Anja tar över efter veteranen

Först petas Ralf Edström från Radiosporten. Nu har Stig Strand gjort sitt efter 28 år som alpin expert i SVT. Förändringens vind blåser genom expertbåsen och inte helt okontroversiellt.
Björn Ferry är en av TV-sportens nya medarbetare. Liksom Anja Pärson. Foto: TT

 

Ralf Edström ersätts av Håkan Mild.

Stig Strand får sin efterföljare i Anja Pärson.

Men han är sur.

- Jag skulle aldrig drömma om att behandla någon på det här sättet. Otroligt respektlöst, säger Strand sedan han fått beskedet på fredagen.

"Klumpigt agerat"

Till Sportbladet säger han också: 

- De vill ha en annan besättning helt enkelt. Jag har varit där i 28 år så det är inget som förvånar mig. Jag hade gärna fortsatt, men jag har full förståelse för att man blir utbytt, det är inget konstigt, säger han.

- Sent i våras fick jag höra att man förde förhandlingar med Anja och hade för avsikt att byta ut mig. Jag blev lovad att få beskedet i slutet av maj/början av juni. Men de hörde av sig i dag och det tycker jag är dåligt, säger Strand och fortsätter:

- Det är tråkigt och klumpigt agerat. Man måste ha respekt, men det här är otroligt respektlöst.

Anja Pärson återkommer i SVT, men fick sitt definitiva genombrott vid OS i Sotji när hon jobbade för Viasat.

Ferry gör debut

SVT Sports evenemangschef Kjell Andersson vill förklara:

- Det får stå för Stig Strand. Beskedet kan inte komma förrän pusslet är klart och det var inte klart förrän nu, säger han.

Ytterligare en förändring sker eftersom skidskytteexperten Kalle Grenemarks kontrakt är uppsagt. Ersättare blir Björn Ferry.

 Vinterstudion kommer alltså allt närmare. Höjdpunkterna är också VM-perioden mellan 15 januari och 15 mars, där SVT sänder fyra olika världsmästerskap i skidsport under två månader - VM i freestyle i Österrike, följt av alpina VM i USA, längd-VM i Falun samt VM i skidskytte i Finland. 

- Det kommer bli en härlig inramning, men också en stor utmaning. Jag tror knappast vi sänt mer skidsport än vad vi gör i vinter, säger Jonas Karlsson, projektledare för både ”Vinterstudion” och längd-VM.

Smygstart i Finland

SVT smygstartar ”Vinterstudion” den 15-16 november med alpina världscuptävlingar i finska Levi. Helgen efter drar Vinterstudion igång på allvar, när André Pops hälsar välkommen till den svenska längdskidpremiären i Bruksvallarna. Därefter väntar ytterligare 17 helger. 

Vinterstudions tittare kommer att känna igen sig, men ett par nya ansikten dyker upp jämfört med förra säsongen. 

- Jag är jätteglad över två så meriterade och välkända experter. Det är två härliga personligheter med stor analytisk förmåga. Jag är övertygad om att Vinterstudion kommer lyfta med Anja Pärson och Björn Ferry, säger Jonas Karlsson.

Flera nyheter

Nya namn är även Mikael Junglind, Anja Pärsons tränare och skidskytten Anna-Karin Strömstedt.

- Vi jobbar alltid med att förändra våra sändningar i jakten på att bli bättre och vässa vår journalistik. Jag är nöjd med det lag vi har. Men allt handlar inte om namn. Vi har många program och timmar som ska fyllas med bra journalistik, säger Jonas Karlsson.

Ytterligare en nyhet i ”Vinterstudion” är att bandyn blir stadigt återkommanade. Likaså ska handboll och hästtävlingar ingå i ”Vinterstudion”

Fakta

Vinterstadion medarbetare 

Skidskytte, kommentatorer: AnnaMaria Jansson, Ola Bränholm. Experter: Björn Ferry, Magdalena Forsberg, Anna-Karin Strömstedt.

Längd, kommentatorer: Jonas Karlsson, Jacob Hård. Experter: Johanna Ojala, Mathias Fredriksson, Anders Blomquist. 

Alpint, kommentatorer: Johan Ejeborg, Björn Fagerlind. Experter: Anja Pärson, Pernilla Wiberg, Tobias Hellman, Mikael Junglind.

Svante carlberg (inte verifierad)

tis, 2014-10-14 12:29

1. Anja

Anja var en otroligt duktig idrottare. Tror hon skulle göra stor nytta som peppande coach åt unga utförsåkare. Men att vi som vill ha en saklig analys av utförsåkarnas åkning nu skall behöva lyssna till hennes tjatiga stön och skrik under åken är bedrövligt. För att använda ett av Ralf Edströms bevingade ord.

Mats Matsson (inte verifierad)

tis, 2014-10-14 12:48

2. expert svt

Stig Strand har på ett häpnadsväckande bra sätt varit expertkommentator under många år. Självklart måste allt förnyas, men jag håller med om klumpigheten hur svt agerat. Dessutom anser jag att Anja Pärson var en fantastisk skidåkare, men är en lika undermålig kommentator. Det har hon inte visat att hon klarar av. Så för mig inget bra val.

Carl Johan Bernce (inte verifierad)

mån, 2014-11-03 16:39

3. Karlssons oförmåga

Strand är mycket bra. Anja är känslomässigt närvarande men det blir fel och endast jobbbigt att lyssna på. Tråkigt val som styrs populistiskt av Karlsson som kan friidrott och det borde han hålla sig till. Blomqvist är outstanding!

Daniel (inte verifierad)

sön, 2015-03-22 12:38

4. Jaha, då har vi haft en

Jaha, då har vi haft en säsong med Anja, Pernilla och Björn istället för Stig och Kalle. Maken till usla expert-kommentatorer har jag inte varit med om. De är alla fantastiska idrottare men det hjälper inte när Anja konstant skriker, Pernilla konstant upprepar samma sak och Björn sitter och småskämtar utan inlevelse eller analys. Mycket tråkig utveckling.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.