OS blir MTG:s största satsning

Erik Westberg kommer att vara mer i fokus än någonsin. Han står i spetsen för MTG:s satsning på OS i ryska Sotji. Ett jättelikt projekt som kostar runt 250 miljoner kronor plus omkostnaderna för 90 medarbetare på plats.
Carolina Klüft blir programvärd i studion under vinter-OS och har gått en internutbildning hos MTG sedan en tid tillbaka.

 
Torsdag förmiddag, MTG-huset på Söder i Stockholm, då ska de ansvariga berätta mera utförligt om satsningen på OS. Ingen av dem kan obemärkt ha tagit del av alla frågor, all kritik och för all del ett stort fördömande de senaste dagarna.

MTG:s största satsning någonsin

Fram till bara för någon vecka sedan trodde 80 procent av svenskarna att OS ska sändas som alltid i SVT. Så har det varit i 60 år, och så borde det bli i minst 60 år till, anser många.

Men MTG såg sin chans när Sportfive erbjöd OS-paketet och parterna kom slutligen till en uppgörelse. MTG har inte och kommer aldrig att bekräfta köpesumman, men uppgifter gör gällande att prislappen är så stor som 250 miljoner kronor.

Lägg därtill utgifterna för förberedelser, alla kostnader för 90 personer i nära tre veckor i Sotji, tekniken och lite annat.

Då missar man reklamen...

Då gäller det att några tittare köper betalkort...

För med ett sådant kort får vederbörande se allt från Sotji. Exakt 1300 timmar. Man är ständigt uppkopplad och går inte miste om något, jo, en sak, reklamen, faktiskt. Den tvingas övriga tittare acceptera vare sig de vill eller inte.

Det är alltså skillnaden.

"Så mycket alla kan se"

Erik Westberg är sportchefen på MTG och den som har frontat sedan uppgörelsen med IOK blev känd.

Han tar ett djupt andetag och vill sedan förklara:

- Alla svenskar kan se öppningsceremonin, avslutningen, hockeyfinalen och svenskarna i kanaler som TV3, 6, 8 och 10. 

- Så vi utestänger inte någon, egentligen.

TV4 och SVT vill in

Erik Westberg tillägger:

- Men tävlar tre svenskar samtidigt, då kan vi inte bjuda på bilder från alla tre platserna i samma stund i våra öppna kanaler.

MTG har betalat för att få en ensamrätt.

Spelreglerna är sådana, det vet TV4 och SVT väl, men de försöker komma in på arenorna i alla fall. Än så länge har MTG uppträtt styvnackat, men här kan det kan bli en ändring, det tror många insiders i TV-branschen. Att MTG skulle tjäna på att svenska folket visa lite välvilja.

Förutfattade åsikter

Erik Westberg gillar inte den bild som framkommer emellanåt:

- De där förutfattade åsikterna om stora stygga MTG är jag trött på. Och att vi roffar åt oss.

Men han förstår också reaktionerna:

- 60 år är en lång tid och jag själv är ju uppfödd med att OS alltid har sänts i SVT. Det var ju självklart att det skulle bli en reaktion den dagen förändringen uppstod.

- Det var som när TV3 tog över ishockey-VM 1989.

Han påpekar:

- Visst, det kostar att titta på några av våra kanaler. Men även i SVT betalar du, det är ju grejen med TV-licensen. Det glömmer många bort.

IOK granskade MTG

Inför det slutliga avgörandet och innan avtalet med IOK var säkrat i juni 2011 ville de olympiska beslutsfattarna syna MTG.

- De granskade oss noga, hur vi producerar sport, vilka rättigheter vi har och hur vi allmänt har skött oss.

- Där var jag aldrig bekymrad. Vi har stor erfarenhet och mycket duktiga medarbetare. Det visar ju sändningarna från Premier League och Champions League. Vi kan det här och jag är inte det minsta orolig inför Sotji, säger Erik Westberg tvärsäkert.

