olympiska förbund vädjar till riksdagen: - Låt alla kunna se OS gratis i TV! I en artikel på torsdagens DN Debatt och här på www.idrottensaffarer.se kräver de 23 förbunden att riksdagen agerar.

23 ordföranden har undertecknat brevet och vill regeringen uppdraget att, i samverkan med idrottsrörelsen, utforma en lista med de evenemang som hela svenska folket ska kunna se gratis i TV. Sådana listor finns i andra länder.

”Sedan MTG vunnit budgivningen om rättigheterna för OS 2014 och 2016 är risken stor, att TV-sändningarna från OS begränsas till betalkanaler. Därför bör den svenska regeringen göra en lista med evenemang, som alla svenskar ska kunna se gratis i TV. Så har skett i andra länder. Därigenom blir det möjligt för alla barn och ungdomar att hitta den idrott de tidigare knappast har sett”.

Det skriver ordföranden i 23 olympiska specialförbund. Idrottsföreträdarna menar:

”Det finns hot, men också möjligheter. Den här veckan börjar riksdagen behandla frågan om en nationell lista för sportevenemang.

Genom fria OS-sändningar får alla möjlighet att lära känna nya svenska talanger och sporter, som normalt lever i mediaskuggan. Barn och ungdomar får inspiration att hitta den idrott de tidigare knappast har sett. Därför vädjar vi till riksdagen att uppdra till regeringen att, i samverkan med idrottsrörelsen, börja utforma en evenemangslista”.

Läs artikeln här

Henrik (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 10:29

1. Jag föreslår att ni i

Jag föreslår att ni i framtiden håller isär OS-förbund och specialförbund. Det är inte riktigt samma sak.

Timo M (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 10:54

2. OS i Public Service TV

Upp till Olympiska rörelsen att bestämma vilken spridning de vill ha och genom vilka kanaler. En annan och mer allvarlig sida av saken är att Public Service TV tappar allt mer av sin legitimitet på det här sättet. Snart dags att likt betalkanalerna sätta lås på TV:n för dem som inte betalar och skippa betalningstvång knutet till INNEHAV av en skärm... bara för att finna att intresset av det slags trams-TV som Public Service utvecklats till. Det var länge sedan SVT var källa till Sport för min del. Cykel tex, där Eurosport är överlägsna… och när SVT producerar cykel blir det mest okunnig kalkon-TV av det hela). Idrotta vackert :)

Fluortanten (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 14:52

3. Vad menas med gratis?

Hur kan man påstå att det ska vara gratis? Jag betalar i alla fall licenspengar till Radiotjänst för att se SvT.

Martin W (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 14:55

4. Men herregud

Snacka om att skjuta fel personer. Om specialförbunden vill att alla i Sverige ska kunna se OS ska de väl prata med IOK så att de inte säljer till högstbjudande utan till de som har störst räckvidd. SVT kan knappast klandras om priset blir så högt att de inte har råd, det är IOKs fel.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

lör, 2012-02-04 22:07

5. IOK/SOK

Alla OS-förbund är specialförbund, men inte alla specialförbund är OS-förbund. Många av dessa förbund syns inte på TV annat än i samband med OS varför det är naturligt att dom oroar sig. Curling, Trap,Skeet,Pistol, Skridsko, Fäktning, Badminton m.fl. SOK, som äger reklamrättigheterna för alla OS-sporter under 5 veckor, borde höras mera. Men i IOK kramar alla varandra. Hur kunde annars Sydkorea få ett vinter-OS?

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.