Så hittade travet nya vinnare

"Hästen är din" har gjort succé på TV4:s fredagseftermiddagar. I programmet har en lycklig vinnare blivit ägare av en travhäst för en dag. Svensk Travsport och Kanal 75 betecknar projektet som mycket framgångsrikt.
Bli hästägare för en dag – det var ursprungsidén som utvecklades till ett TV-program och i sin tur bra marknadsföring. En konsekvens var att fler kvinnor än män såg det här programmet om trav.


I programmet har tittaren fått följa med och träffa den lycklige vinnaren, sett när personen besökt hästen i stallet och då hästen har förberetts för start i travets elitserie, V75. En annorlunda marknadsföring och ett nytt sätt att hitta nya intresserade.

Framtidstankar

Det var under ett möte på en lunchrestaurang i Sundbyberg för drygt ett halvår sedan som Markus Myron, kommunikationschef på Svensk Travsport och Pär Carlsson, exekutive producent på Kanal 75 träffades för att utbyta lite framtidstankar. En idé utmynnade i ett TV-program där en person får chansen att bli hästägare för en dag.

Konceptet är att vinnaren, som tas ut efter att man svarar på en fråga och sms:ar in en motivering, har bjudits på en Vip-resa till den aktuella V75-banan och fått tio procent av prispengarna som hästen springer in i loppet. Anledningen till att precis tio procent valdes är att man vill imitera andelsägande, som blir mer och mer populärt inom travsporten.

Värdet totalt med resor, Vip-travbanebesök och hästens insprungna prispengar har blivit upp till 30 000 kronor, beroende på hästens slutplacering i loppet.

En ny upplevelse

- Programidén är lika enkel som bra. Vi ger vinnarna i programmet en hästägarupplevelse de aldrig kommer att glömma och det har visat sig att de eventuella prispengarna som de vunnit inte är anledningen att serien blivit en sådan succé. Det är underhållande, roligt och spännande att få vara med på resan som hästägare, både för vinnarna och för oss tittare, säger Markus Myron.

Men visst har det också delats ut en del i pengar till vinnarna. Det totala beloppet är uppe i nära 180 000 kr och inte mindre än elva av vinnarna har fått känna på hur det är att vara delägare i en V75-vinnare under de 27 omgångarna som körts.

- Tipsexperten Anders Malmrot har hjälpt oss att ta ut Hästen är din-hästen inför varje omgång och har lyckats pricka in många vinnare. Det har också varit en del i vår framgång med hela konceptet, säger Markus Myron.

Blir en fortsättning

Programserien tog plats från ett tidigare travprogram som endast fokuserade på spelformen V75 och tips inför varje aktuell omgång. Beslutet blev att testa programmet Hästen är din på just den här inarbetade programtiden och tanken var att köra tio omgångar för att se reaktionerna.

Efter ett mycket bra mottagande och nöjda producenter avrundas nu serien efter två förlängningar, i alla fall för denna gång.

- Vi såg direkt att fler kvinnor än män såg det här programmet om trav. Det har aldrig någonsin hänt tidigare. Och åldersfördelningen med andelen unga tittare krossade all annan tidigare trav-tv, vilket såklart var eftertraktade effekter. Vi siktar på en comeback av serien på något sätt under 2014, säger Pär Carlsson, exekutive producent Kanal 75.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.