- Fast jag inser att det blir tufft när det väl drar igång. Det är ett gigantiskt schema med totalt 1300 timmar, som vi ska hålla reda på.

Notera, 1300 timmar är mer än dubbelt så mycket som någonsin visats i SVT från ett OS...

Nu trappas jobbet upp

Marknadsföringen är inledd och i MTG-huset trappas arbetet upp.

- Nu är vi på tå. Vi är runt tio man som jobbar dagligen med förberedelserna och lägger schema för all teknik och alla reportrar. Vi är ödmjuka inför uppgiften och vi har respekt för att SVT har gjort det bra i många år.

Erik Westberg betonar:

- Men det finns ingenting som går att utveckla och vi är bra på sport. Och vi vet att tittarna gillar vårt sätt att göra tv.

Han kan inte låta bli att påpeka:

- Och trots allt, Vinterstudion i all ära, men SVT får samma skidbilder som alla andra. Det är likadant här, avgörande är vad man gör av det.

Han har gått den långa vägen

Erik Westberg har en genuin bakgrund.

- Jag började på golvet och är absolut ingen businesskille, skrattar han.

Ursprungligen redigerade han mycket musikvideos och frilansade som producent. Han har bland annat upplevt inspelningarna från Robinson med allt vad det innebar i teknik flexibla lösningar.

- Jag ser mig egentligen som en TV-producent. Att jag har gått den långa vägen innebär att jag känner till alla moment i produktionen. 

2011 blev han utnämnd till sportchef. Då inleddes den mest expansiva perioden, med Premier Leage, Champions Leagu och nu kulmen, vinter-OS i Sotji och därpå sommar-OS i Rio de Janeiro två år senare.

Bygger studio mitt i stan

Storleken på produktionen visar om inte annat antalet MTG-medarbetare som flyger till södra Ryssland och ska bo vid Svarta havet invid västra Kaukasus i runt tre veckor.

- Det krävs en stab om 90 personer och de kommer att få jobba hårt, men med stor entusiasm. Vi bygger studio mitt inne i staden där en stor OS-park ska skapas. Dit ville alla TV-bolag komma, men vi lyckades förhandla oss till en plats.

- Fast det är ingenting mot NBC som kommer till Sotji med 3 500 personer.

- Vår studio blir som en kommandocentral plus att vi ska ta dit gäster hela tiden. Sedan har vi alla inslag från reportrarna som rör sig ute på olika tävlingsplatser.

Före detta stjärnor

I temat ingår några mycket välkända personer, de före detta idrottsstjärnorna Carolina Klüft, Anja Pärson, Anette Norberg och Per Elofsson.

- Jag säger det, bara att höra Carro och Anja, de har en sådan känsla och kunskap. De utstrålar verkligen säkerhet. Det blir jättespännande att jobba med dem.

Alla har genomgått internutbildning, Carro som programledare i studion medan Anja ska röra sig ute på fältet.

- Hon besökte nyligen sina gamla kompisar i alpina landslaget på ett träningsläger och spelade in ett antal reportage.

Erik Westberg gillar den här delen med gamla stjärnor.

- Via BBC har vi tagit intryck, de har lyckats fantastiskt bra med före detta elitidrottare som reportrar. De vågar också använda dem till andra sporter än deras egna. Det tänker vi också göra.

50 miljoner kronor i sponsring

MTG sålde slut på sponsorskapen snabbt. Samsung, Procter & Gamble, McDonalds och Arla har skrivit avtal om vardera 5,5 miljoner kronor och i utbyte får de en kraftfull exponering.

Totalt tar MTG in uppemot 50 miljoner på sponsring.

Slutligen, Erik Westberg jämför OS med Melodifestivalen, det tittar alla på. Vid vinter-OS i Vancouver 2010 såg 7,8 miljoner svenskar minst fem minuter av OS-sändningarna.

Så många kommer hålla ögonen på MTG.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.