Största TV-satsningen någonsin

Nu är OS igång. På onsdagen skedde tjuvstarten med fotboll. SVT storsatsar och kommer att sändas över 600 timmar från OS i TV och mer än 1 000 timmar på svt.se/os. Räkna med många minnesvärda ögonblick i sommar.
Marie Lehmann, Jonas Karlsson, André Pops, Jacob Hård och Yvette Hermundstad håller i OS-sändningarna. Med Åsa Edlund Jönsson som projektledare, hon ansvarar för 600 TV-timmar från OS. Foto: Karl Nordlund.


Under OS i London kan idrottsintresserade tv-tittare se mer sport än någonsin under ett olympiskt spel.

Största satsningen någonsin

Sveriges Television sänder över 600 timmar OS-sport i tv-kanalerna SVT1 och Kunskapskanalen och nära 1 000 timmar OS-sändning på webben. Dessutom blir SVT1 en närapå renodlad sportkanal.

- Det är den största satsning som vi någonsin har gjort på ett OS, säger Per Yng, sportchef på Sveriges Television.

Nu är det också klart att staben av medarbetare förstärks. I OS-studion blir Susanna Kallur ny expert. Själv kan hon inte delta i tävlingarna och på det här viset får hon uppleva OS på ett annorlunda sätt.

Tappat rättigheterna

- Vi har ju Kajsa Bergqvist och Anders Gärderud på plats. Så Susanna Kallur kommer att vara i studion med André Pops och därifrån kan hon göra analyser, uppföljningar, svara på tittarfrågor och allt man kan tänka sig, säger SVT:s OS-projektledare Åsa Edlund Jönsson.

De olympiska spelen har genom historien bjudit på en mängd fantastiska ögonblick. SVT har varit med och sänt sommar-OS sedan 1960 och serverat tittarna världsrekord, svenska framgångar och dramatiska idrottsöden. Men nu har SVT tappat rättigheterna till MTG.

Det är kanske därför som SVT satsar för att göra de bästa sändningarna hittills när de 30:e olympiska sommarspelen avgörs i London. Tävlingarna pågår mellan den 27 juli och 12 augusti.

OS-studio även på morgonen

Och André Pops är övertygad om att London-OS kommer att bjuda på många höjdpunkter.

- Alshammars guldjakt och friidrotten med herrarnas hundrametersfinal är ju två enkla svar men med tanke på all bra sport som väntar blir mitt tips kort och gott: missa inte våra sändningar, säger Pops.

Det är en kompakt satsning. SVT-kanalerna fullkomligt ockuperas av OS. 600 timmar i SVT1, Kunskapskanalen och SVT24. Dessutom sänder Gomorron Sverige, med programledaren Mats Nyström, direkt från London varje dag.

1 000 timmar till - om ni inte har fått nog

Utöver tv-sändningarna visar SVT över 1 000 timmar i exklusiva sändningar på svt.se/os och som om det inte vore nog går allt att se i mobilen, datorn och i surfplattan och SVT1 och SVT2 i HD-kvalité.

De som guidar publiken är våra programledare André Pops, Marie Lehmann och Yvette Hermundstad.

10 500 idrottare från 205 nationer tävlar i 26 sporter uppdelade i 39 grenar. 

Att veta om OS

OS i London

Pågår: 27 juli-12 augusti (fotbollen tjuvstartar 25 juli.)

Antal deltagare: Cirka 10 500

Antal sporter: 26 - uppdelade i 39 grenar

Maskotar: Wenlock och Mandeville

OS-byn: Ligger i Stratford, norr om centrala London.

Medaljerna: Designade av David Watkins. Medaljerna är 7 mm tjocka och väger mellan 375 och 400 gram.

9 miljoner biljetter

SVT:s produktionsfakta

* Tre kontrollrum sänder åtta kanaler

* Två produktionsteam per tv-kanal och dygn

* Två planeringsredaktörer i London

* En magasinsredaktör i Stockholm

* Fem liveredaktörer/fem producenter

* Totalt ca 150 personer inblandade under OS

* Ca 600 timmar i SVT1 och Kunskapskanalen

* Drygt 1000 timmar i SVT Play

Hålltider för SVT:s sändningar under OS

OS-kanal 1 (SVT1)

• 07.43 Godmorgon Sverige sänder från London

• 09.30 OS-magasin

• 10.00 Livesport

• 17.00 OS-magasin

• 18.00 Rapport

• 18.15 Livesport

• 19.30 Rapport

• 20.00 OS-magasin med överlämning till Livesport

• 22.00 OS-magasin

• 23.00 Livesport

• 01.00-06.00 Sammandrag

OS-kanal 2 (Kunskapskanalen/SVT24)

• 10.00 Livesport varje dag

• 20.00 Kanalbyte till SVT24, Livesport

• 00.30 Slut för dagen

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.