450 racingmiljoner i samma pott

Då kom beskedet, det definitiva. STCC och TTA går samman, båda parterna bekräftar överenskommelsen och skickar gemensamma presskommunikéer. Åtskilliga sponsormiljoner går till en enda pott.
Nu är de kompisar. Rickard Pålsson, STCC:s ägare och Greger Petersson, VD för TTA, ser fram emot 2013 då banracingen samlas i en enda organisation.

 

Banracingen i Sverige omsätter betydande belopp. Uppskattningen från branschens insiders är att det handlar om omsättning runt 450 miljoner kronor – ett normalt år.

Allt blev halverat

Tidigare i år gjorde Bob Huzell, vd för STCC, bedömningen att racingen tappade mer än 100 miljoner kronor på slitningarna mellan de två grupperingarna, STCC och TTA.

- Det är svårt för dom som ska tävla att hitta sponsorer. Förarna och teamen har drabbats värst, sa Bob Huzell i ett uttalande.

Sponsorer och andra framträdande intressenter ogillade separationen och att två organisationer bildades. Det har också gått ut över publikintresset. Å andra sidan, STCC har nya mycket goda erfarenheter från att arrangera tävlingar på Frösön och Solvalla travbana som i både fallen innebar publiksuccéer. TTA utvecklade å sin sida racet i Göteborg och och startade för första gången på Tierp Arena som normalt är en drag racing-bana.

Vad alla ville...

Nu samlas alla resurser i en racerorganisation när STCC och TTA är eniga om framtiden. Från nästa år ska ”STCC – Elitserien i Racing” att köras enligt TTA-reglementet. Beslutet kommer efter många och långa samtal mellan de två organisationerna.

- Vi har hittat en gemensam grund att stå på och nu kommer vi att vidareutveckla konceptet för att skapa bästa möjliga förutsättningar , säger Rickard Pålsson, ägare av STCC.

Greger Petersson, vd för TTA, instämmer.:

- Svensk racing behöver stabilitet och långsiktighet, det är vad vi får nu. Alla inblandade parter är oerhört nöjda med lösningen.

Skillnad på bilarna

Men två ska bli till ett i alla avseenden...

Och det finns vissa skillnader. TTA bröt sig ur STCC, tog med sig en rad toppförare från de stora stallen och började tävla enligt nya normer. STCC gjorde endast vissa justeringar i tävlingsform men behöll grundformen.

Medan STCC-bilarna är utvecklade standardvagnar är de specialbyggda TTA-bilarna lättare och snabbare, alla med identiska V6-motorer från Nissan på runt 400 hästkrafter.

Bara namnet varslar

Janne "Flash" Nilsson, pådrivare en gång bakom STCC, sedan även TTA:s bildande  och nu anhängare till ett samarbete igen har ideligen förklarat att filosofin bakom TTA var att öka den sportsliga kampen.

”Vi ska ta tillbaka ordet sport. Om vi ska dela ut en medalj för förarmästerskap ska föraren avgöra vem som kommer först över mållinjen”..

Nu ska reglementet genomgå flera förändringar, sägs i kommunikén, och allt för att tillmötesgå olika intressen. Bara namnet på serien ”STCC – Elitserien i Racing att köras enligt TTA-reglementet” varslar om vad som gäller.

- Vi har beslutat om en treårsplan för hur konceptet ska utvecklas. Bilarna kommer att förändras på ett antal punkter.

På sikt kommer bland annat 1,6-liters turbodrivna motorer från respektive biltillverkare att införas, förklarar STCC:s vd Bob Huzell.

Fotbollens lobbyingarbete, för att fasa ut Riksidrottsförbundets, RF:s kritiserade bidragstak , har misslyckats. I stället föreslår Riksidrottsstyrelsen, RS, att ”taket” behålls men höjs från 10 till 12 procent. 

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.