Certifiering inspirerade värdegrundsarbete

Djurgårdens alla 20 idrottsföreningar kan sedan förra året visa upp en enad front med en gemensam värdegrund. Det handlar bland annat om allas lika värde oavsett kön, religion, etnicitet, sexuell läggning eller oliktänkande.
Djurgårdsalliansen tog fram ett värdegrundsdokument till 125-årsjubileet 2016. Svenska Amerikansk Fotbollförbundets hbtq-certifiering, såsom första idrottsförbund, inspirerade till att ta med även hbtq-frågan i det arbetet. — Foto: Djurgådens IF

 

Svenska Amerikansk Fotbollförbundet hbtq-certifierade sig förra året såsom första idrottsförbund. Det inspirerade den amerikanska fotbollen inom Djurgårdens IF har varit drivande i arbetet.

– Vi anser att alla har rätt att delta på alla nivåer i samhället och vi tror att om vi ständigt visar det för våra barn, ungdomar och vuxna så får vi ett bra liv och ett bättre samhälle, säger ordföranden i DIF:s amerikanska fotboll Kristina Ringel, som varit involverad i att ta fram den gemensamma värdegrunden.

I samband med jubileum

2015 bestämde Djurgårdens alliansstyrelse att en gemensam värdegrund skulle tas fram inför föreningens 125-årsjubileum 2016, och det bestämdes att även ta med hbtq-frågorna i värdegrundsprojektet.

– Dessa stämmer väl överens med våra gemensamma värderingar inom andra områden, berättar Kristina Ringel vidare. Vi gick en speciell utbildning tillsammans med RFSL i vintras. Genom att hbtq-certifiera vår verksamhet fick vi verktyg för att kunna arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.

Sofia B Karlsson, tidigare RFSL och nu på RF, förklarade att utbildningen syftar till att öka medvetenheten om normer och om hbtq-frågor, och hur det påverkar aktiva inom idrotten. Det handlar om att alla aktiva ska känna sig välkomna, trivas och utvecklas i sin förening. Det är både en demokrati- och talangutvecklingsfråga, liksom en folkhälsofråga. Man vet också att hbtq-personer idrottar i mindre utsträckning än heterosexuella i föreningar. Något som RFSL gärna vill ändra på.

Många samtal

Kristina Ringel har varit med inom den amerikanska fotbollen i Djurgården sedan starten 2006 och kom in som ordförande 2012. DIF har idag ett 60-tal licensierade spelare på herrsidan, håller på att bygga upp ett damlag och har ett 50-tal aktiva juniorer i olika åldersgrupper.

Arbetet med att ta fram den gemensamma värdegrunden blev en process med många samtal, diskussioner och grupparbeten inom hela Djurgårds-alliansen och nu pågår implementering i föreningarna som bäst.

– Vi hade ett fall för en tid sedan där en homosexuell person tog illa vid sig av den tuffa jargongen bland de aktiva. Ingen visste då att personen var homosexuell. Vi pratade om detta på ett lugnt och sansat sätt och därefter har det inte varit några problem alls, säger Kristina Ringel och fortsätter:

– Vi har bestämt oss för att jobba speciellt med hbtq-frågorna på juniorsidan och varje år när det kommer in nya juniorer ska vi starta med en diskussion om dessa ämnen, för att hela tiden hålla frågorna levande.

Myter odlas i uppdelade miljöer

RFSL har utbildningar för alla typer av verksamheter. Men har tagit fram en särskild hbtq-certifiering för att den ska passa idrottens organisering bättre. 

I manlig lagidrott är normerna för att passa in ganska snäva, det beror också på att idrotten är könsuppdelad. I uppdelade miljöer odlas myter om olikhet och olika värde. Kunskapen om inkludering behöver bli en tydligare del i idrottens ledarskapsutbildningar och styrelseuppdrag, anser RFSL bland annat.

 

Thomas Westlind

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen