Alla behöver en genomarbetad plan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilken unik möjlighet vi har. Alla vi som direkt och indirekt arbetar med evenemang och ständigt funderar, sliter och analyserar hur vi kan skapa en starkare produkt och få fler folk till läktarna. Nu har många fått den tiden, att tänka och skapa en plan för hur vi ska göra detta bättre än vad vi någonsin gjort tidigare. För när vi kliver in i den nya framtiden efter corona behöver vi en plan och säkerligen nya, kreativa idéer. 

Vilken unik möjlighet vi har. Alla vi som direkt och indirekt arbetar med evenemang och ständigt funderar, sliter och analyserar hur vi kan skapa en starkare produkt och få fler folk till läktarna. Nu har många fått den tiden, att tänka och skapa en plan för hur vi ska göra detta bättre än vad vi någonsin gjort tidigare. För när vi kliver in i den nya framtiden efter corona behöver vi en plan och säkerligen nya, kreativa idéer. 

Efter att ha arbetat med ett 40-tal av Sveriges elitklubbar i olika sammanhang upplever jag att det som oftast saknas är en plan. En nedskriven plan för hur vi får mer publik och nöjdare publik. Ett visionärt mål om hur mycket publik vi vill ha, det finns ofta. Men planen som bygger på insikter från forskning eller undersökningar och håller en struktur som det går att följa, det är betydligt mer sällsynt.

Idrottsorganisationer är ofta spretiga organisationer med medarbetare, styrelser, kommittéer, spelare, ledare och funktionärer. I denna typ av organisationer är det helt centralt att alla har samma bild av målet, men också hur vägen dit ser ut. Vad är våra viktigaste fokusområden? Vad gör vi för åtgärder för att driva publik till våra matcher? Vad gör vi för att publiken ska bli mer nöjda? Vad gör vi för att tjäna mer pengar på vår publik? Utmanande frågor, men de behöver inte vara så svåra att svara på. 

En modell för beteendet

För att stimulera kreativiteten och skicka energin i rätt riktning behövs ofta någon form av struktur tillsammans med insikter (om sin målgrupp). Strukturen kan hämtas utifrån områden för drivkrafter och barriärer som vår publik har för att komma eller inte komma till våra evenemang. Insikter är en samling av datapunkter som vi lyckas tolka och förstå.

Jag tänkte presentera en enkel modell som vi tillsammans med Upplevelseinstitutet har arbetat fram, som bygger just på insikter från hundratals undersökningar med svenska evenemangsarrangörer. 

Det visar sig finnas tre områden för drivkrafter/barriärer (om vi lyssnar på målgruppen):

Sociala - vem går jag med? Har jag någon att gå med? Är laget/evenemanget en del av min identitet?

Sporten – hur väl känner jag till spelarna? Vilken inställning visar spelarna? Hur tackar de publiken? Hur ofta vinner laget?

Upplevelsen – hur är stämningen på läktarna? Är funktionärerna trevliga? Är parkeringen ok? Finns det tillräckligt med toaletter? Är maten god?

Alla behöver en plan

Almtuna IS är ett exempel på en klubb som strukturerat arbetat med dessa frågor. För några år sedan tog de fram konkreta åtgärdspunkter kopplat till respektive område ovan. Vad hände? Publiken ökade med 10 procent till säsongen efter, trots att det sportsliga resultatet inte blev bättre. Brynäs IF är ett annat exempel. Publiken ökade med 17 procent till säsongen 2019/2020, trots att det sportsliga resultatet inte förbättrades.

Som Björn Ulvaeus brukar säga. Det räcker inte att ta en flaska vin och tro att det ska komma till en. Man måste göra en plan och följa den. Nu är det dags att utarbeta den där planen.

Björn Stenvad

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.