Spelet när ledande aktörer struntar i stadgarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I RF:s stadgar (Kap 5, moment 2) läser jag följande viktiga, och självklara, formulering om Riksidrottsstyrelsens åligganden:

”Riksidrottsstyrelsen ska verkställa RF-stämmans beslut”.

Nu visar det sig, att stadgarna inte gäller, om stämman fattar beslut som t.ex. går fotbollen emot...

Precis detta har hänt. Och det är rimligt att fråga sig, om ledningarna för Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet har fått någon form av kollektivt hjärnsläpp? 

Med en mun förklarar nu Riksidrottsstyrelsens ordförande Björn Eriksson och fotbollens ordförande Karl-Erik Nilsson att beslutet från RF-stämman inte ska genomföras utan prövas av något de kallar skiljenämnd.

Tyst om ett spektakel

Hittills har det varit ganska tyst om detta spektakel och grundskott mot idrottens demokrati. Men den 23 september, på torsdag, ska fotbollen redovisa sina slutsatser av sitt tankearbete.

Vad är det då som har hänt?

RF-stämman 2019 beslutade om en ny princip för fördelningen av det statliga stödet till idrotten. RF-styrelsen ville med stöd av några nya ramar och principer få mandat att besluta om fördelningen. Och så blev det. I november 2020 fick medlemmarna se RF-styrelsens förslag.

Totalt föreslogs 42 förbund stå som förlorare. Stora vinnare i förslaget var fotbollen som föreslogs få en kraftig ökning (från 65 miljoner 2019 till 86 miljoner 2022.)  Vinnare i mindre skala var förbund med mycket vuxenidrott. 

Motionen vann  sensationellt

Triathlonförbundet reagerade och skickade in en motion till RF-stämman om att ”bidragstaket” ska kvarstå, d.v.s. inget förbund ska kunna få mer än 10 procent av RF:s stöd.

Motionen vann med 112–65 på stämman trots att Riksidrottsstyrelsen tillsammans med Fotbollförbundet frenetiskt yrkade avslag. Ett tydligt utslag, om man uttrycker sig försiktigt.

Efter det har fotbollen förklarat krig. Ett meddelande kom ut från förbundet någon dag efter RF-stämman. Där skrev man bl.a. att man skulle ”analysera konsekvenserna av att lämna medlemskapet i Riksidrottsförbundet”, ”endast i undantagsfall delta i aktiviteter med RF och andra SF”, ”informera statsministern och idrottsministern” samt ”begära hos regeringen att SvFF:s statliga bidrag utbetalas direkt av regeringen till SvFF”.

Jag antar att man har gjort allt man hotade med.

En av de mest genomtänkta motionerna till RF-stämman kom från Fäktförbundet och hade den något byråkratiska titeln ”Upprätta god förvaltningssed inom svensk idrott”.

Motionen var en vidräkning med mycket av det som har hänt i svensk idrott på senaste år. Mängder av pengar har gått ut till politiska projekt, som inte hade blivit verklighet om idrottsledare fick bestämma själva. De centrala kostnaderna för personal har ökat lavinartat, medan stödet till förbunden har minskat.

Olika förklaringar

Fäktförbundet ifrågasatte också principen om att den svenska idrotten är ”i myndighets ställe” och själv bestämmer över hur en stor del av pengarna ska fördelas. Man reagerade mot att de stora röststarka förbunden dikterar villkoren.

För egen del ser jag både fördelar och nackdelar med det nuvarande systemet. Men speciellt spännande är det ju att ett halvår efter RF-stämman läsa vad Riksidrottsstyrelsen skrev i sitt utlåtande. Så här lät det bl.a.:

”Riksidrottsstyrelsen är övertygad om att den samlade idrottsrörelsen bättre än regeringen kan avgöra hur det statliga stödet bör nyttjas.”

Och om i stället en myndighet skulle bestämma hur anslagen skulle fördelas kunde enligt Riksidrottsstyrelsen detta hända:

”Konsekvensen kan bli att vissa grupper av förbund påverkar politiken för sitt eget bästa, då den demokratiska rätten att göra sin röst hörd på en stämma och genom dålig dialog inom rörelsen inte längre finns kvar.”

Några dagar efter RF-stämman stegade fotbollens företrädare upp till regeringen och gjorde precis det. Inte därför att de inte kunde göra sin röst hörd, utan just därför att de kunde det, men en stor majoritet tyckte annorlunda. Och Riksidrottsstyrelsen blev fotbollens springpojkar och -flickor i idrottsdemokratins träskmarker.

Vilka andra demokratiskt fattade stämmobeslut ska överprövas av skiljenämnden, när man ändå är i gång? Alla de beslut som stora röststarka förbund har tvingat på de mindre, ibland på Riksidrottsstyrelsens förslag? 

Fotbollen och Riksidrottsstyrelsen har på några månader gjort mer illa för idrottens enighet än aldrig så goda försök under tidigare år. Inte mycket att vara stolt över. Jag har sagt det förr. Vi behöver idrottsledare i idrottens ledning.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.