Spektakulärt och spännande

MTG höll en spektakulär presentation och visade upp en satsning som saknar motstycke. Och nu börjar allmänheten att förstå att Viasat och framför allt TV3 sänder vinter-OS i Sotji i februari - och att det går att titta.
MTG:s OS-satsning väckte onekligen uppståndelse. Fotografarna trängdes och blixtarn smattrade när alla 50 i teamet skulle vara med på bild.

 

TV3 kan ses av cirka 85 procent av svenska befolkningen, det betonas gång på gång av MTG. Däremot är det oklart vad SVT och TV4 ska hitta på.

SVT har nobbat

Men överhuvud taget har striden som egentligen inte är någon strid tagit proportioner. Många har åsikter, många har intressen och många anser sig veta bäst.

På torsdagen framkom att SVT har nobbat erbjudandet att få utökade bevakningsmöjligheter, en s k nyhetsrätt. Det avslöjade MTG:s sportchef Erik Wästberg:

- Vi har aldrig nobbat SVT, absolut inte. Tvärtom, vi var överens med dom och ville inte alls stoppa nyhetsbilder eller intervjuer. Men IOK har sina regler om vi vill låta en annan kanal sända mer. Och SVT har avböjt att skriva avtal med IOK.

"Vi kan inte acceptera"

Skälet gick inte att få fram under torsdagen. SVT:s sportchef Per Yng var oanträffbar, men skickade ett mail där det står "SVT och MTG har under lång tid förhandlat om en så kallad utökad nyhetsrätt avseende OS i Sotji. Tyvärr kunde inte förhandlingen föras i hamn eftersom det avtalsförslag som MTG förmedlade från IOK och agentfirman Sportfive innehöll särskilda villkor som SVT inte kunde acceptera."

Inget SVT, men däremot reklam. Nog blir OS-bevakningen annorlunda.

- Reklam är en del av vår verksamhet, något som är viktigt för oss. Under OS finns det väldigt tydliga regler hur reklam får sändas. Mycket mindre reklam än man har vanligtvis och vi kommer lägga det sparsamt under tävlingar. Enda undantaget är de långa distanserna på längdskidor och skidskytte, men där är bansträckningen så anpassad att man kan visa reklam utan att störa för mycket, sa Erik Westberg, ansvariga för hela projektet.

- Men vi ska vara extremt försiktiga med reklam. 

Vid OS i Sotji  blir de här två värdar i Olympic sport studion, nämligen Ola Wenström och Carolina Klüft. Foto Bertil Enevåg Ericson, TT Nyheter

 

50 personer i staben

Under torsdagen presenterade MTG sin OS-satsning som är omfattande i alla bemärkelser. Inte mindre än närmare 50 personer ingår i ett lag med ett flertal välkända profiler.

Carolina Klüft, Anja Pärson och Per Elofsson är kontrakterade sedan tidigare. Nu följde bl a artisten och förra snowboardstjärnan Lisa Miskovsky, skidskytten Helena Ekholm till slalomåkaren Jens Byggmark som går skadad.

Men också förre korrespondenten vid SVT, rysslandskännaren Malcolm Dixelius, betraktaren Göran Zachrisson och rad andra personer. Alla kallades efterhand upp på scenen av programledarna Ola Wenström och Carolina Klüft och det rörde sig om närmare 50 personer.

Stor förändring

Aldrig tidigare har en TV-kanal presenterat sin satsning och sin personal under sådana former, med kortintervjuer, allt direktsänt på webben och ackompanjerat av musik.

- Jag har då inte sett något liknande. MTG har tagit allt ett steg till och det här var det här som imponerande på IOK, sa Björn Folin som kom tillsammans med en lika leende Stefan Lindeberg från SOK.

SVT:s medarbetar satt samtidigt i stormöte för att diskutera hur de ska förhålla sig till OS under sina mycket exceptionella villkor. Efter 60 år med SVT som förmedlare av bild och röst  från OS står de utanför. Men nu antyds att de har något speciellt på gång...

Mer experter än  de här är svårt att finna, Anja Pärson och Jens Byggmark ska bevaka de alpina tävlingarna. Foto Bertil Enevåg Ericson, TT nyheter

 

Vad händer då?

