Behovet-nyttan dokumenterad, ändå nobben

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vem bryr sig om unga ambitiösa idrottare?

1971 startades Riksidrottsgymnasierna i Sverige. Hos merparten konstateras att nästan 50 procent av eleverna når landslagsnivå.  Och genomgående har de bra studieresultat.

I dag finns ca 65 orter med idrottsgymnasium inom olika idrotter. Inte ett enda i Stockholm.

Behovet och nyttan är bevisligen god. Syfte och verkan är inte annat än positiv. Ändå fungerar inte systemet , de får inte stöd och uppbackkning

Vi tog reda på hur många ”elitidrottare” som finns i Stockholm?

Utifrån 54 tillfrågade specialförbunds kriterier om elit hittade vi 4 560 killar och tjejer

Tidigare har vi genomfört en enkät om våra unga idrottares behov. Nästan 1000 individer svarade följande:

Så tycker de unga

- Livet är för stressigt,  jag tränar ca 4 tim/dag, reser 2 tim/dag

- Jag sover för lite, hinner inte mer, snitt ca 7 timmar

- Tränarens kompetensnivå. 90 procent av de unga trodde inte att deras tränare kunde föra dem till deras drömmars mål.

- ”Jag vet inte var jag kan hitta information om hur man kombinerar utbildning och elitidrott”

De senaste 30 åren har tränarna på dessa idrottsgymnasium efterfrågat en fortsättning efter gymnasietiden.

”Det är ju när man är 20 år om den allvarliga toppsatsningen börjar!

Var är det stöd som behövs”?”

Några få idrotter bygger egen intern kultur (lagidrotter som fotboll, innebandy, ishockey, handboll mm).

Övriga måste luta sig mot ett föreningsliv där deras talanger finns ute i klubbarna med mestadels fritidstränare som sitt stöd.

När RF inte förmår driva denna fråga tar lokala initiativ över. I Falun, Umeå, Karlstad, Östersund, Växjö och

Malmö skedde just detta. Här finns en överlevnadsinstinkt där man vill vårda sina idrottare.  Lokalt har många bra initiativ skett.

men i huvudstaden,  Nordens största stad, Stockholm, finns inget, idrottsgymnasium.

Här är man rentav fientlig till elitidrott. Man vill inte ens försöka

Som att prata med en vägg

kommunicera med politiker och beslutsfattare är att försöka prata med en vägg, fel med gelé! Ingen svarar, ingen bryr sig.

När RF efter många års velighet äntligen försökte göra något samordnat och startade Riksidrottsuniversitetet kändes

det hoppfullt. Men kvarnarna mal oerhört långsamt. De 4560 idrottare vi kommunicerat med hat förmodlingen ännu

inget hört om något nytt stöd trots snart fem år av pratande….

Men, frågan som måste ställas är grundläggande….

Är det någon som bryr sig?

Vem bryr sig om de enskilda idrottarna? Redan 2012 sammanställdes undersökningen om idrottarens behov.

Idrottsgymnasierna har aldrig fått plats i Stockholm. Staden ville inte stötta, RF drev inte på….Tiden går, tick, tack.

Ett väl organiserat stöd inom utbildning och idrott är i hela västvärlden känt och beprövat, bevisats som något bra, som ger bra studie och utbildningsresultat, kostar lite, ger idrottarna det som de efterfrågar och behöver.

I Berlin, Köpenhamn, Amsterdam, Bryssel, Oslo m fl fungerar detta utmärkt. Men, där är också deras politiker

positiva och bidrar, deras motsvarighet till RF likaså. Varför inte hos oss?

Vem fasen är det som stretar emot?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.