SVT och TV4 gjorde olika val

Fyra veckor fyllda av fotboll. SVT och TV4 delar på 49 matcher, plus alla nyhetssändningar, så det är sannerligen ett massivt utbud.
SVT:s programledare, kommentatorer och experter. Foto: Jan Danielsson/SVT

 

TV4:s innertrio under EM, med Hanna Marklund, Anna Brolin och Olof Lundh.

 

SVT och TV4 samarbetar igen, det har blivit en tradition vid internationella tävlingar och förklaringen är egentligen en enda , ekonomin.

De har egentligen inget val. Uefa kräver så mycket för rättigheterna. Hur höga priserna blev den här gången är inte officiellt, men branschbedömare tror att SVT och TV4 satsar runt 140 miljoner vardera för rättigheter, produktion och personal.

Då gäller det också att utnyttja avtalen...

Pumpar ut bilder

Kanalerna pumpar ut så mycket bilder som det bara är möjligt, och lite till... TV4 ger C More chans att streama matcher dessutom. Och i Fotbollskanalen kommer också bilder.

SVT sänder 26 matcher i de vanliga kanalerna och därutöver finns det tillgång till varje spark i SVT Play.

Kontentan är den att i vanlig, linjär TV blir det totalt över 200 timmar fotboll för svenska tittare. 

Studio vid Eiffeltornet

Men en stor skillnad gäller mellan kanalerna. SVT bygger studio i Paris medan TV4 har studio – i Stockholm.

SVT tog beslutet att satsa på två studios i Frankrike. Studio Paris, som följer hela EM med programledaren André Pops och experterna Johanna Fränden och Daniel Nannskog samt Sverigestudion, som markerar det svenska landslaget med programledaren David Fjäll, Sverigeexperten Matias Concha och reportern Jane Björck.

Två team, Staffan Lindeborg med Markus Johannesson, och Chris Härenstam med Glenn Strömberg kuskar runt på matcherna.

Dessutom bevakar reporter Björn Nordling Sveriges motståndare i gruppen och Therese Bosta har extra fokus på de svenska supportrarna.

- Vi blir också ”Islandskanalen” eftersom vi har lagets alla matcher. Lite extra med tanke på Lars Lagerbäcks betydelse där, säger Marcus Törngren, SVT:s projektledare för EM.

I EM:s största fanzone vid Eiffeltornet har SVT skaffat en framträdande plats.

Valde att stanna hemma

TV4 valde att bygga sin EM-studio på hemmaplan och har fått en maffig studio på 540 kvadratmeter studioyta och 60 kvadratmeter Led-skärm. Här kommer Anna Brolin, Olof Lundh och Hanna Marklund att leda sändningarna.

Tekniken är avancerad med tre skärmar, en på 12 x 3 meter omgiven av två, 3 x 5 meter breda, som blir spelskärmar för live-material, så som bilder från spelargången, omklädningsrum eller från planen. På det högblanka vita golvet projiceras virtuell grafik som läggs på digitalt, i allt från spelare, landsflaggor till annat.

- Här blir vi med Bonnier Broadcasting först i Sverige med den här tekniken vilket såklart känns oerhört kul. Ett modernt nytt sätt att ge tittaren närvaro från samtliga arenor, säger Erik Westberg, sportchef TV4-Gruppen och C More.

Att studion inte har byggts i Frankrike motiverar Westberg så här:

- Vi är ändå på plats. Med kommentatorer, med en mobil studioenhet där och med den här nya kamerateknik ger vi känslan av vara på arenorna.

Lundh blir pendlare

Men Olof Lundh har resväskan packad. Han ska pendla mellan Frankrike och Sverige. Lundh ska vara på plats när Sverige spelar sina matcher och sedan ta sig hem för att medverka i studion.

Kvar hela tiden i Frankrike finns kommentatorerna Lasse Granqvist, Jens Fjellström, Jesper Hussfelt och Anders Andersson medan Patrick Ekwall och Pontus Farnerud punktmarkerar det svenska landslaget.

24 lag är kvalificerade till turneringen och matcherna ska spelas i tio olika arenor i tio franska städer. SVT:s kanaler sänder de två inledande gruppspelsmatcherna med Sverige när det svenska landslaget möter Irland på måndag och Italien den 17 juni. Sedan tar TV4 över och kanalen har också fått finalsändningen.

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.