Anja tar över efter veteranen

Först petas Ralf Edström från Radiosporten. Nu har Stig Strand gjort sitt efter 28 år som alpin expert i SVT. Förändringens vind blåser genom expertbåsen och inte helt okontroversiellt.
Björn Ferry är en av TV-sportens nya medarbetare. Liksom Anja Pärson. Foto: TT

 

Ralf Edström ersätts av Håkan Mild.

Stig Strand får sin efterföljare i Anja Pärson.

Men han är sur.

- Jag skulle aldrig drömma om att behandla någon på det här sättet. Otroligt respektlöst, säger Strand sedan han fått beskedet på fredagen.

"Klumpigt agerat"

Till Sportbladet säger han också: 

- De vill ha en annan besättning helt enkelt. Jag har varit där i 28 år så det är inget som förvånar mig. Jag hade gärna fortsatt, men jag har full förståelse för att man blir utbytt, det är inget konstigt, säger han.

- Sent i våras fick jag höra att man förde förhandlingar med Anja och hade för avsikt att byta ut mig. Jag blev lovad att få beskedet i slutet av maj/början av juni. Men de hörde av sig i dag och det tycker jag är dåligt, säger Strand och fortsätter:

- Det är tråkigt och klumpigt agerat. Man måste ha respekt, men det här är otroligt respektlöst.

Anja Pärson återkommer i SVT, men fick sitt definitiva genombrott vid OS i Sotji när hon jobbade för Viasat.

Ferry gör debut

SVT Sports evenemangschef Kjell Andersson vill förklara:

- Det får stå för Stig Strand. Beskedet kan inte komma förrän pusslet är klart och det var inte klart förrän nu, säger han.

Ytterligare en förändring sker eftersom skidskytteexperten Kalle Grenemarks kontrakt är uppsagt. Ersättare blir Björn Ferry.

 Vinterstudion kommer alltså allt närmare. Höjdpunkterna är också VM-perioden mellan 15 januari och 15 mars, där SVT sänder fyra olika världsmästerskap i skidsport under två månader - VM i freestyle i Österrike, följt av alpina VM i USA, längd-VM i Falun samt VM i skidskytte i Finland. 

- Det kommer bli en härlig inramning, men också en stor utmaning. Jag tror knappast vi sänt mer skidsport än vad vi gör i vinter, säger Jonas Karlsson, projektledare för både ”Vinterstudion” och längd-VM.

Smygstart i Finland

SVT smygstartar ”Vinterstudion” den 15-16 november med alpina världscuptävlingar i finska Levi. Helgen efter drar Vinterstudion igång på allvar, när André Pops hälsar välkommen till den svenska längdskidpremiären i Bruksvallarna. Därefter väntar ytterligare 17 helger. 

Vinterstudions tittare kommer att känna igen sig, men ett par nya ansikten dyker upp jämfört med förra säsongen. 

- Jag är jätteglad över två så meriterade och välkända experter. Det är två härliga personligheter med stor analytisk förmåga. Jag är övertygad om att Vinterstudion kommer lyfta med Anja Pärson och Björn Ferry, säger Jonas Karlsson.

Flera nyheter

Nya namn är även Mikael Junglind, Anja Pärsons tränare och skidskytten Anna-Karin Strömstedt.

- Vi jobbar alltid med att förändra våra sändningar i jakten på att bli bättre och vässa vår journalistik. Jag är nöjd med det lag vi har. Men allt handlar inte om namn. Vi har många program och timmar som ska fyllas med bra journalistik, säger Jonas Karlsson.

Ytterligare en nyhet i ”Vinterstudion” är att bandyn blir stadigt återkommanade. Likaså ska handboll och hästtävlingar ingå i ”Vinterstudion”

Fakta

Vinterstadion medarbetare 

Skidskytte, kommentatorer: AnnaMaria Jansson, Ola Bränholm. Experter: Björn Ferry, Magdalena Forsberg, Anna-Karin Strömstedt.

Längd, kommentatorer: Jonas Karlsson, Jacob Hård. Experter: Johanna Ojala, Mathias Fredriksson, Anders Blomquist. 

Alpint, kommentatorer: Johan Ejeborg, Björn Fagerlind. Experter: Anja Pärson, Pernilla Wiberg, Tobias Hellman, Mikael Junglind.

Svante carlberg (inte verifierad)

tis, 2014-10-14 11:29

1. Anja

Anja var en otroligt duktig idrottare. Tror hon skulle göra stor nytta som peppande coach åt unga utförsåkare. Men att vi som vill ha en saklig analys av utförsåkarnas åkning nu skall behöva lyssna till hennes tjatiga stön och skrik under åken är bedrövligt. För att använda ett av Ralf Edströms bevingade ord.

Mats Matsson (inte verifierad)

tis, 2014-10-14 11:48

2. expert svt

Stig Strand har på ett häpnadsväckande bra sätt varit expertkommentator under många år. Självklart måste allt förnyas, men jag håller med om klumpigheten hur svt agerat. Dessutom anser jag att Anja Pärson var en fantastisk skidåkare, men är en lika undermålig kommentator. Det har hon inte visat att hon klarar av. Så för mig inget bra val.

Carl Johan Bernce (inte verifierad)

mån, 2014-11-03 15:39

3. Karlssons oförmåga

Strand är mycket bra. Anja är känslomässigt närvarande men det blir fel och endast jobbbigt att lyssna på. Tråkigt val som styrs populistiskt av Karlsson som kan friidrott och det borde han hålla sig till. Blomqvist är outstanding!

Daniel (inte verifierad)

sön, 2015-03-22 11:38

4. Jaha, då har vi haft en

Jaha, då har vi haft en säsong med Anja, Pernilla och Björn istället för Stig och Kalle. Maken till usla expert-kommentatorer har jag inte varit med om. De är alla fantastiska idrottare men det hjälper inte när Anja konstant skriker, Pernilla konstant upprepar samma sak och Björn sitter och småskämtar utan inlevelse eller analys. Mycket tråkig utveckling.

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

14 lopp på sex banor. Därav ett i Köpenhamn, men inget i Göteborg. Så ser nya STCC ut. Den nya ledningen har nu komponerat säsongen och visst är det spektakulärt med en tävling i den danska huvudstaden.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.