Till deras undsättning skyndar Per-Ingvar Johnsson, (C), ledamot av riksdagens konstitutionsutskott. Han ingår i regeringens referensgrupp och är en av konstruktörerna bakom en s k lista som ska göra det möjligt för alla svenskar att se stora evenemang i TV.

Kruxet är att ingen riktigt vet vad fri TV innebär och hur det ska tolkas. Om det ens är möjligt.

”Det kanske inte nödvändigtvis måste vara gratis. Och vad är en acceptabel täckningsgrad? I England och Irland är det 95 procent som kan se OS, här i Sverige 85 procent. Är det verkligen rimligt?”, frågar han.

Tidig start varje dag

Referensgruppen ska i alla fall fullfölja sitt uppdrag och ge regeringen ett förslag, anpassat efter EU:s lagstiftning.

På MTG ökar man nu takten. Huvudkanal för sändningarna blir TV3 som kompletteras av sport- och dokumentärkanalen TV10. Eftersom det är en tidsskillnad om tre timmar blir det start redan vid nio varje morgon och sedan är det sändningar i ett sträck med ett avslutande två timmar långt magasin på kvällarna.

Redan vid årsskiftet är det premiär för TV3:s dokumentärserie ”Drömmen om Sotji” som under ett år och i sex avsnitt har följt och följer Henrik Lundqvist, Marcus Hellner, Viktoria och Joshi Helgesson, Anna Holmlund samt Jens Byggmark i deras OS-förberedelser.

Thomas Ejderhov

Ytterligare tre kommentatorer i Sotji, Malcolm Dixelius, nyhetsreporter, Frida Nordstrand, livereporter och Göran Zachrisson, seniorreporter. Foto: Bertil Enevåg Ericson, TT Nyheter

Fakta

Viasats OS-trupp
 
Alpint
Janne Blomqvist, kommentator
Anja Pärson, expert
Jens Byggmark, expert
Mikael Junglind, expert

Backhoppning
Janne Blomqvist, kommentator

Curling
Vincent Stenberg, kommentator
Anette Norberg, expert
Bob, Rodel och Skeleton
Tobias Lyon, kommentator

Freestyle & Snowboard
Bollen Valencia, kommentator
Maria Danielsson, expert
Jesper Norén, expert
Martina Schriwer, expert
Pontus Ståhlkloo, expert
Lisa Miskovsky, expert

Ishockey
Robert Tennisberg, kommentator
Niklas Holmgren, kommentator
Tobias Carlsson, kommentator
Johan Tornberg, expert
Håkan Södergren, expert
Mattias Norström, expert

Konståkning
Filip Stiller, kommentator
Anna Burwall, expert

Nordisk kombination
Per Forsberg, kommentator

Short track
Anders Bjuhr, kommentator

Skidor
Per Forsberg, kommentator
Per Elofsson, expert
Emelie Öhrstig, expert

Skidskytte
Rickard Olsson, kommentator
Helena Ekholm, expert

Skridsko
Kent Borgström, kommentator 

Programledare
Ola Wenström
Carolina Klüft
Niklas Jihde

Reportrar
Claes Andersson
Henrik Strömblad
Mattias Brännholm
Isabel Boltenstern
Frida Nordstrand
Malcolm Dixelius
Göran Zachrisson

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

”Money talks” – vad är en pandemi  när TV-bolag, rättighetsinnehavare, sponsorer och klubbägare ingår en helig allians och blir redo för nedsläpp efter 140 dagars uppehåll.

 I Norden är det Gent-gruppen, med Viasats kanaler och streamingtjänsten Viaplay som bjuder in till hockeydramatik med avgörande sjunde finalmatch om Lord Stanleys pokal senast den 4 oktober. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

Mot en avgift av 59 kronor för 30  dagar erbjuder Svenska Fotbollförbundet, SvFF,  från 1 augusti  livestreaming av bredd och ungdomsfotboll via appen ”Min Fotboll.

 Betalningsmodellen är Swish, men det är ännu oklart hur föreningslivet ska ersättas.  Idrottens Affärer har i tidigare artiklar belyst striden mellan SvFF och redan etablerade Solidsport AB, grundat redan 2008, och väl etablerat med livesändningar via nätet i egen app.