Idrottsförbund vill själva göra TV

Från och med januari direktsänds Basketligan herrar i Com Hem, Canal Digital, Boxer och Aftonbladet TV tack vare ett unikt samarbete mellan Svenska Basketbollförbundet och Kanal Global. Totalt rör det sig om ett 20-tal matcher.
Brännkyrkahallen i Stockholm, möte mellan Eagles och Örebro. Nästa gång de möte kan det bli direktsändning i TV. Svenska Basketbollförbundet satsar nu på bred front. Foto Jonas Ekströmer, Scanpix


Genom ett samarbete mellan Svenska Basketbollförbundet och Kanal Global kommer en match i veckan att direktsändas på bästa sändningstid, tisdagar klockan 19.00.

Basketen på frammarsch

När slutspelet i Basketligan går igång kommer det att bli mer än en match i veckan – och då kommer även matcher i Basketligan damer att visas.

- Det känns härligt att kunna erbjuda TV-publiken chansen att se hur bra svensk basket är i dag. Svensk basket är på väg framåt. Vi har spelare på högsta internationella nivå och många spelare i Basketligan på väg dit, säger Svenska Basketbollförbundets ordförande Hans von Uthmann.

Kanal Globals vd Mojdeh Zandieh sken som en sol när hon förklarade kanalens satsning:

- Att Kanal Global börjar med direktsänd sport, och dessutom från en svensk elitliga, är naturligtvis ett stort steg framåt för kanalen. Vi tror och hoppas att Kanal Global kommer att kunna göra mycket för svensk basket, och att basketen kommer att kunna göra mycket för Kanal Global.

God förebild

Mojdeh” betyder för övrigt ”glad nyhet” på persiska – och det fick ju den unga, kvinnliga vd:n verkligen förmedla på presskonferensen.

Svenska Basketbollförbundet utsågs nyligen till Årets Idrottsförbund för sitt långsiktiga utvecklingsarbete för integration och jämställdhet, samt för att Sverige kvalade in till EM 2013 med både dam- och herrlandslag.

Kultur – och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth var på plats på presskonferensen och lovordade satsningen:

- Jag är extra glad för den här satsningen eftersom basketen både är jämlik och framgångsrik på integration. Den här satsningen kommer att vara en god förebild för många.

Koppling till basketen

Lena Adelsohn Liljeroth berättade också stolt om sin koppling till basketen, då hon under tio år var ordförande i Fryshuset som ursprungligen kom till för att hitta halltider åt basketlag i Stockholm, och som nu är hemmaarena för bland andra 08 Stockholm Human Rights.

Totalt kommer Kanal Global att direktsända ett 20-tal matcher. Kommentator och redaktör för programmen blir journalisten Peter Ahnberg. Han kommer att få basketprofiler som Kicki Johansson och Dennis Aulander, båda med SM-guld och massor av landskamper sina respektive meritlistor, vid sin sida under sändningarna.

Att matcherna även direktsänds i Aftonbladet TV förklarar Magnus Zaar, chef för Aftonbladet TV:

- Basket är en bra TV-sport och passar väl in i breddningen av vårt direktsända utbud där sport är en viktig del.

Kanal Global är en svensk tv-kanal som startades 2001 av några entusiastiska perser. Tidigare TV4-chefen Jan Scherman har engagerat sig personligen i kanalen, som sänder ett brett programutbud från hela världen. Kanal Global har sändningstillstånd i digitala marknätet och distribueras i dagsläget av Boxer (digitala marknätet), Canal Digital (satellitmottagning), och Com Hem (kabel-tv).

Första matchen i Basketligan sänds från mötet LF Basket–Solna Vikings den 8 januari.

Evald (inte verifierad)

lör, 2012-12-08 20:27

1. All underhållningsidrott i en kanal

Det skulle vara en stor fördel om all underhållningsidrott samlades i en kanal som betalades av de som är intresserade av att sända detta. Idag ockuperar underhållningsidrotter hela dagar och helger programtiden i SVT 1 och SVT 2 och ibland får andra program vika för idrottsprogrammen. Public servicekanalerna behöver användas för viktigare ändamål. Evald

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.