Vasaloppets rekordvinst – 50 miljoner!

Vasaloppet har presenterat att räkenskapsåret 2016/2017 som det bästa någonsin med en omsättning på cirka 150 miljoner kronor. Det innebär att arrangörsföreningarna IFK Mora Idrottsallians och Sälens IF får dela på 25 miljoner kr. Samtidigt blir det skiften i de mest framträdande ledarrollerna: efter dryga 30 år i ansvarig ställning träder Sven von Holst och Ulf Hållmarker tillbaka.

Jonas Estéen ersätter tidigare ordförande Ulf Hållmarker i Vasaloppsföreningen Sälen-Mora och Per Kempe tar över efter Sven von Holst i Vasaloppets Marknads AB.

– Ulf Hållmarker och Sven von Holst valt att avgå efter att båda varit verksamma över 30 år inom Vasaloppsorganisationen, säger Eva-Lena Frick, vd.

Hon konstaterar också:

– Vasaloppet står sig starkt och vi ser framåt med förväntan.

Vasaloppsorganisationen må vara en ideell förening, men är också en gigantisk penningapparat. Vasaloppsföreningen Sälen-Mora, och aktiebolaget Vasaloppets Marknads AB omsätter ca 150 miljoner kronor varav ca 20-25 miljoner varje år går direkt tillbaka till idrotten och andra klubbar. Som ersättningar till de över 50 funktionärsföreningar som gör vinter- och sommararrangemangen möjliga och dels genom sanktionsavgifter, av verkligt format, till Svenska Skidförbundet och Svenska Cykelförbundet. Överskottet fördelas mellan ägarföreningarna IFK Mora idrottsallians och Sälens IF som är noga med att framhålla att den största delen går till barn- och ungdomsverksamhet.

Utöver ovannämnda omsättning bidrar Vasaloppet till turistekonomiska effekter i de tre Vasaloppskommunerna med över 325 miljoner kr årligen (enligt undersökningar från Upplevelseinstitutet) och i nuläget är över 72 000 deltagare anmälda till något av de 20 loppen under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka 2018.

– Att stötta organisationen i förvaltning och utveckling av Vasaloppet är en ynnest. Tillsammans ska vi verka för att vår nationalklenod fortsätter mot framtida segrar, säger Per Kempe, ny ordförande i Vasaloppets Marknads AB.

Jonas Estéen har funnits med i Vasaloppets styrelser sedan 2010. Ett nygammalt namn är Annichen Kringstad som blir en ny ledamot i Vasaloppets Marknads AB.

Under mötet valdes även tre nya ledamöter in i Vasaloppsföreningen Sälen-Mora, Karin Torneklint, Henk Noback och Kjell Jansson.

 

Thomas Ejderhov