Rajas unika passion och engagemang

Som ensamägare till ThorenGruppen, en av landets största friskolekoncerner, väcker 45-årige Raja Thorén känslor. 

 I sin hemstad, Umeå, är Raja Thorén kontroversiell. Han hyllas för sin passion och engagemang för den lokala idrotten, han tar också plats i den politiska debatten i s-styrda Umeå, tillsammans med miljöpartiet.  

En idrottshall om 12 000 kvm bygger Raja Thorén i Umeå. Han är en entreprenör som skiljer sig från mängden.

Hans intresse för idrott och affärer växte fram i Uppsala, hans första försök slutade med konkurs. I Umeå har han lyckats betydligt bättre. ThorénGruppen, grundat 1999 omsätter 1.5 miljarder kronor,  har över 15 000 elever och kursdeltagare samt har cirka 2 000 anställda. 

Skolverksamheten vilar på sex ben, från förskolor till vuxen utbildning samt tjänster på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Raja Thorens stora idrottsintresse avspeglar sig  skapandet av Team ThorenGruppen  som spelar i innebandyns två högsta serier.

Fascinerad av idrott

Herrlaget tog plats i SSL 2016 efter tidigare samarbeten med flera föreningar i Umeå, både på senior och ungdomssidan. Intresset väcktes redan 2005  och efterhand blev Team Thoren samlande namn för spelare från bl.a. Umeå City IBK.  

Damlaget har en brokig historia, som rymmer både avslag hos förbundet och slutligen ett godkännande för Team Thoren för spel i högsta serien den här säsongen. Mästarlaget IKSU:s verksamhet hotades på grund av svag ekonom, flera ur A-lagstruppen valde då att spela vidare under Team Thoren.

- Innebandy är en del i vårt samhällsengagemang. Jag har sedan pojkåren varit fascinerad av idrott och jag ser Team ThorenGruppen som en god samhällskraft där vår passion för utveckling går hand i hand med idrotten, förklarar Raja Thoren.

Hans senaste projekt, ThorenHallen, både välkomnas och ifrågasätts. Kommunen  har upplåtit mark för en multiaarena, med fotbollsplan, gym, restaurang och planer för innebandy. Allt under samma tak och till en kostnad av cirka 200 miljoner kronor. Allt finansierat av ThorenGruppen – det vill säga Raja Thoren.

Umeå är delat i två läger, för och emot. Från synpunkter som att det är en kommunal angelägenhet att bygga idrottsanläggningar, till att andra anser att det är bra att ThorenGruppen använder ”skolpengen” till något som kommer alla kommuninvånare till del.

Inget riskkapitalbolag

I debatten har Raja Thorens satsning på fotboll hamnat i blåsväder. ”Hans” fotbollslag, Team TG  anklagas för ojusta metoder i jakten nya spelare. Lokalkonkurrenten Täfteå IK rasar och i en artikel i Västerbottens-Kuriren, går fotbollsansvarige Henrik Bergdahl till våldsam attack.

-Team TG går fram som en ångvält och vill värva ett halvt (!) fotbollslag för skolpengar, säger han

Patrik Sandström, ansvarig för Team TG, bekräftar i VK att fem Täfteå-spelare har kontaktats och säger att” vill de kräva oss på betalning så får vi hantera det”.

Enligt Team TG är det kontraktslösa spelare som har uppvaktats. En storm i ett vattenglas kan tyckas, men på lokal nivå är övergångar mellan rivaliserande klubbar extremt känsligt.

Friskolereformen är från 1992 och innebär att skolverksamheten vilar på kommunala bidrag.  Varje kommun sätter nivån på skolpengen genom att ha sina egna skolor som referens. Om du som friskola klarar av myndigheternas krav på kvalité och ändå lyckas driva din skola mer effektivt än kommunen erhåller friskolan, ett överskott, en vinst.

Under 2019 gjorde börsnoterade friskolor en vinst på 639 miljoner kronor. 

Umeå kommun har i tilldelningsbeslut för 2021 beviljat ThorenGruppens  friskoleverksamhet, tio program, i genomsnitt 120 000 kronor , i storleksordningen 137 519 kronor till 97 652 kronor per elev och läsår.

-ThorenGruppen är inget riskkapitalbolag, det är familjeägt och vi återinvesterar fortlöpande i vår verksamhet. Vi vill vara en god samhällskraft och hjälpa andra, skolelever som företag , att växa och utvecklas, betonar Raja Thorén.

-Jag har aldrig ”duckat” på frågor om skolpengar, jag står för vår verksamhet, och vi har aldrig ifrågasatts för misskötsel eller andra brister,  framhåller Raja Thoren

På kommunnivå välkomnas ThorenHallen. Ari Leinonen (s) ordförande i fritidsnämnden, är förstås inte okunnig om debatten om friskolor och övervinster men poängterar samtidigt.

Bygger 12 000  kvm idrottshall

- Rikspolitik är en sak, kommunal politik något annat.  Jag är övertygad om att en stor majoritet av kommunens invånare uppskattar Raja Thorens intiativ. Jag känner honom som genuint idrottsintresserad, säger Ari Leinonen.

- Han har nu ett längre arrendeavtal med kommunen på mark i Nolia-området, ett av stadens idrottscentra. Nämndens bedömning är att kommunen inte hade prioriterat ett uppförande av en arena, cirka 12 000 kvadratmeter idrottsyta till gagn för kommunens alla föreningar.

ThorenHallen beräknas stå invigningsklar hösten 2021, kommunen har driftansvar enligt avtal med ThorenGruppen.

I nämndbeslutet reserverade sig vänsterpartiet.

Raja Thorén bygger inte bara på marken. Med ett nyskrivet samarbetsavtal med företaget Never Offside tar Team ThorenGruppen, innebandy, språnget ut i cyberrymden. Med hjälp av appen Score, ett verktyg för kommunikation, i syfte att öka affärsnyttan för sponsorer och förbättra kommunikationen från klubben.

-Vi är stolta över det förtroende som ThorenGruppen ger oss. Effekterna var covid-19 tydliggör hur viktigt det är för rättighetsinnehavare att skapa värden utöver de som hemmamatcher ger,  Och Raja Thoren vill verkligen vara med sin tid, Jag imponeras av hans entreprenörsanda, betonar Christer Haglund,  vd och en av grundarna till Never Offisde.

Kjell Nilsson

 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Önskemålet har funnits länge i Sverige.Nu kan drömmen bli verklighet. En modern velodrom planeras i en multiarena i Jönköping, där det även ska byggas ett hotell invid. Detta lyft för svensk cykelsport kan stå klart i Jönköping 2026. "En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla svensk cykel”, säger Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.