23 förbund kräver OS i TV

23 ordföranden i olympiska förbund vädjar till riksdagen: - Låt alla kunna se OS gratis i TV! I en artikel på torsdagens DN Debatt och här på www.idrottensaffarer.se kräver de 23 förbunden att riksdagen agerar.

23 ordföranden har undertecknat brevet och vill regeringen uppdraget att, i samverkan med idrottsrörelsen, utforma en lista med de evenemang som hela svenska folket ska kunna se gratis i TV. Sådana listor finns i andra länder.

”Sedan MTG vunnit budgivningen om rättigheterna för OS 2014 och 2016 är risken stor, att TV-sändningarna från OS begränsas till betalkanaler. Därför bör den svenska regeringen göra en lista med evenemang, som alla svenskar ska kunna se gratis i TV. Så har skett i andra länder. Därigenom blir det möjligt för alla barn och ungdomar att hitta den idrott de tidigare knappast har sett”.

Det skriver ordföranden i 23 olympiska specialförbund. Idrottsföreträdarna menar:

”Det finns hot, men också möjligheter. Den här veckan börjar riksdagen behandla frågan om en nationell lista för sportevenemang.

Genom fria OS-sändningar får alla möjlighet att lära känna nya svenska talanger och sporter, som normalt lever i mediaskuggan. Barn och ungdomar får inspiration att hitta den idrott de tidigare knappast har sett. Därför vädjar vi till riksdagen att uppdra till regeringen att, i samverkan med idrottsrörelsen, börja utforma en evenemangslista”.

Läs artikeln här

Henrik (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 10:29

1. Jag föreslår att ni i

Jag föreslår att ni i framtiden håller isär OS-förbund och specialförbund. Det är inte riktigt samma sak.

Timo M (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 10:54

2. OS i Public Service TV

Upp till Olympiska rörelsen att bestämma vilken spridning de vill ha och genom vilka kanaler. En annan och mer allvarlig sida av saken är att Public Service TV tappar allt mer av sin legitimitet på det här sättet. Snart dags att likt betalkanalerna sätta lås på TV:n för dem som inte betalar och skippa betalningstvång knutet till INNEHAV av en skärm... bara för att finna att intresset av det slags trams-TV som Public Service utvecklats till. Det var länge sedan SVT var källa till Sport för min del. Cykel tex, där Eurosport är överlägsna… och när SVT producerar cykel blir det mest okunnig kalkon-TV av det hela). Idrotta vackert :)

Fluortanten (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 14:52

3. Vad menas med gratis?

Hur kan man påstå att det ska vara gratis? Jag betalar i alla fall licenspengar till Radiotjänst för att se SvT.

Martin W (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 14:55

4. Men herregud

Snacka om att skjuta fel personer. Om specialförbunden vill att alla i Sverige ska kunna se OS ska de väl prata med IOK så att de inte säljer till högstbjudande utan till de som har störst räckvidd. SVT kan knappast klandras om priset blir så högt att de inte har råd, det är IOKs fel.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

lör, 2012-02-04 22:07

5. IOK/SOK

Alla OS-förbund är specialförbund, men inte alla specialförbund är OS-förbund. Många av dessa förbund syns inte på TV annat än i samband med OS varför det är naturligt att dom oroar sig. Curling, Trap,Skeet,Pistol, Skridsko, Fäktning, Badminton m.fl. SOK, som äger reklamrättigheterna för alla OS-sporter under 5 veckor, borde höras mera. Men i IOK kramar alla varandra. Hur kunde annars Sydkorea få ett vinter-OS?

I dag delar Svenska Spel via Gräsroten ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. Totalt har över en halv miljon svenskar fördelat pengarna på 8 556 föreningar inom 71 idrotter. Den idrott som får mest pengar är fotbollen på 29 926 621 kronor, följt av hockeyn på 5 838 537 kronor. 

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Den ekonomiska sammanställningen efter O-Ringen Kolmården 2019 är nu klar och alla siffror anger en succé. De 15 funktionärsföreningarna i Kolmården får nämligen dela på ca 5,3 miljoner kronor. Dessutom uppgick värdet för idrottsturismen till 143 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.